FOTO Cea mai modernă fermă de găini din Bihor a costat 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur angajat se ocupă de 70.000 de găini în ferma înfiinţată cu fonduri europene de omul de afaceri orădean Simon Francisc Gheorghe (50 de ani). Până a ajuns să aibă această afacere, orădeanul s-a ocupat cu de toate, de la panificaţie, la industria hotelieră şi până la construcţii.

Simon Francisc Gheorghe (50 de ani) deţine cea mai modernă fermă de găini din Bihor. Până a ajuns să aibă această afacere, orădeanul s-a ocupat cu de toate, de la panificaţie, la industria hotelieră şi până la construcţii. El a părăsit România înainte de Revoluţie. Mai exact în anul 1988, la vârsta de 26 de ani. A optat pentru ţara vecină, Ungaria.

image
image
image

Dă click pentru a vedea mai multe fotografii!

Până în 1991, când s-a reîntors în Oradea a muncit de toate. „Făceam tot ce era necesar. Aveam satisfacţia că munca îmi este plătită aşa cum trebuie", povesteşte orădeanul. În 1991, a revenit acasă, unde şi-a deschis o firmă. La fel cum făceau mulţi români în acea perioadă, el s-a ocupat de comerţ până în 1993, când a dezvoltat o afacere cu brutării. A continuat pe această filieră până în 2002, când a decis că este timpul să-şi construiască propriul hotel. Locul ales a fost unul strategic. Chiar lângă stadionul „Iuliu Bodola". După patru ani a renunţat.

A intrat pe piaţa imobiliară

În 2006, a vândut hotelul şi a intrat în afaceri imobiliare. Primul cartier de vile l-a construit în localitatea Paleu, la nici 10 kilometri de Oradea. Cele 56 de locuinţe s-au vândut ca pâine caldă. „Am prins boom-ul imobiliar din anii 2007 - 2008, când abia făceam faţă cererii. Am încercat să oferim calitatea cumpărătorilor", ne-a mărturisit Simon Francisc Gheorghe.

Şi-a mutat afacerea şi în localitatea Biharia, aflată la 12 kilometri de Oradea. Aici a demarat un plan de realizare a 80 de locuinţe. Criza, însă, l-a afectat. "Încă mai construitm locuinţe, dar vânzarea merge tare prost. În acest an, am vândut patru vile. Este foarte puţin", susţine omul de afaceri.

Un angajat la 70.000 de găini

Cum trebuia să încerce şi altceva a ales să-şi facă o fermă de găini, în localitatea Cauaceu, la o distanţă de 16 kilometri de Oradea. A accesat fonduri europene de peste 800.000 de euro, valoarea totală a proiectului fiind de 2 milioane de euro. Şi-a depus proiectul în anul 2010, iar în septembrie 2011 a primit răspuns favorabil. Într-un an, a reuşit să ridice ferma din temelii şi să o doteze după cele mai moderne standarde. "Nu a fost uşor. Pe lângă banii primiţi de la Uniunea Europeană am mai accesat şi un împrumut bancar destul de mare. Va dura o vreme până îmi voi amortiza investiţia, dar această afacere o voi continua Până să pui un proiect pe hârtie trec multe nopţi nedormite. În România birocraţia este foarte mare. La fermă sunt 39 de registre care trebuiesc completate în fiecare zi", ne-a mărturisit Francisc.

Are 70.000 de găini în două hale. Un singur angajat reuşeşte să se ocupe de acestea. În total, firma orădeanului are 10 angajaţi, dintre care patru sunt la ambalatul ouălor. „Este vorba despre o fermă cu găini ouătoare, crescute la cuşti îmbunătăţite după toate normele europene. Exportăm ouă în Spania, Ungaria, dar şi în ţară. Sunt ouă cu cifra 3, ceea ce înseamnă că unei găini îi revine un spaţiu de 750 de centimetri. Încăperea este climatizată, totul este automatizat, iar biosecuritatea este maximă", afirmă Simon Francisc Gheorghe.

Afacerile pe care le-a făcut de-a lungul anilor l-au făcut să ajungă la concluzia că şcoala nu îi ajută prea mult pe tinerii care doresc să pornească o investiţie. "Sunt bune şi şcolile, dar cel mai mult contează curajul şi practica. Omul trebuie să aspire tot timpul la mai mult. Doar aşa poate urca", ne-a spus orădeanul. În afacere şi-a implicat şi cei doi copiii. Fiica, Boglarko, are 22 de ani şi este una dintre angajatele fermei, în timp ce băiatul, Balazs, în vârstă de 16 ani, este elev în clasa a zecea, şi îşi ajută tatăl în vacanţă. "Trebuie să vadă cum se obţine banul ca să ştie să-l aprecieze. Mergem şi în vacanţe, dar trebuie să şi muncim", spune administratorul celei mai mari ferme de găini din Bihor.

Respectă normele UE

Normele europene îi impun restricţii şi în ceea ce priveşte alimentaţia păsărilor. Astfel, hrana acestora trebuie să cuprindă porumb, grâu, floarea soarelu, soia, dar şi plante medicinale şi usturoi. O găină intră în producţie după 18 săptămâni şi se lasă de ouat după 14 luni. Cererea este mai mare în perioada sărbătorilor, dar Francisc nu se plânge nici în rest. Are încheiate 250 de contracte cu hipermarketuri, cantine, pensiuni sau hoteluri, astfel că marfa lui are desfacere.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite