Şcoala îi întoarce spatele zi de zi, obligând-o să parcurgă la pas mai bine de 6 km pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alisea Paul este lăsată în drum de şoferul microbuzului şcolar, iar fetiţa face 6 kilometri pe jos. Părinţii elevilor de la şcoala din Lăzăreni, acolo unde este elevă şi Alisea, au protestat astăzi în faţa şcolii şi la inspectoratul şcolar, cerând demisia directoarei.

Alisea Paul este elevă în clasa întâi, la Şcoala cu clasele I – VIII din comuna bihoreană Lăzăreni. Ea locuieşte în Lăzăreni, dar la o distanţă de peste trei km de şcoală, drumul său fiind impracticabil când plouă şi periculos pentru o fetiţă de numai şapte ani.

În fiecare dimineaţă, de aproximativ o săptămână, Alisea trebuie să meargă mai mult de şase km pe zi, pe jos, fiindcă microbuzul şcolii, care trece exact prin faţa casei salei, nu o ia şi pe ea, deşi sunt locuri vacante. „Directoarea şcolii mi-a spus că fetiţa mea i-a zâmbit ironic şi că poate să meargă liniştită pe jos la şcoală, fiindcă aşa va face piciorul frumos”, a povestit în această dimineaţă Florina Biţiş, mama Alisei. Împreună cu un grup de părinţi de la aceeaşi şcoală, Florina Biţiş a cerut astăzi demisia Rodicăi Pojoga, directoarea şcolii, acuzând-o că se răzbună pe copii, fiindcă părinţii au reclamat-o luna aceasta la inspectoratul şcolar. „De doi ani, de când este directoare, îşi bate joc de copiii noştri. De patru ori am fost la inspectorat pentru a semnala neregulile din şcoală, dar nimeni nu a luat vreo măsură”, a spus Viorel Jurca, preşedintele comitetului de părinţi din comuna Lăzăreni. „Copiii sunt obligaţi să vină la şcoală pe drumuri naţionale, riscând să fie accidentaţi, atacaţi de câini sau chiar răpiţi”, a spus Jurca.

image

Dă click pe poză, pentru a vizualiza o galerie foto


„Nu este apă potabilă în şcoală, e mizerie şi e plin de păduchi”, a spus Jurca, părinte îngrijorat al unei eleve premiante, de clasa a doua. Rodica Pojoga (foto jos), directoarea şcolilor din Lăzăreni şi Gepiş, a declarat că este obligată prin lege să asigure transport, cu microbuzul, numai pentru elevii care sunt din afara localităţii Lăzăreni. „La şcoală şi la grădiniţă avem aproximativ 180 de copii, din care 120 spun că au nevoie de transport. Noi, cu patru curse, putem transporta cel mult 60 de elevi”, a spus Pojoga.

image

Dă click pe poză, pentru a vizualiza o galerie foto

Nu se pot face excepţii, pentru Alisea


Ramona Bacter, reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean, a spus că motivul real pentru care părinţii s-au revoltat împotriva directoarei este mutarea elevilor romi la şcoala din Lăzăreni, începând de anul viitor. În privinţa transportului, aceasta a spus că, potrivit legii, în microbuzul şcolii pot circula cel mult 16 pasageri, care nu pot fi profesori sau elevi din localitate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite