ALARMARE Seceta pune în pericol lacul cu Nuferi din Băile 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de la Administraţia Bazinală lucrează pentru direcţionarea apei în Lacul cu Nuferi
Muncitorii de la Administraţia Bazinală lucrează pentru direcţionarea apei în Lacul cu Nuferi

Lacul cu Nuferi din Băile 1 Mai este la un pas de dispariţie, acest lucru datorându-se secetei din această vară, dar şi proprietarilor de vile ori piscine care captează, ilegal, apa geotermală. După ce în iarnă s-au confruntat cu un fenomen asemănător, autorităţile caută din nou soluţii ca să rezolve problema.

"Situaţia este extrem de gravă. Izvoarele lacustre au secat din nou ca în iarnă, nivelul apei în lac a scăzut dramatic" a spus Radu Huza, custodele rezervaţiei de nuferi din Băile 1 Mai.

Muncitorii de la Administraţia Bazinală lucrează pentru direcţionarea apei în Lacul cu Nuferi Muncitorii de la Administraţia Bazinală lucrează pentru direcţionarea apei în Lacul cu Nuferi Muncitorii de la Administraţia Bazinală lucrează pentru direcţionarea apei în Lacul cu Nuferi

Dă click pentru a vedea mai multe fotografii!

În Băile 1 Mai poate fi admirat nufărul termal sau Nymphaea Lotus Thermalis, despre care se presupune că a supravieţuit ultimei ere glaciare. „Nymphaea Lotus Thermalis este o specie subtropicală despre care se crede că a supravieţuit perioadei de glaciaţiune, datorită apelor calde ale pârâului Peţa", a explicat biologul Anna Marossy.

Seceta din această vară a afectat şi debitul pârâului Peţa care alimentează rezervaţia naturală Lacul cu Nuferi.

În colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor, în calitate de custode, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a început lucrările de ecranare mal pe secţiunea de golire şi pe cea a pragului de dirijare a pârâului Peţa în lac. Lucrările constă în impermeabilizarea solului pe anumite secţiuni, astfel încât, infiltrarea apei din lac în sol să fie diminuată.

„Ceea ce poate să facă instituţia noastră pentru Lacul cu Nuferi este să diminueze, pe cât posibil, scăderea nivelului apei din lac. Astfel, în regim de urgenţă, am demarat ecranarea cu beton a acelor secţiuni unde, prin infiltraţie, se pierde apa din lac. Lungimea pe care efectiv se va turna beton este relativ mică de circa doi-treoi metri, dar sperăm să fie folositoare." a declarat Pásztor Sándor, director Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

Vilele şi pensiunile, la control

Şi Prefectura Bihor,a reacţionat, demarând controale la toate pensiunile din Băile Felix şi Băile 1 Mai. "Ştim că apa geotermală este la o adâncime mai mare, trebuie să fie undeva la adâncimea de 100-150 de metri, la o adâncime mai mică avem certitudinea că nu este apă geotermală", a afirmat Radu Miron, expert al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Membrii comisiei de control au verificat temperatura din piscine, şi în funcţie de câte grade are apa ei pot spune dacă este sau nu termală. Specialiştii au observat că, din cauza exploatării ilegale a apei geotermale, singura rezervaţie naturală de nuferi termali din ţară existentă în Băile 1 Mai este pe cale de dispariţie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite