Oradea: Atenție la mușcătura de căpușă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Atenție la mușcătura de căpușă!
Oradea: Atenție la mușcătura de căpușă!

Căpușele pot transmite boala lyme sau encefalita. În fiecare an, la spitalul din Oradea au fost înregistrate câte 2-3 cazuri de persoane infestate cu lyme. Până acum niciun caz de encefalita de căpușă.

Netratată, mușcătura de căpușă poate să ducă la afecțiuni grave. Una ar fi boala lyme. “Am avut astfel de cazuri. De obicei în sezonul concediilor, când lumea iese la iarbă verde. Inocularea se face prin piele. Însă nu toată lumea care a fost mușcată de căpușă are obligatoriu boala. Nu toate căpușele sunt purtătoarele virusului”, spune dr. Sonia Drăghici, specialist în boli infecțioase. Ea precizează însă, că dacă observați că ați fost mușcați de o căpușe să vă prezentați la medic în maximum 48 de ore. Asta deoarece, cu cât este depistată mai repede cu atât boala poate fi vindecată mai ușor. Depistată târziu, boala poate aduce complicații, iar tratamentul este lung și neplăcut.

Simptome

Primele manifestări ale infecției apar cam la o săptămână. Este vorba de febră, erupție cutanată, o răceală sau afecțiuni ușoare ale plămânilor. În etapa următoare, care poată să apară după câteva luni sau chiar un an, boala atacă sistemul nervos și poate să apară inclusiv paralizia sau să atace nervii periferici. “Am avut un caz când boala s-a manifestat ca scleroza în plăgi sau ca o formă de schizofrenie”, explică medicul. Din cauză că afecțiunea are multe simptome asemăntoare cu ale altor boli, ea este greu de depistat, mai ales dacă cel care a fost mușcat de căpușă nu și-a dat seama de asta. Chiar și în urma analizelor este destul de greu de pus un diagnostic. Mai ales că la Oradea nu se fac analizele special pentru depistarea bolii lyme. “În urma unor analize de sânge ne putem da seama dacă există anticorpi. Prezența lor însă nu semnifică neapărat că pacientul este bolnav. Poate că a fost la un moment dat în contact cu virusul și are anticorpi. Pentru a ști exact există un set de analize care se pot face la Cluj, Timișoara sau în Ungaria, care sunt însă și destul de costisitoare”, precizează dr. Sonia Drăghici. O boală mult mai gravă, însă neîntâlnită încă în Oradea, este encefalita de căpușă. “Este vorba de o inflamare a creierului. Problema este că nu există un vaccin antiviral în acest caz și trebuie să tratăm inflamația creierului. Este mult mai gravă ca și lyme”, subliniază medicul.

Analize costisitoare

Vlad este unul dintre orădenii ghinioniști, care a fost infestat cu boala lyme în acest an. “Am fost mușcat de căpușă, m-am dus la medicul de familie care a zis să stau liniștit. M-am uitat pe internet, am citit despre lyme și am luat antibiotice”, povestește tânărul. Însă simptomele nu i-au trecut, așa că s-a interesat unde își poate face analize. A aflat de un medic din Budapesta. Analizele l-au costat 110 euro, însă a primit confirmarea că suferă de lyme. Acum urmează un tratament cu un antibiotic foarte puternic. “Unii medici susțin că tratamentul ar trebui urmat 28 de zile, însă alții spun că până când nu mai ai simptome deloc”, spune Vlad.


 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite