EXCLUSIV Un filantrop sud-african încearcă de șase ani să devină cetățean român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sud-africanul încearcă să devină cetățean român
Sud-africanul încearcă să devină cetățean român

Să ajungi cetățean român este aproape imposibil, chiar și pentru un om foarte apreciat, care de mai bine de zece ani  "construiește" mâini și picioare pentru românii cu dizabilități. Din cauza unui interviu pe care probabil și mulți studenți români l-ar pica, autoritățile i-au respins cetățenia sud-africanului Jaco du Plessis.

Jaco du Plessis este stabilit la Oradea de 14 ani. Este căsătorit cu o orădeancă și conduce o fundație care se ocupă de fabricarea protezelor și ortezelor. De șase ani încearcă să obțină cetățenia română, însă din cauza birocrației și azi așteaptă să primească aprobarea."De mai bine de 13 ani sunt în România. De 1 Decembrie petrec cu familia. Punem decorațiunile de Crăciun și punem luminile pe casă. Eu de vreo 6 ani tot încerc să iau cetățenia, până nu obțin cetățenia nu merg la defilare de 1 Decembrie", spune glumind sud-africanul stabilit la Oradea.

Și-a depus actele în 2003

Jaco du Plessis a povestit pentru Adevărul de Seară Oradea că în 2003 și-a depus actele pentru cetățenia română. "Abia în 2007 mi-a fost acceptat dosarul de Curtea de Apel București. Din 2007 până acum aștept să primesc aprobarea. Încă nu au reușit să-mi aprobe actele. Ține de birocrație", declară Jaco du Plessis. Spune că după ce va fi român cu acte în regulă va sărbători și Ziua Națională a României. "În fiecare zi sunt destul de aproape de România. Ziua de 1 Decembrie este pentru noi o zi de odihnă. Am și un steag românesc pe care l-am pus la fundație", mărturisește orădeanul.

A "picat" interviul pentru cetățenie

Inițial autoritățile române i-au refuzat cetățenia, după ce Jaco du Plessis nu a știut să spună, în timpul unui interviu, care este cel mai mare lac din România sau prin ce localități trece râul Ialomița. Jaco du Plessis a contestat decizia autorităților și a avut câștig de cauză. Cu toate astea, deocamdată actele lui nu au fost aprobate. Sud - africanul s-a stabilit la Oradea din 1996. El reuşeşte, zi de zi, să aducă zâmbetul pe fețele oamenilor loviţi de soartă. Jaco Du Plessis a pus pe picioare firma Theranova, a treia din ţară din domeniul fabricării protezelor şi ortezelor. Jaco s-a dedicat meseriei trup şi suflet, chiar dacă zilnic aude poveştile terifiante ale unor oameni cu care destinul a fost necruţător.

  Cucerit de o româncă

În august 1996, o orădeancă, împreună cu un grup de englezi,  a făcut o vizită în Africa de Sud. Acolo Adriana l-a întâlnit pe Jaco Du Plessis. Cei doi s-au îndrăgostit, iar după doar patru luni, tânărul a venit n vizită în Oradea. „Am venit pentru două săptămâni. Soţia mea lucra şi atunci la Casa Minunată, pe care o înfiinţase, unde sunt copii cu probleme fizice. Am văzut că nu au un specialist în proteze, iar când relaţia a devenit mai serioasă am văzut clar că locul meu este în România", povesteşte Jaco Du Plessis.

Din Africa de Sud la Oradea

El s-a stabilit în Oradea, s-a căsătorit cu Adriana şi în garajul de la Casa Minunată a început să fabrice proteze pentru copiii care aveau probleme fizice. „Cererea a fost foarte mare şi cei care m-au sprijinit financiar au hotărât să dezvoltăm activitatea", îşi aminteşte Jaco. Toţi cei care lucrează la Theranova au fost specializaţi în Statele Unite. Protezele sunt făcute în parte în atelierele ameajate în Oradea, iar componentele speciale sunt aduse de prin toate ţările. „Sunt 10.000 de componente diferite. Problema noastră este că CAS-ul decontează circa 100 de tipuri de componene. Împreună cu alte două firme facem lobby din 2006. Am reuşit să determinăm CAS să dubleze bugetul pentru proteze", explică Jaco. Pentru copii şi persoanele care nu au bani să-şi plătească protezele, Theranova încearcă să găsească sponsori.

Oameni fericiţi

Până în prezent, fundația lui Jaco du Plessis a făcut fericiţi peste 2000 de oameni. Protezele făcute de Theranova îi ajută pe cei fără mâini sau fără picioare să ducă o viaţă aproape normală. „Am pacienţi cu proteze care schiază, se dau pe role, joacă fotbal", spune Jaco du Plessis. Firma condusă de sud-africanul stabilit în Oradea i-a făcut o proteza specială pentru înot, Andreei Zurbau, care a participat la emisiunea Dansez pentru Tine de la Pro TV. De acum, Andreea, a rămas fără un picior după ce o maşină a lovit-o pe ea şi pe bunicul ei, pe trotuar.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite