Oradea: Și profesorii suferă de chiulangită, în special cei de la medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2008 până în prezent au fost exmatriculate 11 cadre universitare, dintre care zece sunt de la Facultatea de Medicină și Farmacie. Rectorul Universității din Oradea a prezentat în această dimineață cel mai recent caz, finalizat cu desfacerea contractului de muncă.

A trage chiulul nu este ceva specific, în mod exclusiv, studenților. Și cadrele universitare suferă uneori de “chiulangită”. În anul  2008 și în prima jumătate a lui 2009, de la Universitatea din Oradea au fost exmatriculate, pentru absențe nemotivate, unsprezece persoane (preparatori universitari, asistenți universitari și șefi de lucrări). Zece dintre acestea sunt de la Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF)din Oradea, cealaltă persoană fiind de la Facultatea de Arhitectură și Construcții.

Absent nemotivat

Cel mai recent exemplu în acest sens este preparatorul universitar Codruța Seucan, de la FMF, catedra de anatomie. După ce, începând cu luna ianuarie, aceasta a lipsit de la serviciu în mod repetat, fără nicio justificare sau cerere de concediu medical, conducerea FMF a solicitat, în luna mai, desfacerea contractului de muncă. La data de 25 mai, printr-o hotărâre a Senatului Universității, s-a înființat o comisie de cercetară disciplinară. “S-a constatat că preparatorul universitar nu a fost prezent la locul de muncă pe o perioadă mai mare de șase zile calendaristice, având absențe nemotivate în foaia colectivă de prezență”, a spus Cornel Antal, rectorul Universității din Oradea. 

Fără salariu

Acesta a ținut să precizeze că activitatea didactică nu a fost perturbată, studenții fiind îndrumați în acest interval de un înlocuitor. Lipsind nemotivat, Codruța Seucan nu a fost nici remunerată. Salariul de încadrare mediu, al unui preparator universitar, este de 1.200 de lei, la această sumă putându-se adăuga sau scădea, în funcție de vechimea și performanțele universitarului. Contractul de muncă al Codruței Seucan a fost desfăcut marți, ca urmare a deciziei Senatului Universității. Din cele unsprezeze persoane cercetate disciplinar în ultimul an, patru și-au prezentat demisiile înainte de a se finaliza anchetele comisiilor universitare.

Abatere disciplinară

Întrebat cum se explică faptul că din cele unsprezece cazuri de demitere, zece sunt de la FMF, Cornel Antal a spus că în ultima perioadă la FMF “se face curățenie”, ca urmare a schimbării conducerii.  Șeful catedrei de anatomie de la FMF Oradea, Oreste Straciuc, spune că nu este vorba de o astfel de acțiune.   “Este o abatere disciplinară care, conform regulamentului, se sancționează cu desfacerea contractului de muncă”, informează Oreste Straciuc.

Studenții, în top

Comparativ cu numărul cadrelor universitare exmatriculate, studenții conduc detașat. Potrivit informațiilor primite de la Cornel Antal, din cei circa 25.000 de studenți ai Universității din Oradea, în ultimul an au fost exmatriculați între 1.500 și 2.000 de studenți. Cei mai mulți fiindcă nu au reușit să acumuleze creditele necesare sau fiindcă nu și-au plătit taxele. 



 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite