Legătura dintre autorităţile din Ungaria şi baronul Kiss. DNA: „A comis toate infracţiunile de corupţie pe care le putea săvârşi un funcţionar public”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aolexandru Kiss a fost pus sub control judiciar
Aolexandru Kiss a fost pus sub control judiciar

Procurorii DNA Oradea cer arestarea baronului Alexandru Kiss, după ce, în faţa procurorului Curţii de Apel Oradea, au venit cu probe noi care arată că vicepreşedintele Kiss a încercat, ba chiar mai încearcă, să influenţeze desfăşurarea anchetei, ocazie cu care a apelat chiar şi la reprezentanţi ai autorităţilor statului maghiar. Ba mai mult, din declaraţia unui co-inculpat reiese că se urmărea judecarea lui Kiss pe teritoriul maghiar.

Baronul Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor a ajuns, din nou, luni, 8 iunie, în faţa judecătorilor. De această dată, la Curtea de Apel Oradea, unde s-a judecat contestaţia depusă atât e procurorii DNA Oradea cât şi de apărătorii lui Kiss. Vicepreşedintele CJ Bihor a fost reţinut, săptămâna trecută, de către procurorii DNA Oradea, fiind acuzat de spălare de bani, abuz în serviciu, luare de mită şi  trafic de influenţă. Magistraţii Tribunalului Bihor au decis punerea lui sub control judiciar, măsură ce a fost contestată atât de procurorii DNA Oradea, cât şi de apărătorii lui Kiss. 

“Amploarea activităţilor infracţioale şi compexitatea  mecanismelor, procedurile şi punerile în practică de către acesta,  au necesitat timp şi eforturi deosebite din partea organelor de urmărire penală  pentru probarea lor. Întreaga activitate a inculpatului Kiss Alexandru s-a desfăşurat în perioada 2001-Mai 2008, perioadă în care acesta a comis toate infracţiunile de corupţie pe care le putea săvârşi un funcţioar public”, a motivat procurorul DNA perioada îndelungată de punere în mişcare a acţiunii penale.

Disperat să ascundă adevărul

Procurorii DNA Oradea au venit în faţa magistraţilor Curţii de Apel Oradea cu probe noi, care arată că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor a încercat, şi chiar încearcă în prezent, fiind pus doar sub control judiciar, influenţarea anchetei.

“Există date concrete că inculpatul Kiss Alexandru a încercat şi încearcă în prezent, prin intermediul  altor persoane să influenţeze poziţia procesuală a co-inculpatului Bojtor Laszlo, în sensul de a-l îndemna pe acesta să ascundă adevărul. Astfel, cu puţin timp înainte de momentul punerii în acţiune a mişcării penale, potrivit declaraţiei inculpatului Bojtor, în timp ce se afla pe teritoriul Ungariei acesta a fost contactat de către reprezentanţi ai autorităţilor statului maghiar care i-au cerut să nu dea declaraţii împotriva inculpatuui Kiss şi să-i înştiinţeze cu urmărirea acestuia de către organele judiciare româneşti. Menţionăm că această împrejurare nu a putut fi utilizată cu ocazia propunerii de arestare preventivă, din considerente ce ţin de  gestionarea corespunzătoare a situaţiei create, urmând a fi analizată cu ocazia soluţionării contestaţiei”, a susţinut procurorul DNA Oradea în faţa judecătorului.

Din declaraţia dată de Bojtor reiese că: “după data de 7 aprilie, când  am fost prezent la DNA Oradea, la doar câteva zile, am fost sunat la telefon de către o persoană necunoscută, care a insistat să ne întâlnim, dorind să-mi transmită un mesaj. M-am întâlnit în staţia OMV din Budapesta unde s-a legitimat ca fiind din cadrul siguranţei naţionale maghiare, cu următorul mesaj: “Îl ştiu pe domnul  Kiss Alexandru şi vă rog să nu vă prezentaţi la audierile DNA din România. Acestea vor trebui făcute în Ungaria cu ajutorul nostru”.

Declaraţie mincinoasă

De cealaltă parte, avocatul Răzvn Doseanu, apărătorul lui Kiss, susţine că declaraţia respectivă este una mincinoasă.

“E o hârtie a unui inculpat din dosar, pe care eu cred că în cinci minute am şi dovedit că e mincinoasă. Dumnealui susţine că după ce ar fi dobândit calitatea de inculpat ar fi fost contactat în Ungaria însă spune, în acel înscris că asta s-a întâmplat în aprilie ori chiar din actele dosarului rezultă că dumnealui a dobândit calitatea de inculpat doar în luna mai. Eu nu cred în ceea ce s-a susţinut acolo. Cert este că s-a amânat pronunţarea pe mâine, nu e un dosar uşor, am contestat şi noi măsura. Şi acuzarea s-a răzgândit în două zile. Dacă acum câteva zile cerea şi arestarea domnului Kiss şi a domnului Rus considerând că sunt periculoşi, iată că în două zile s-au răzgândit, considerând, dintr-o dată, că doar unul este periculos, poate se râzgândesc şi în ceea ce îl priveşte pe domnul Kiss. În continuare poziţia este de nevinovăţie. Nu văd de ce, cum 12, 13 ani de zile dosarul şi-a urmat cursul firesc fără nicio problemă, domnul Kiss n-a fugit nicăieri, n-a influenţat pe nimeni şi vreau să fac o precizare vizavi la acea hârtie. Acel individ nu face nicio referire că s-ar fi încercat vreo influenţare din partea domnului Kiss. Niciun moment nu susţine acest lucru. Susţine că o persoană l-ar fi contactat dar nu că ar fi trimisă de Kiss, nu ca fiind mesagerul domnului Kiss. E o mare diferenţă”, a spus avocatul Doseanu.

"Nu mă simt vinovat de nimic"

După aproape două ore de audieri, Alexandru Kiss a părăsit sala de judecată, declarând juraliştilor că nu se simte vinovat de absolut nimic.  “Am susţinut întotdeauna şi mai susţin încă odată că nu mă simt vinovat de nimic.Niciodată n-am făcut niciun prejudiciu pentru nimeni şi nici nu am această intenţie”, a precizat Kiss

În faţa judecătorului, procurorii DNA Oradea au susţinut că este necesară arestarea lui Kiss, date fiind faptele deosebit de grave comise şi au dat ca exemplu cauza unui agent de poliţie din Satu Mare, arestat de Tribunalul Bihor în urmă cu 3 săptămâni, unde faptele s-au produs în perioada 2007-2008, dar şi dosare mai cunoscute, dosare în care Înalta Curte de Casaţie şi Justişie a decis arestarea inculpaţilor. Este vorba despre dosarul Vâlcov şi dosarul Microsoft.

“În speţă, toate criteriile cerute de codul de procedură penală sunt îndeplinite, astfel că privarea de libertate a inculpatului se impune. Solicităm să admiteţi contestaţia formulată şi să dispuneţi arestarea preventivă pentru 30 de zile”, a cerut procurorul DNA Oradea.

Pronuţarea Curţii de Apel Oradea a fost amânată pentru mâine, 9 iunie 2015.

Vă mai recomandăm:

Baronul Alexandru Kiss, vicepreşedintele CJ Bihor, şi milionarul Beniamin Rus vor fi cercetaţi sub control judiciar

STENOGRAME Cum negocia baronul Alexandru Kiss, alături de alţi grei ai Bihorului, mita din contracte

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite