Cazul valutistului executat în stil mafiot, cu şase gloanţe: zeci de poliţişti îi erau datori. De 17 ani, criminalul e de negăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul unei crime care a îngrozit Oradea la sfârşitul anilor '90 se află pe lista celor mai vechi dosare cu autori necunoscuţi înregistrate la nivelul judeţului Bihor.

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu povestea unei crime cu autor necunoscut, care s-a petrecut în Oradea, când un cunoscut valutist orădean a fost împuşcat în autoturismul propriu, când se îndrepta spre casa lui de schimb valutar. În tot acest timp, crima a fost învăluită în mister, anchetatorii nereuşind să identifice nici arma cu care a fost împuşcat bărbatul, nici numele ucigaşilor.

Crima în stil mafiot a avut loc în dimineaţa zilei de 31 martie 1999. La fel ca într-o zi obiţnuită, Ovidiu Iancu s-a îmbarcat în autoturismul său, un microbuz marca Mercedes Vito, pentru a-şi conduce fiul la şcoală, urmând apoi să se îndrepte spre casa de schimb valutar, pe care o inaugura în ziua respectivă. Avea la el, conform declaraţiilor membrilor familiei, aproximativ 100.000 de mărci germane. Pe strada Spitalului, în faţa Centrului de recoltare a sângelui, Iancu a oprit şi,conform martorilor, în maşina lui au urcat doi bărbaţi, despre care se crede că l-au împuşcat şi i-au luat banii pe care acesta îi avea într-o borsetă.

Prim procurorul Gheorghe Vidican

Prim procurorul Gheorghe Vidican, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor

“La un moment dat, la semnalele luminoase ale unui autoturism de culoare roşie ce rula din sens invers, victim (n.r Ovidiu Iancu) a oprit autovehiculul, iar unul din ocupanţii maşinii roşii, cel din dreapta şoferului, a urcat în maşina  victimei, în dreapta. Între timp, celălalt şofer a întors maşina şi a oprit-o  în spatele autoturismului Mercedes.  În   urma   unor   neînţelegeri   cu privire   la   efectuarea unui   schimb   valutar,   victima   a   fost împuşcată   cu   6   gloanţe   calibru   5,6 mm.,   după   care   autorul împreună cu şoferul autoturismului de culoare roşie au părăsit locul faptei”, ne-a explicat prim procurorul Gheorghe Vican, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Zeci de poliţişti în agenda neagră

La Laboratorul de Medicină Legală, într-unul din buzunarele hainei lui Ovidiu Iancu, au mai fost găsite încă 35.000 de mărci. Familia orădeanului a susţinut că băiatul lor a fost lichidat la comanda unor persoane sus-puse din Oradea, care ar fi împrumutat de la valutist sume importante de bani.

Se pare că Ovidiu Iancu avea o agendă în care erau trecute numele celor care au împrumutat bani de la el şi suma pe care o avea dată. Din declaraţiile familiei, făcute la vremea respectivă, peste 40 de poliţişti împrumutaseră sume importante de bani de la Ovidiu, pe care trebuia să îi dea înapoi.

Alte date despre anturajul şi clienţii lui Iancu puteau fi aflate din agenda telefonului mobil al acestuia, care, însă, a ajuns la familie cu memoria ştearsă. Dincolo de prezenţa unor poliţişti datornici în agenda valutistului ucis, un alt amănunt a ridicat semne de întrebare în toţi aceşti ani. Arma crimei nu a fost descoperită. Ba mai mult, în aceeaşi perioadă a dispărut în mod suspect arma de vânătoare de calibru 5,6 mm a fostului şef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, locotenent-colonelul Radu Mihuţ, decedat în august 2.000, cel care a instrumentat, fără succes, iţele acestui dosar, deşi de cercetarea cazului trebuia să se ocupe lucrătorii Serviciului Judiciar.

Arma dispărută a fost identificată abia după patru ani, când a fost găsită într-o pădure de lângă Oradea, imediat după ce în mediile judiciare s-a răspândit informaţia că Iancu a fost asasinat exact cu o armă de acelaşi calibru.

Tot necunoscute au rămas şi motivele pentru care lui Iancu i-a fost retras de poliţie permisul de portarmă doar cu câteva luni înainte de a fi ucis, deşi bărbatul nu fusese niciodată sancţionat.

“Cu fiecare zi care trece, şansele scad”

Familia lui Iancu a susţinut mereu că la mijloc sunt nume sonore şi persoane importante din Oradea care ar fi comandat omorul pentru a nu-şi mai achita datoriile. Un argument, în sensul că omorul a fost plănuit, este faptul că, cu trei zile înainte de a fi împuşcat, valutistul a povestit mai multor apropiaţi că se teme de un atac în propria casă, deoarece îşi găsise câinii otrăviţi.

Strada pe care a avut loc crima

Strada Spitalului

“Cercul de bănuiţi la vremea respectivă a fost destul de larg. Era o persoană cunoscută în oraş, o persoană la care apelau mulţi pentru a schimba valută. A intrat în contract cu foarte multă lume. Unii au fost mulţumiţi de serviciile lui, alţii nu. S-a consumat multă energie, s-au audiat foarte multe personae, s-au creat cercuri de bănuiţi, au fost verificate apărările fiecăreia dintre acestea, s-a format alt grup de suspecţi, au fost făcute verificări peste verificări. Şi în momentul de faţă sunt verificări ce se fac faţă de anumite persoane şi pentru a stabili dacă acestea au sau nu o participare în comiterea faptei”, amai precizat prim procuroril Gheorghe Vidican.

Familia valutistului nu a putut înţelege cum, deşi au existat persoane care i-au descris pe cei doi asasini, aceştia nu au fost nici măcar identificaţi. Din păcate, părinţii lui Iancu au murit fără să afle cine este criminalul care le-a ucis fiul cu sânge rece.

Au trecut mai bine de 17 ani de când a avut loc oribila crimă, fără ca poliţiştii şi procurorii să ajungă la criminal. Chiar dacă în tot acest timp cercetările au dus spre diferiţi suspecţi, se pare că totul a fost fără succes până în acest moment.

“În astfel de situaţii, oricând poate să-ţi ajungă la urechi o informaţie care poate duce la soluţionarea cazului.Se poate porni de la o simplă vorbă aruncată în vânt, de la o informaţie pe care o poţi afla după un an, doi, cinci, zece sau chiar mai mulţi. În acest caz să avem şansa sau norocul să existe nişte urme papilare care au fot ridicate din acel autoturism. E posibil ca la vremea respectivă aceea persoană să nu fi fost în baza de date, poate nici după un an, nici după doi, nici după cinci, dar poate că după 10 ani, după 15 ani ajunge să comită o infracţiune care să presupună prelevarea urmelor papilare şi introducerea lor în baza de date. Sunt cazuri în care după 10 ani să identificăm autorul. Dar, cu fiecare zi care trece, şansele scad. Nu trebuie, însă, să ne pierdem încrederea”, a punctat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Vă mai recomandăm: 

Profilerul care a găsit ucigaşi pe bandă rulantă, despre moartea ziaristului prins în legături homosexuale: „Ei au gelozii puternice, sunt violenţi, răzbunători“

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Teleorman, despre problemele Poliţiei Române şi cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Eu consider că nu avem motive să ne plângem“

Cazul teribil al tinerei din Argeş găsite moartă într-o râpă, legată şi cu chiloţii îndesaţi în gură. De 17 ani, ucigaşul e de negăsit

Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“


Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite