Oradea: Banca Transilvania, singura cu panouri periculoase (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Banca Transilvania, singura cu panouri periculoase (UPDATE)
Oradea: Banca Transilvania, singura cu panouri periculoase (UPDATE)

Inspectorii de securitate și sănătate în muncă au început verificarea băncilor din județ, ca urmare a morții Laurei Costa. Banca Transilvania a primit cel mult 15 zile pentru a fixa în perete sau în pardosea panourile publicitare instabile.

Potrivit Laurei Petrehuş, șef Birou PR în cadrul Băncii Transilvania, "în unitățile BT din județul Bihor s-a pus deja în aplicare ceea ce s-a dispus de către organele competente. Pentru sucursalele și agențiile din restul țării, reprezentații Băncii Transilvania vor consulta proiectantul și executantul mobilierului, pentru a stabili măsurile care se impun".    Pe de altă parte, Doru Dascălu, administratorul firmei Atipic (cea care a produs și montat panoul publicitar), spune că banca nu i-a cerut deocamdată fixarea respectivei piese de mobilier.  “Aceste panouri sunt făcute să stea în picioare nefixate. Banca ne-a trimis un proiect pe care noi l-am executat și l-am montat. Aceste corpuri trebuie să fie mobile, pentru a putea fi mutate”, a subliniat miercuri Doru Dascălu. Firma Atipic a realizat și montat mobilierul și pentru filialele Băncii Ion Țiriac, Cyprus Bank, Volksbank si Piraeus Bank. (UPDATE)

Ca urmare a tragediei petrecute sâmbătă, 4 iulie, la o sucursală a Băncii Transilvania din Oradea, s-a dispus ca toate panourile de materiale publicitare (pliante) cu picior metalic sau suport din lemn, cât și rafturile etajere sau tablourile, din toate punctele de lucru, să fie de acum înainte fixate în perete sau pardosea. Decizia a fost fost luată după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a verificat 17 instituții bancare, din cele circa 27 din Oradea, pentru a preveni alte evenimente de genul celui care a șocat o țară întreagă.

15 zile

Potrivit lui Eugen Cîrmaciu,  director coordonator adjunct pe probleme de securitate și sănătate în muncă la ITM Bihor, și înainte de accidentul Laurei Costa au avut loc verificări la instituțiile bancare, însă controalele au avut alte tematici. Deși Banca Transilvania a fost singura la care inspectorii ITM Bihor au găsit piese de mobilier de genul celei care a ucis-o pe micuța Laura, toate băncile au fost sesizate să-și fixeze orice piesă care ar putea prezenta risc de accidentare. “Băncile au la dispoziție între cinci și cincisprezece zile, pentru a se conforma dispozițiilor noastre. Altfel riscă amenzi între 4.000 și 8.000 de lei”, a spus în această dimineață Eugen Cîrmaciu.

Panoul era instabil

Mircea Matei, director coordonator la ITM Bihor, a ținut să precizeze că accidentul Laurei Costa nu a fost unul de muncă, neintrând astfel în competențele ITM Bihor. “Am dispus aceste măsuri de prevenire pentru ca astfel de accidente stupide să nu se mai repete. Panoul publicitar care s-a prăbușit nu avea stabilitate. Cei de la Banca Transilvania sau proiectanții mobilierului trebuiau să verifice acest lucru”, a opinat Mircea Matei. Potrivit informațiilor primite de la ITM Bihor, nu au fost identificate panouri publicitare precum cele de la Banca Transivania la nicio altă instituție bancară din județ. “Inspectorii ITM au fost la noi în control joi, 9 iulie. Au verificat dacă există riscul ca un copil să se agațe de ceva și să se rănească. Ca urmare a controlului efectuat, nu s-a constatat nicio abatere, niciun pericol”, a spus azi Valentina  But, Branch Manager la Piraeus Bank, în Oradea.

În expectativă

Banca Transilvania nu ne-a transmis deocamdată poziția sa cu privire la dispozițiile ITM. Cu toate acestea, contactați săptămâna trecută, reprezentanții băncii au precizat că vor lua orice măsură li se va dispune de către organele de control. “Așteptăm să vedem ce zice comisia de anchetă și dacă ni se va cere să modificăm acest tip de panou, o vom face”, a spus un reprezentant al băncii, marțea trecută, în ziua înmormântării fetiței de numai trei ani.

Alte măsuri dispuse de ITM

Pentru prevenirea altor drame, ITM Bihor a mai solicitat băncilor semnalizarea de securitate a ușilor din geam transparent și semnalizarea prin pictograme a surselor de alimentare cu energie electrică a echipamentelor de muncă (prize, tablouri cu siguranțe). 

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite