Oradea: Agenții economici, datori vânduți la finanțe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor resimte efectele crizei economice la nivelul judeţului, constatând o creştere a datoriilor înregistrate de către agenții economici bihoreni la bugetul de stat.

Agenţii economici din judeţ și-au epuizat toate resursele financiare şi au ajuns să nu mai aibă de unde să îşi plătească datoriile. Dacă unii îşi închid firmele din lipsă de lichidităţi şi astfel datoriile sunt date uitării, alţi patroni se văd nevoiți să nu își achite dările către stat pentru a face faţă crizei economice. În ultima perioadă se constată o creștere alarmantă a arieratelor. Din datele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, dacă în decembrie 2008 nivelul arieratelor rămase de recuperat de către Finanţele Publice era de aproximativ 40 de milioane de lei, la sfârşitul lunii mai, suma crescuse la 100 de milioane de lei.

Criză de bani

Printre principalele cauze care au condus la situaţia existentă se află efectele crizei economice, scăderea creşterii economice şi, mai ales, lipsa de lichidităţi a contribuabililor care înregistrează obligaţii restante la Finanțe. „Este o situaţie îngrijorătoare pentru că agenţii economici ne spun că se confruntă cu o lipsă de numerar. Nivelul arieratelor a crescut în mod vizibil”, spun surse din cadrul DGFP. Cei mai afectaţi sunt agenții economici din domeniul imobiliar, al construcțiilor și vânzarea de autovehicole. Altă cauză a nivelului mare al datoriilor este accesul greu la credite. Nivelul dobânzilor a generat condiţii tot mai grele de a accesa un credit. ”Până acum existau o serie de credite pentru societăţile comerciale, credite ce îi ajutau să îşi poată achita obligaţiile, dar acuma nu mai sunt funcționale”, spun aceleași surse.  Specialiștii în Finanțe consideră că deblocarea creditării de către bănci ar reduce datoriile către stat. ”Preconizăm că încasările vor reveni la normal și datoriile vor fi stinse odată cu reluarea creditării de către bănci. În momentul în care agenții economici își vor putea lua credite de la bănci lucruile vor intra pe un făgaș normal”, susține specialistul.

Disponibilizarea, cea mai proastă alegere

Finanțiștii bihoreni spun că administratorii societăților comerciale din Bihor au adoptat soluții păguboase pentru a trece cu bine criza. ”Managerii au preferat soluția cea mai la îndemână dar și cea mai păguboasă, disponibilizarea de personal. Nu s-au gândit niciun moment la costurile ce le implică găsirea de personal calificat după ce afacerea pe care o conduc își va reveni”, este de părere specialistul în finanțe. Direcția Finanțelor Publice colectează banii pentru două bugete distincte. Primul este bugetul de stat unde sunt colectați banii din impozitul pe venit, CAS, TVA, accize, iar cel de-al doilea buget este cel al asigurărilor sociale care se constituie din bugetele Casei de Asigurări de Sănătate, a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, a Casei Județene de Pensii și bugetul fondului de risc.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite