Susţineţi pe facebook înfiinţarea unui heliport pentru Spitalul Clinic Judeţan de Urgenţă Oradea
0Printre proiectele depuse spre finanţare la Fundaţia Împreună pentru Fiecare se numără şi cel al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Acesta prevede înfiinţarea unui heliport pentru unitatea medicală. Cu cât proiectul primeşte mai multe voturi, cu atât şansele de finanţare sunt mai mari.
Nevoia unui heliport pentru Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea este extrem de mare. Prin proiectul depus spre finanţare către Fundaţia Împreună pentru Fiecare acest lucru se poate realiza. Cei care doresc şi susţin proiectul trebuie să intre pe pagina de facebook www.facebook.com/ImpreunaPentruFiecare, să caute proiectul, care a fost depus în data de 27 mai şi să dea Like postării respective. Un like=un vot. Cât mai multe like-uri înseamă cât mai multe voturi.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea are în fiecare lună aproximativ 30 de transferuri de pacienţi către centrele regionale, mare parte sunt pacienţi critici care trebuie sa ajungă la Cluj sau Timişoara. Pentru a diminua timpul de transfer, dar şi pentru o mai bună siguranţă a pacientului, unitatea medicală a depus un proiect spre finanţare de către fundaţia Împreună pentru Fiecare, proiect care dacă va ieşi câştigător duce la construirea unui heliport.
În prezent fiecare pacient este preluat de o ambulanţă cu medic şi transportat 10 km până la Aeroportul Oradea unde este transferat la elicopterul care va efectua transportul. Transferul terestru, suplimentar în acest caz, implică riscuri asupra pacientului cum ar fi: echipaj cu medic indisponibil, manevre de decuplare şi cuplare la sistemele de menţinere a vieţii, riscuri de siguranţă rutieră. Totodata acest transfer creşte durata transferului pacientului cu aproximativ 40 - 45 minute. Prin construirea unui heliport la SCJU Oradea se va elimina complet transferul terestru al pacientului de la spital la aeroport şi implicit riscurile asociate. Deasemenea, se va reduce timpul de transfer al pacienţilor critici de la SCJUO la centrele regioanle cu până la 30 de minute, astfel că vor creşte şansele de aplicare în timp util a procedurilor şi tratementelor medicale la aceşti pacienţi critici la destinaţie.
Existenţa heliportului va avea un impact indirect asupra creşterii calităţii serviciilor medicale de urgenţă din judeţul Bihor prin eliminarea riscului indisponibilizărilor de ambulanţe de terapie intensivă tip C1 pentru transferuri de pacienţi de la spital la aeroport. Creează premisele transportului victimelor diferitelor tipuri de accidente din zona de sud a judeţului la Unitatea de Primiri Urgenţe, evitându-se astfel pierderea unui timp foarte preţios în salvarea vieţii victimelor prin transportul acestora la alte unităţi medicale care au infrastructura necesara de a prelua aceste cazuri.
Finanţatorul proiectului este Grupul Rompetrol.