FOTOGALERIE Protestul familiilor îndoliate împotriva sistemului medical bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Gruie acuză medicii beiușeni de moartea soției
Dorel Gruie acuză medicii beiușeni de moartea soției

„De câți îngerași mai e nevoie să moară?", „Nu vrem să murim în spitale" sau „Pedepsiți vinovații". Acestea au fost mesajele transmise astăzi de familiile îndoliate care au pierdut pe cineva drag în spitalele din Oradea din cauza neglijenței și ignoranței medicilor.

Ancheta arată că Patricia a fost omorâtă de Salmonella, medicii sunt nevinovați

Revoltă generală împotriva deciziei de tipul „mortul e de vină”, la Oradea

Zeci de persoane s-au adunat astăzi în fața sediului Direcției de Sănătate Publică Bihor pentru a protesta împotriva sistemului medical „bolnav", din România, în special din Bihor, care a băgat în mormânt doi copii și două mame nevinovate. Familiile victimelor, însoțiți de rude, cunoștințe și prieteni au afișat pancarte cu mesaje critice și acuzatoare la adresa medicilor care, spun ei „nu și-au respectat jurământul". Ziua nu a foat aleasă întâmplător. Astăzi, Patricia Aktaa, fetița care a murit la începutul verii din cauza uni prăjituri de crèmeș infestată cu Salmonella, ar fi împlinit șase anișori. Mama copilei, Delia Scorțe a fost și cea care a organizat acest protest reușind să atragă și alte familii care au trecut printr-o experiență asemănătoare.

Câți îngerați mai trebuie să moară....

Este întrebartea retorică a mamei îndurerate care nu își va vedea fetița crescând. „A fost ținută în comă foarte mult. Dacă medicii i-ar fi făcut analizele, ar fi știu care este problema. Pentru o temperatură de 40 de grade i-au dat jumătate de algocalmin, ori cu acest tratament nu avea cum să se facă bine", mărturisește printre lacrimi Delia Scorțe. Alături de ea s-au aflat cunoscuți și prietenei de-ai Patriciei, revoltați de tragediile care au loc în spitale. Cu toate că protestul a avut loc chiar în fața sediului DSP, niciunul din oficiali nu au avut curajul să de-a ochii cu familiile distruse de durere. „Am primit de la șeful DSP, Mariu Pîrcioagă, un comunicat prin care spune că problemele au fost gestionate cum trebuie și că de vină este evoluția agresivă a bolii. Dacă ei făceau ceva în acest sens, normal că boala nu ar fi avansat", mai spune Delia.



Dă Click pe poză pentru o fotogalerie de la protest

Protestul familiilor îndoliate

Și Norbert a murit cu zile în spital

Sara și Jeno Takacs, părinții băiatului decedat tot în spital la începutul lunii februarie, în urma unui accident de mașină nparcă trăiesc o altă viață de când fiul lor a murit. „Vrem să ni se facă dreptate. Atât nouă, cât și celorlalte familii prezente la protest. Norbert a avut politraumatisme, la picior și la cap, dar nu avea cum să moară dacă medicii se îngrijeau de el. De aceea, am decis să ne alăturăm acestui protest, pentru că și noi am trecut prin aceeași situație și vrem dreptate", spune Jeno Takacs. 

 „Nu trebuia să i se facă cezariană"

Sunt cuvintele repetate într-una de soțul femeii care a murit la naștere. „Medicul i-a făcut cezariană, deși știa că nu trebuie. Șoția mea a murit la scurt timp după, în anul 2006", a spus Dorel Gruie.  Marcela Rodica Gruie a decedat pe masa de operaţie, în timpul unei cezariene. Medicii Radu Liviu Scridon și Vladimir Topală sunt acuzați de soțul femeii pentru malpraxis, dar nici acum bărbatul nu a primit nun verdict concret. Familia altei femeii decedată în spital, în Oradea, s-a alăturat protestului de astăzi. „Nu a fost nimeni pedepsit pentru moartea mamei mele, care s-a stins din viață din cauza unei injecții", mărturisește fiica femeii, Bianca Serac. Protestatarii au dorit să atragă atenția asupra tragediilor care s-au petrecut în spitalele din Oradea și speră ca nimeni să nu mai moară dintr-o prăjitură sau o injecție.

Liber să practice, de patru ani

La protest a luat parte și Dorel Gruie, soțul Marcelei Gruie, femeia care murit la vârsta de 29 de ani, în timpul unei cezariene, făcând un stop cardio-respirator ca urmare a anesteziei administrate de către Vladimir Topală, unicul anestezist al spitalului din Beiuş. În acest ultim caz, care datează din 2006, medicii legiști au ajuns la concluzia că decesul a fost cauzat de complicaţii foarte grave legate de tehnica anestezică, cu atât mai mult cu cât femeia nu avea boli anterioare, iar operaţia chirurgicală a fost corectă. „Vladimir Topală lucrează în continuare. Cazul e la tribunal, astfel încât așteptăm sentința, până atunci existând prezumția de nevinovăție", a spus astăzi Ovidiu Burtă, vicepreședintele Colegiului Medicilor (CM) Bihor. Acesta a ținut să sublinieze că în cazul familiei Takacs și Serac s-a apelat la comisii de specialiști din alte județe, care au concluzionat că nu se poate vorbi de culpă medicală.



Dă Click pe poză pentru o fotogalerie de la protest

Protestul familiilor îndoliate

Un singur medic suspendat, pentru un an

 Un singur medic bihorean a fost sancționat în 2009. „Acestuia i s-a suspendat dreptul de exercitare a unei competențe, pentru un an, ca urmare a unui diagnostic greșit", a spus Burtă. Georgeta Călinescu și Ildiko Lenard, cele două cadre medicale împotriva cărora familia Scorțe a depus o plângere penală, au fost suspendate din gărzi 30 de zile.  Călinescu a declarat că nu este vinovată și că Patricia ar fi murit indiferent de locul în care ar fi fost tratată. Medicul Magdalena Hoble și asistenta sa Florica Costea, acuzate de malpraxis de către familia Constanței Serac, profesează și astăzi, CM Bihor concluzionând că moartea femeii a fost cauzată de o infecție virală a cordului și nu de un șoc anafilactic.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite