Ce trebuie să faci dacă ai alimentat greşit: „Un motor nou ar fi mai ieftin decât reparaţiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentare la pompă FOTO oradestiri.ro

Din grabă sau din neatenţie, şoferii pun benzină într-un motor diesel, sau motorină într-un motor pe benzină. Vestea proastă pentru ambele cazuri este că alimentarea cu combustibilul greşit ar putea fi dezastruoasă pentru motorul maşinii.

În cazul în care acest lucru s-a întâmplat, cel mai important ar fi ca motorul să nu fie pornit. În caz contrat, motorul nu va mai funcţiona normal, iar într-un final se va opri.

Benzină în loc de motorină

Pompele de motorină sunt unse de însuşi combustibilul diesel, iar benzină în motorină acţionează ca un solvent, ceea ce reduce lubrifierea şi poate duce la deteriorarea pompei prin contactul metal-metal.

În plus de asta, dacă maşina va apuca să circule, iar benzina va intra în sistem, mecanicii vor trebui să schimbe filtrul de motorină.

“Deoarece motorina nu este atât de inflamabilă ca benzina, nu va exista suficientă compresie pentru a aprinde combustibilul, iar motorul nu va porni. Ideea este că în funcţie de cât de multă benzină ajunge în motorul diesel, cu atât repararea poate fi mai scumpă, în unele cazuri extreme un motor nou ar fi mai ieftin decât reparaţiile”, ne-a explicat mecanicul Florin Barbu.

Motorină în loc de benzină

În acest caz consecinţele nu vor fi atât de grave. Cel mai probabil se vor înfunda injectoarele sau se va depune motorina arsă în motor, dar nimic nu se distruge iremediabil.

“Dacă depistăm greşeala din timp trebuie golit rezervorul cu un furtun şi se alimentează cu benzină de cifră octanică mare, pentru a dilua motorina rămasă în rezervor. Dacă maşina a fost pornită şi s-a circulat cu ea, deşi a fost alimentată cu motorină, cel mai probabil motorul s-a înecat. În acest caz se recomandă curăţare injectoarelor, a pompei de benzină şi a instalaţie”, a mai explicat mecanicul auto.

Un alt lucru important este cantitatea de combustibil nepotrivit care a ajuns în rezervor. În cantităţi reduse sunt şanse mari să nu existe repercursiuni grave asupra motorului. Situaţia cea mai neagră este atunci când un motor diesel este alimentat cu benzină pentru că se poate ajunge până la distrugerea acestuia.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite