Ginecologul care şi-a transformat pacientele în cobai şi-a dat demisia de la maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Crăiuţ
Doru Crăiuţ

Ginecologul Doru Crăiuţ, acuzat că ar fi testat medicamente noi pe paciente, fără să aibă acordul acestora, şi-a dat astăzi demisia din funcţia de medic la maternitatea din Oradea. Fostului şef al secţiei OB IV i s-a mai reproşat şi faptul că ar fi făcut operaţii laparoscopice, deşi nu avea calificarea necesară.

Gavril Grebenişan, manager interimar la Spitalul Clinic Judeţean Oradea, a declarat că demisia lui Crăiuţ a fost depusă astăzi, în jurul orei 15.00, la secretariatul unităţii spitaliceşti. „Nu cunosc motivele pentru care a luat această decizie, însă acesta era în concediu medical încă din luna iulie. Este cercetat în două comisii de disciplină. Una pentru că nu s-a prezentat din iulie la nicio şedinţă de raport, iar alta pentru că nu a fost de acord să facă de serviciu în ambulatoriu, în condiţiile în care toţi medicii ginecologi fac acest lucru", a declarat Gavril Grebenişan.

254 de dolari, pentru maternitate

Doctorul este acuzat că ar fi încheiat cu o firmă farmaceutică un contract în urma căruia erau testate medicamente pe pacientele internate în maternitate, fără ca acestora să li se aducă la cunoştinţă acest lucru. Mai mult, Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea nu îşi explică de ce în conturile spitalului nu au intrat mai mulţi bani, în urma testelor. „Am aflat că respectivul studiu este evaluat la aproximativ jumătate de milion de dolari, dar în contul maternităţii au intrat 254 de dolari", a precizat Gavril Grebenişan, managerul Spitalului Judeţean Oradea.

Avere impresionantă

Medicul care a făcut experimente pe paciente are o avere impresionată. Potrivit declaraţiei de avere postate la data de 20 iunie 2011, pe site-ul Spitalului Judeţean, meseria de ginecolog i-a adus câştiguri impresionante. Acesta deţine patru terenuri agricole şi intravilane. Cele intravilane sunt în Oradea şi au fost cumpărate în anii 1995 şi 2006. Dintre cele două terenuri agricole, unul este moştenire, iar celălalt a fost cumpărat, în anul 1996, în localitatea Bulz. Când vine vorba despre proprietăţi, lista doctorului Crăiuţ este una lungă. A moştenit în anul 2001 un apartament pe strada Nicolae Jiga. Pe aceeaşi stradă, şi-a cumpărat două spaţii comerciale, unde îşi desfăşoară activitatea centrul medical Euclid. Medicul orădean mai deţine o casă de locuit în zona centrală a oraşului, pe strada Mihai Eminescu, o casă şi un spaţiu comercial tot în zona centrală, de această dată pe strada Republicii plus încă un spaţiu comercial pe Bulevardul Dacia, acolo unde funcţionează o parte din centrul medical Euclid. Totodată, Crăiuţ mai are o casă de vacanţă la Vadu Crişului, pe care a construit-o în anul 1996.

 Bijuterii de 14.000 de lei

 La capitolul bunuri mobile, fostul şef al Maternităţii Oradea şi-a trecut autoturismul marca BMW, cumpărat în anul 1999, în timp ce bijuteriile moştenite depăşesc valoarea de 14.000 de lei.  Sumele din depozitele ginecologului au multe zerouri. În acest an, şi-a deschis două depozite de 15.500 de dolari şi de peste 16.000 de euro. Totodată, medicul mai deţine un card cu 75.000 de lei, iar lista depozitelor continuă cu două conturi de peste 35.000 de euro, respectiv 139.000 de euro şi alte două conturi  de 32.000 şi 44.500 de dolari. În ce priveşte bunurile acordate în nume personal, dr. Doru Crăiuţ a trecut suma de 20.000 de euro, iar când vine vorba despre datorii, acesta are un împrumut neutilizat de 200.000 de euro, de la persoane private. La capitolul venituri, de la Universitatea Oradea a obţinut în ultimul an peste 90.000 de lei, din colaborări a stâns aproape 650 de lei, în timp ce chiriile i-ai adus peste 36.000 de lei. Totodată, dividendele deţinute i-au mai rotunjit veniturile cu 5.500 de lei.

Laparoscupul sub lăcat

 Medicul Doru Crăiuţ mai este acuzat şi de faptul că a folosit doar pentru sine laparoscopul donat Maternităţii de către Universitatea din Oradea. În plus, s-a constatat că nu a completat, după fiecare operaţie, aşa cum era obligat, registrul protocol operator, document în care trebuia să consemneze toate informaţiile privind operaţiile făcute, iar post-operator a omis să dispună examinări histopatologice, care au rolul de a confirma sau infirma suspiciunea unor tumori. „În anul 2008, după 13 operaţii conduse de doctorul Doru Crăiuţ, s-au făcut doar şase examinări histopatologice, la fel ca în anul 2009, după 11 operaţii. În 2010, domnul doctor a făcut şapte operaţii laparoscopice şi doar patru examinări histopatologice, iar în 2011 a făcut, după opt operaţii, doar două examinări", a declarat, directorul medical al Maternităţii orădene, conferenţiarul universitar Petru Chitulea. Pentru aceste sesizări, medicul Crăiuţ este cercetat de Colegiul Medicilor. Doctorul Doru Crăiuţ a deţinut funcţia de şef al secţiei de Obstretică IV până la data de 26 august 2011, atribuţiile deţinute fiind preluate după această dată de dr. Viorica Ţiţ.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite