O orădeancă s-a reprofilat şi a trecut de la studiul afacerilor internaţionale la coafor canin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanca Ioana Scutelnicu, în vârstă de 25 de ani, a lucrat trei ani ca secretară, iar anul acesta va absolvi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Oradea, la specializarea Afaceri Internaţionale. Acum se pregăteşte să-şi deschidă un salon de coafură canină, hotărâtă să-şi transforme pasiunea pentru animale într-un mijloc de a-şi câştiga existenţa.

Ioana Scutelnicu este prima persoană din Oradea care a absolvit cursul de coafură canină organizat de singura şcoală de acest gen din România. Orădeanca s-a înscris la acest curs dintr-o nevoie specifică proprietarilor de căţei.

„Am un bichon havanez, pe nume Miu. Este o căţeluşă pe care am primit-o cadou în urmă cu mai bine de trei ani, cu o blană care necesită îngrijire specială. De atunci, am fost pe la nenumărate saloane de coafură canină de unde, după ce petreceam zece minute explicând cum aş vrea să fie tunsă, o scoteam aproape cheală. Arăta ca un liliac", povesteşte orădeanca.

La fiecare şedinţă, Ioana plătea aproximativ 60 de lei, însă problema sa nu era preţul, ci calitatea serviciilor primite. „Aşa am decis să învăţ să o tund singură pe Miu. Am căutat pe internet cursuri de coafor canin şi m-am înscris imediat ce am găsit unul", spune tânăra. Acum, după absolvirea cursului, Ioana şi-a închiriat un sediu unde îşi va deschide propriul salon. „Instrumentarul m-a costat aproximativ 1.200 de euro. În plus, voi mai avea cheltuieli cu chiria şi cu utilităţile", spune Ioana, care şi-a făcut deja planul de afaceri, precum şi studiul de piaţă.

„Având în vedere că, la saloanele din oraş, trebuie să-ţi faci programare cu două săptămâni înainte, e clar că este loc pentru noi specialişti în domeniu", a constatat fosta secretară. Întrebată dacă nu-i pare rău că s-a specializat în afaceri internaţionale şi că va lucra în calitate de coafor canin, Ioana spune că e fericită că va putea să facă exact ceea ce îi place. „Cine ştie, poate voi ajunge să-mi extind afacerea în străinătate", visează tânăra, care are avantajul a de a vorbi mai multe limbi străine, având în vedere că la liceu a studiat filologia.

„Mă relaxează să coafez câinii. Este o meserie pe care o fac cu plăcere şi asta contează cel mai mult", Ioana Scutelnicu

Prima şcoală din România, pentru stiliştii canini

Darius Isai, coordonatorul primei şcoli canine din România, spune că, în ultima perioadă, orădenii sunt tot mai interesaţi de calificarea în meseria de coafor canin. „În Oradea se simte lipsa personalului calificat în domeniu. Există persoane care merg la Viena sau la Londra pentru a urma un curs de specialitate, însă preţurile de acolo sunt de aproximativ 3.000 de euro, respectiv 2.000 de lire sterline, sume la care adaugă cheltuielile cu cazarea şi transportul", spune Isai Darius.

În prezent, un curs de coafor canin în România costă 2.600 de lei şi se poate plăti în rate, dintre care prima trebuie să fie de 400 de lei. Cursanţii beneficiază şi de cazare gratuită la Cluj-Napoca, unde se desfăşoară orele de pregătire teoretică şi practică. Practic, cursul durează două luni, perioadă în care viitorii stilişti canini învaţă totul despre toaletarea şi anatomia unui câine, precum şi multe secrete legate de întreţinerea îndrăgitelor patrupede. „Noi le punem la dispoziţie toate ustensilele şi produsele profesionale necesare, precum şi 80 de căţei de la un adăpost din Cluj-Napoca", spune Darius Isai.

Interesant este că, potrivit informaţiilor primite de la coordonatorul şcolii, cei mai mulţi dintre cei 50 de cursanţi care au trecut până acum prin Şcoala Canină sunt cu studii superioare, precum Ioana Scutelnicu. „Sunt studenţi sau absolvenţi de facultate care vor să îşi deschidă propriul salon de coafură canină sau vor să lucreze în străinătate în acest domeniu. Am avut chiar şi medici veterinari care au dorit să înveţe în detaliu cum se coafează un câine", remarcă coordonatorul şcolii. Până acum au fost cinci serii a câte zece cursanţi, din oraşe precum Bucureşti, Oradea, Suceava, Braşov, Arad, Timişoara, Cluj-Napoca. Următorul curs va începe în luna martie.

Meserie nouă, pentru vremuri noi

Până anul trecut, termenul de coafor canin nu exista în nomenclatorul meseriilor din România. „Am făcut demersurile necesare şi am reuşit să introducem această meserie în nomenclator, cu codul 516402, la sfârşitul lunii august 2011 fiind publicat anunţul în Monitorul Oficial", spune Darius Isai. Potrivit acestuia, în Oradea există în prezent trei saloane specializate în coafură canină, plus câteva cabinete ale unor medici veterinari care toaletează căţeii. „Saloanele din Oradea au circa cinci clienţi pe zi, iar toaletarea unui câine costă între 50 şi 100 de lei", mai spune specialistul.

„În urma unui examen, cursanţii primesc o diplomă avizată de Ministerul Muncii, iar acest certificat de calificare este recunoscut în Uniunea Europeană", Darius Isai, coordonatorul primei şcoli canine din România. 

Recalificarea, soluţia anti-criză

Daciana Nica, director adjunct la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, confirmă că recalificarea bate criza. Numai în 2011, AJOFM Bihor a reuşit să recalifice profesional peste 1.080 de persoane. „Cifra este dublă faţă de cât am preconizat. Vestea bună este că peste 60 la sută dintre absolvenţii cursurilor de recalificare au reuşit să se angajeze", a spus Nica. Cele mai multe persoane cu studii medii s-au reprofilat în domeniul serviciilor şi turismului, iar cele cu studii superioare s-au recalificat ca inspectori în resurse umane sau programatori calculator. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite