Oradea: Bănci din Oradea înșelate cu peste 400.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Bănci din Oradea înșelate cu peste 400.000 de lei
Oradea: Bănci din Oradea înșelate cu peste 400.000 de lei

Patru bihoreni au fost trimiși în judecată pentru că au înșelat mai multe bănci. Aceștia au reușit să scoată credite, cu ajutorul unor acte false, pe numele a 31 de bihoreni.

Patru bihoreni au fost trimiși în judecată pentru înşelăciuni în dauna unor unităţi bancare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală. “Grupul infracţional era compus din patru membri, V.I., de 32 de ani, I.N., de 34 de ani, C. D. de 31 de ani şi L. N. de 39 de ani, din localitatea bihoreană Aleşd şi zona limitrofă”, spune comisar șef Valerian Șipoș, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea. Potrivit sursei citate, în perioada 2007 – 2008, cei patru au înființat trei societăți comerciale și au recrutate 31 de persoane, din satele învecinate oraşului Aleşd, de regulă cu o situaţie financiară precară. Le-au promis acestora că le angajează și astfel cele 31 de persoane au fost convinse să scoată credite de la mai multe bănci, cu ajutorul unor documente false. “Cei patru au profitat de faptul că băncile acordau mai ușor credite pentru nevoi personale”, explică comisarul șef.

Bănci înșelate

“Pentru a putea obține credite, pe numele celor 31 de persoane au fost întocmite contracte de muncă datate anterior cu circa 2 - 3 luni de zile, iar apoi au fost eliberate adeverinţe de venit false, prin care se atesta faptul că aveau salarii mari, de peste 2.500 lei, pentru a putea beneficia de un credit cât mai mare. Membrii grupului de crimă organizată îi transportau pe solicitanţii creditelor cu autoturismul la anumite unităţi bancare din Municipiul Oradea, unde, în cursul aceleiaşi zile, în circa 2 – 3 ore, solicitau şi primeau banii reprezentând credite de nevoi personale”, precizează comisarul șef Valerian Șipoș. El adaugă că după ce erau scoși de la bancă, banii ajungeau la cei patru membrii au grupării infracționale, iar cei pe numele cărora au fost luate creditete primeau foarte puțin, în jur de 400 de lei. Prin această metodă, în perioada 2007 – 2008, cei patru au prejudiciat mai multe bănci din Oradea 311.300 lei şi 17.200 euro.

Prejudiciu și la bugetul de stat

Potrivit actelor de constatare încheiate de reprezentanţii Gărzii Financiare reiese că doi dintre membrii grupului nu au plătit impozitulu pe venit și TVA-ul, în numele societăților pe care le administrau. Astfel, au prejudiciat și bugetul de stat cu 65.800 lei. În cazul în care cei patru suspecţi, care au fost trimişi în judecată, vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.

Grup bine organizat

Potrivit anchetatorilor cei patru au pus la punct un grup infracțional foarte bine organizat. Fiecare avea sarcini bine stabilite. Doi dintre membrii grupării erau folosiți pentru racolarea persoanelor care urmau să scoată credite, unul dintre ei îi transporta la bănci cu dosarele și pe urmă la ridicarea banilor, iar cel de-al patrulea membru întocmea actele false de angajare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite