FOTO Centrul pentru energii regenerabile, locul unde firmele nu înregistrează cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O localitate din Bihor poate fi exemplu în materie de promovare a energiilor regenerabile. Un centru de afaceri a fost inaugurat, iar firmele care îşi vor stabili sediul acolo nu vor avea de plătit chirie în următorii cinci ani, în timp ce facturile de electricitate şi încălzire vor fi de zero lei.

Un centru modern, gata să primească firmele din domeniul energiilor regenerabile, a fost inaugurat în localitatea bihoreană Oşorhei. Ce este interesant este faptul că această clădire nu va avea cheltuieli, şi asta pentru că îşi produce singură energia electrică necesară. Electricitatea şi căldura sunt asigurate de numeroasele panouri voltaice, precum şi de cele două turbine eoliene existente.  În acest fel, firmele care îşi vor stabili sediul în acest centru nu vor avea de plătit chirie în următorii cinci ani.

"Această construcţie este un exemplu de bune practici cum s-a putut implementa un astfel de proiect şi modul în care au colaborat instituţiile în derularea lui. Succesul lui ne va permite să-l multiplicăm şi în alte comunităţi", a precizat Adrian Foghiş, directorul ZMO.

Investiţia s-a realizat printr-un proiect transfrontalier iniţiat, în 2011, de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, în parteneriat cu Primăria comunei Oşorhei, în colaborare cu Primăria din Teglas (Ungaria). Noul centru îşi propune să promoveze energiile regenerabile, dar şi să dezvolte sectoarele economice adiacente. Centrul BIO - REN din Oşorhei va putea găzdui conferinţe, seminarii, workshop-uri, prezentări, târguri şi expoziţii pe teme legate de tehnologii regenerabile.

La parterul clădirii a fost amenajată o sală de expoziţii, cu anexele specifice acesteia: spaţii de expoziţie propriu-zisă, spaţii de expoziţie exterioare şi acoperite, depozite etc. La etajul întâi sunt amplasate cinci birouri, grupuri sanitare şi o sală de conferinţe cu 62 de locuri, iar la etajul al doilea este amplasată o sală de worksop. Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei, a amintit că ideea unui astfel de centru a apărut în 2011. Valoarea aferentă proiectului transfrontalier vizând Centrul pentru Energii Regenerabile Bio-Ren din Oşorhei este de peste 745.000 euro.

Clădirea a fost construită astfel să fie independentă energetic, fiind montate 246 panouri fotovoltaice şi o centrală eoliană. În paralel, în municipiul Teglas, din Ungaria, o clădire veche a fost transformată în centru de servicii în domeniul energiilor regenerabile.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 1.769.740 euro, din care 46.000 euro revin municipiului Téglás, iar 854.148 euro - Asociaţiei pentru afaceri şi forţă de muncă din Hajdú-Bihar, 745.599 euro - comunei Oşorhei, iar 123.992 euro au revenit ZMO.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite