EXCLUSIV Procesul procurorului bătăuș, strămutat la Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Călin Roman este judecat pentru ultraj
Procurorul Călin Roman este judecat pentru ultraj

Procurorul Călin Roman, suspendat din funcție de anul trecut, este judecat pentru două infracțiuni de ultraj, după ce l-a agresat pe holurile Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe superiorul lui de atunci, Viorel Gavra.

După un an de judecată la Curtea de Apel Oradea, dosarul procurorului Călin Roman, acuzat că și-a agresat superiorul pe holurile parchetului, ajunge la Curtea de Apel Timișoara. Procesul a fost strămutat la cererea procurorilor orădeni.  "Parchetul a cerut strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Oradea la cea din Timișoara, considerând că procurorii ar putea fi subiectivi în acest caz, având în vedere că sunt colegi atât cu Roman cât și cu Gavra", a declarat Alexandru Lele, apărătorul lui Călin Roman.

"Totul a pornit de la o discuție cu privire la obligațiile de serviciu pe care le avea"

Viorel Gavra, prim-procuror

Magistratul orădean Călin Roman a fost trimis în judecată anul trecut. El este judecat pentru două infracțiuni de ultraj, după ce s-a încăierat cu superiorul lui din 2009, procurorul Viorel Gavra, chiar pe holurile instituției. Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) arată că Roman, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, l-a abordat pe șeful lui ierarhic acostat pe şeful său ierarhic, procurorul Viorel Gavra "pe care l-a prins de gât şi asupra căruia a exercitat acte de violenţă fizică", pe motiv că acesta i-ar fi făcut reproșuri vizavi de activitatea profesională. Mai exact, acest episod a pornit de la modul în care Călin Roman ar fi întocmit o informare, dintr-un dosar la care lucre, datată cu1 iunie 2009. Potrivit anchetei făcute de PICCJ,  cearta de pe holurile parchetului a continuat în biroul lui Viorel Grava. Anchetatorii susțin, în dosarul de la instanță, că Roman a intrat în biroul superiorului său și l-a amenințat că-i va distruge cariera. "Este de menţionat faptul că actele de agresiune fizică, insultă şi ameninţare au fost comise de inculpat ca o reacţie de răzbunare pentru actele anterioare îndeplinite cu bună credinţă, în exerciţiul funcţiunii şi în temeiul prerogativelor de şef ierarhic pe care partea vătămată le avea", se arată în rechizitoriul întocmit în urma anchetei făcute de PICCJ. "Totul a pornit de la o discuție pe care am avut-o cu el referitor la obligațiile de serviciu pe care le avea. Incidentul s-a petrecut în iunie 2009 și eu am mai făcut sesizări care priveau modul în care își făcea treaba la parchet și în urmă cu 6 luni", a declarat Viorel Gavra, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Roman neagă acuzațiile

Pe de altă parte însă, Călin Roman, suspendat din funcția de procuror până la finalizarea procesului, susține că nu se face vinovat de acuzațiile care îi sunt aduse. "Am fost executat la comandă", a declarat magistratul pentru Adevărul. "Nu comentez afirmațiile lui Roman. Nu a fost nicio comandă politică", a menționat Gavra.

A mai lovit un coleg

Înainte de incidentul cu Gavra, Călin Roman a mai avut o altercație, cu un alt coleg de serviciu. El a fost acuzat în 2006 de Adrian Sferle, pe atunci prim-procuror adjunct al Parchetului Judecatoriei Oradea, că l-a bătut. Atunci însă, incidentul a avut loc la o nuntă la care erau amândoi invitați. Procurorul agresat a povestit atunci că se aflau amândoi la aceeași masă și Călin Roman a sărit pur și simplu la el și i-a dat mai mulți pumni în față. Din declarațiile lui Sferle reiese că bătaia a pornit de la o evaluarea făcută lui Roman de o comisie din care făcea parte și Adrian Sferle și care i-a acordat calificatul "bine". Plângerea formulată de procurorul bătut împotriva lui Roman a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Adrian Sferle, care între timp a fost promovat procuror acolo, a cerut recuzarea, astfel că dosarul a fost anchetat de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care l-a scos de sub urmărire penală pentru infracțiunea de lovire si i-a dat în schimb o amendă administrativă.

 "Procesul de la Înalta Curte de Casație a fost amânat până la finalizarea celui în care este judecat pentru ultraj", Alexandru Lele, avocatul lui Călin Roman

Sancționat de CSM, iertat de Înalta Curte

După incidentul cu Viorel Gavra, Călin Roman a fost exclus din magistratură. Sancțiunea ar fi venit în urma sesizărilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a făcut o plângere către forurile superioare cu privire la modul în procurorul Roman își făcea treaba la parchet. Ca urmare a sesizării, Călin Roman fost exclus din magistratură în septembrie 2010, de Consiliul Superior al Magistraturii, la cererea Comisiei de disciplină pentru procurori. Potrivit judecătoarei Cecilia Morariu, purtătorul de cuvânt al CSM, procurorul orădean a "încălcat Statutul judecătorilor şi procurorilor, care obligă magistraţii la soluţionarea cu celeritate a dosarelor şi, totodată, la o atitudine demnă faţă de colegi şi justiţiabili". „Din ancheta desfăşurată de Comisia de disciplină pentru procurori reiese că magistratul a încălcat în mod repetat şi din motive imputabile dispoziţiile privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor şi, în plus, a avut o atitudine nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili", a declarat atunci Cecilia Morariu.

Excluderea din magistratură nu este definitivă

Decizia CSM-ului a fost atacată prin recurs de Călin Roman, nefiind una definitivă. Procesul este judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, de un complet format din nouă judecători. Până la finalizarea procesului Călin Roman este suspendat din funcție. Avocatul lui, Alexandru Lele, a anunțat însă că Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să întrerupă pentru moment procesul. Acțiunea în instanță va fi reluată după ce judecătorii Curții de Apel Timișoara vor decide dacă Roman se face vinovat de acuzațiile aduse de Viorel Gavra.

"Am fost executat la comandă politică", Călin Roman, procuror

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite