Cum să plătim mai puţin la factura de curent. Sfaturi simple de la specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum sa economisim la factura de curent Foto-Arhiva
Cum sa economisim la factura de curent Foto-Arhiva

Dacă vrem să plătim mai puţin la factura de la curent trebuie să utilizăm responsabil energia electrică. Reducând consumul, scădem şi valoarea facturii.

Economia la curent nu se face stând cu becul mai mult stins, ci urmând niste sfaturi pe cât de simple, pe atât de eficiente ce ţin de utilizarea corespunzătoare a aparatelor din casă ce consumă energie.

Clasa “A”

“Raţionalizarea consumului de energie electrică poate fi calea către evitarea unei facturi mari la curent. Frigiderul şi congelatorul de clase A+, A++, A +++ sunt investiţii bune pentru că extracostul aparatelor se recuperează rapid din economia de consum”, explică Florin Ungur, electrician. Alte „trucuri” prin care se poate obţine economie de curent de la frigider este ca acesta să stea departe de cuptor, de maşina de spălat vase, de lumina soarelui şi de oricare altă sursă de căldură.

Becuri ecologice

La iluminatul casei, o economie se poate face din schimbarea tuturor becurilor cu unele ecologice şi prin folosirea lămpilor fluorescente în locurile unde calitatea luminii este mai puţin importantă. 22% din energia electrică consumată într-o casă provine din iluminat.

Încărcare maximă

Maşina de spălat este a treia cea mai mare sursă de consum cu 11,5% din energia cheltuită. “La fel ca la frigider, este recomandat să se aleagă aparate cu clasă economică mare şi să se folosească la maxim capacitatea de încărcare a cuvei. De asemenea, nu trebuie supraîncărcat uscătorul pentru că înseamnă un timp de uscare mai mare ce presupune şi mai multă energie cheltuit”, a precizat Florin Ungur.

Închidere totală

Dacă televizoarele, calculatoarele, DVD Player-ele nu sunt folosite atunci trebuie închise complet. Calculatoarele şi alte echipamente electronice reprezintă unul dintre domeniile cu cea mai rapidă creştere a energiei utilizate. Consumul desktop-urilor şi gadget-urilor reprezintă circa 5% din totalul consumului de uz casnic.

Aer condiţionat cu ferestrele închise

Când aerul condiţionat este pornit nu este indicat să deschdem fereastra. Fiecare salt de temperatură duce la risipă de curent electric. Temperatura interioară trebuie păstrată între 20°C şi 22°C. Noaptea o poţi reduce la 18°C. “Se recomandă eliminarea pierderilor de căldură ce pot apărea la ferestre, la uşi, prin folosirea de materiale izolante, garnituri, izolaţii din spumă poliuretanică şi geamuri termopan”, a mai precizat electricianul.

Vă mai recomandăm:

Cum să fentezi facturile mari de încălzire pe timp de iarnă. Cinci metode simple dezvăluite de instalatori cu experienţă

1

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite