Oamenii de afaceri din Bihor fac profit din creșterea struților, imuni la „virusul” crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bihoreanul Florin Bala, din Tinca, crește struți din anul 2000. În ciuda contextului economic din țară, omul de afaceri spune că tocmai a încheiat unul dintre cei mai buni ani. Semn că succesul său i-a inspirat și pe alți bihoreni, Constantin Gavriș, fost lăcătuș, s-a reprofilat și el și, de doi ani, se ocupă cu creșterea struților.

Florin Bala a fost inginer silvic și în 2000 , după ce a cumpărat două grajduri de la fostul IAS, de lângă halta Gurbediu din comuna Tinca, s-a gândit să pună bazele unei afaceri cu struţi. „Am intrat în această afacere dintr-o întâmplare, în sensul că aveam niște pe bani pe care vroiam să-i investesc în ceva de viitor", spune Bala care, în ultimii zece ani a investit peste 100.000 de euro în afacerile cu struți. Începutul nu a fost ușor, dar a luat lucrurile pas cu pas, aducând ouă de struți din Ungaria și apoi  din Israel și Africa de Sud. „Astăzi am 15 familii de struți, fiecare fiind formată dintr-un mascul și două femele", spune preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Struţi. Jumătate dintre puii obținuți îi vinde când împlinesc o lună iar pe ceilalți îi crește până la vârsta de un an, când un struț cântărește 120 de kg.

Carne mai scumpă în România

Dacă inițial Bala a vândut carnea de struț unor abatoare din Austria (Graz) și din Ungaria (Debrețin), în ultima perioadă bihoreanul preferă să-și vândă marfa în România. „În țară mi se oferă un preț mai bun pe carne și, în plus, contabilitatea e mai ușoară așa", recunoaște afaceristul, al cărui principal client este un abator din Giurgiu.  Un kilogram de carne de struț poate costa între 2,5 și 3,3 euro, însă de la struț se valorifică până și ouăle nefertile, care sunt golite de conținut și vândute pentru a fi încondeiate. Un ou de struț împistrit poate costa între 35 și 100 de euro, la ferma lui Florin Bala. Penele, foarte apreciate în lumea modei, se vând cu prețuri cuprinse între 3 și 8 lei bucata. Potrivit informațiilor de pe site-ul fermei de struți de la Tinca, ouăle pentru consum costă 20 de euro bucata, cele pentru încondeiat 10 euro bucata, familiile tinere prereproducătoare costă între 2.100 și 2.500 de euro iar familiile productive între 3.100 și 3.500 de euro.

Planuri de extindere

Constantin Gavriș, fost lăcătuș din Tileagd, s-a apucat de creșterea struților în urmă cu doi ani iar acum are planuri de extindere. „Am două familii de struți și le vând puii. Cererea e foarte mare, în sensul că foarte multe persoane vor să înceapă, la rândul lor, această afacere", spune Gavriș. Investiția sa inițială a fost de circa 10.000 de euro, 6.000 de euro costând struții și 3.000 de euro cotețul. „Struții nu sunt greu de întreținut și pentru o fermă nu ai nevoie de mai mult de două hectare.  Iarna nu le trebuie căldură, vara nu le trebuie ventilator. Mănâncă lucernă, așa că, pe an, un struț nu mă costă mai mult de 50 de euro", relatează bihoreanul. Acesta face profit și din ouăle nefertile, pe care le vinde la mănăstiri, pentru încondeiat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite