Şapte idei pentru un mic dejun sănătos şi gustos. Reţete dezvăluite de chef Mihai Cristian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micul dejun este cea mai importanta masă a zilei, cercetătorii considerând că persoanele care consumă această masă cu regularitate se simt mai alerte, sunt mai puţin predispuse la obezitate şi sunt mai sănătoase.

Chiar dacă mulţi dintre noi cunoaştem importanţa micului dejun, puţini sunt cei care au timp să consume, în fiecare dimineaţă, alimente cu adevărat nutritive la începutul zilei. Alături de chef Mihai Cristian vă prezentăm 7 idei de mic dejun  "rapid şi nutritiv".

Brânză tofu, sos pesto din busuioc şi muguri de pin, omletă cu spanac, rucola şi pâine din făină integrală

Ingrediente
100 g – brânză tofu sau cu alte adaosuri (chimen, mărar, etc.)

Pentru pesto din busuioc:

Câteva frunze de busuioc proaspăt
O lingură de muguri de pin
Ulei de măsline
Pentru omletă cu spanac şi rucola:
2 ouă
o linguriţă de unt
o mână de spanac proaspăt
o mana rucola proaspătă
sare

Mod de preparare

“Mixăm într-un blender fix busuiocul, mugurii de pin şi uleiul de măsline până obţinem un sos emulsionat. Într-o tigaie teflonată topim la foc mediu untul, avem grijă să nu îl ardem şi tragem spanacul 1-2 minute până se înmoaie uşor. Între timp batem într-un castron cu telul sau cu furculiţa bine ouăle, adăugăm puţină sare şi turnăm peste spanac. Lăsăm omleta pe foc până ouăle se coagulează în totalitate. Se pune rucola deasupra. Servim alături de o felie de pâine integrală, brânza tofu şi pesto”, ne-a explicat chef Mihai Cristian.

image

Smoothie cu pară, seminţe chia, ovăz şi ghimbir

Ingrediente

1 pară

10 g seminţe chia

10 g ghimbir

30 g fulgi de ovăz natur

150 g iaurt

100 ml lapte

miere

scorţişoară măcinată

Mod de preparare

“Spălăm para, o decojim cu un cuţit economic, o tăiem în două şi îi eliminăm seminţele iar apoi o tăiem cubuleţe. Introducem para în blender, seminţele de chia, fulgii de ovăz, iaurtul, laptele, mierea după gust şi scorţişoară tot după gust. Blendăm până devine totul omogen”, explică chef Mihai Cristian.  

Papară, salsa de roşii şi tortillas

60 ml smântână

8 ouă

4 tortillas

coriandru tocat

3 linguri ulei de măsline

1 ardei iute roşu curăţat de seminţe şi tocat mărunt

2 roşii mari tăiate în cubuleţe

sare

Mod de preparare

“Pentru salsa amestecăm roşiile, ardeiul iute, jumătate din coriandru şi 2 linguri ulei de măsline şi condimentăm cu sare.  Încălzim tortillas într-o tigaie fără niciun fel de grăsime. Batem ouăle cu smântâna şi restul de coriandru şi prăjestele (amestecând cu o lingură de lemn continuu) într-o lingură de ulei încins. Aşeazăm în fiecare tortilla un sfert din papară şi un sfert din salsa şi înfăşurăm strâns. Servim acest delicios preparat, cald”, ne-a spus bucătarul chef.

Sandviş la grill cu cremă de brânză şi ardei copt

2 lipii libaneze

4 linguri cremă de brânză

3 ardei copţi

100 grame baby spanac proaspăt

10 g chives

sare

Mod de preparare

“Ardeii copţi putem să-i cumpărăm dar indicat ar fi să-i facem noi. Spălăm ardeii, îi ştergem de apă şi îi punem la grill până îşi formează crustă. Îi scoatem într-un castron şi punem sare, îi acoperim 1 oră. Îi curăţăm de piele şi seminţe iar apoi, îi tăiem fâşii subţiri sau cum vrem. Încălzim lipiile într-o tigaie fără niciun fel de grăsime. Întindem crema de brânză, punem ardeii copţi, spanacul şi chivesul tăiat mărunt. Rulăm lipiile şi le rumenim pe grill. Preparatul îl servim cald sau rece”, afirmă Mihai Cristian.

image

Ouă “en cocotte”

4 ouă

2 cozi de creveţi tiger, prefierţi şi decorticaţi

40 grame de ciuperci Champinion

4 linguriţe de smântână

1 lingură chives

40 grame unt la temeratura camerei

sare

piper

Mod de preparare

„Încingem cuptorul la 200 de grade Celsius. Sotăm uşor ciupercile tăiate felii subţiri în puţin unt. Le lăsăm să se răcească. Ungem 4 forme ramekin (sau alte vase termorezistente, eventual de unică folosinţă) cu unt. Punem pe fundul a două forme câte o lingură de ciuperci sotate şi în celelalte două creveţii. Adugăm puţină sare. Spargem câte un ou în fiecare formă. Adăugăm câte o linguriţă de smântână peste fiecare ou. Asezonăm cu sare şi piper şi decorăm cu chives. Punem cele patru vase într-o tavă. Adăugăm în tavă apă fierbinte, până la jumătatea vaselor, cu grijă, fără a stropi ouăle. Introducem tava timp de 10 minute în cuptor, la 200 de grade. Ouăle en cocotte se mănâncă direct din vasele în care le-am gătit, cu pâine prăjită unse cu unt. La această reţetă avem mai multe variante de adousuri, totul după preferinţe: somon afumat, Brie, Camembert, Gorgonzola, caşcaval sau alt tip de legume: dovlecei, vinete, roşii cherry, ardei, etc. Legumele vor suporta tratament termic înainte de a le adăuga la baza vasului", precizează chef Mihai Cristian.

Croque Monsieur

8 felii de pâine toast

8 felii de şuncă

50 de grame de unt la temperatura camerei

150 grame de caşcaval

sare

piper alb

Mod de preparare

“Încingem cuptorul la 200 de grade. Dacă avem cuptor cu grill putem  folosi această funcţie. Răzuim caşcavalul într-o farfurie. Formăm 4 sandvişuri grupând câte două felii de şuncă -  pliate dacă sunt prea mari – în interiorul a două felii de pâine. Ungem exteriorul sandvişurilor cu unt. Pentru a nu ne murdări cu unt, după ce am uns prima parte, ţinem sandvişul de marginea exterioară – coajă. Sau ungem sandvişurile doar pe o parte şi după ce s-au rumenit pe partea unsă, le ungem şi pe cealaltă direct în tigaie doar înainte de a le întoarce. Rumenim  sandvişurile pe ambele părţi într-o tigaie teflonată. Tapetăm cu hârtie de copt tava cuptorului. Transferăm sandvişurile în tavă. Presărăm brânza rasă peste sandvişuri.  Introducem tava la cuptor pentru câteva minute, până când se topeşte brânza. Mai există varianta de Croque Madame, care este la fel ca şi reţeta de Croque Monsieur doar că vom prăji două ouă ochiuri şi le punem pe sandviciuri. Sandviciurile le putem servi cu salată Coleslaw”, este reţeta lui Chef Mihai Cristian.

Pancakes cu scorţişoară

350 gr faină

3 linguriţe rase praf de copt

1 lingură de zahăr

1 linguriţă de sare

1 linguriţă de scorţişoară

 Lapte

1 ou

1 plic de zahăr vanilat

3 linguri de unt topit gras (80-82% grăsime)

Mod de preparare

“Într-un bol adânc amestecăm ingredientele uscate: făina, sarea, praful de copt, zahărul, zahărul vanilat, scorţişoara şi sarea. Cu ajutorul unei linguri facem loc în mijlocul ingredientelor uscate pentru celealte: oul – uşor bătut ca să se încorporeze mai uşor, laptele şi untul topit. Amestecăm uşor, cu ajutorul unui tel, până când toate ingredientele au format un mix cremos. Încingem o tigaie teflonată, ungem cu puţin ulei şi prăjim clătitele pe ambele părţi. Putem să le servim după reţeta clasică cu sirop de arţar dar putem să le servim şi cu diferite gemuri sau chiar cremă de ciocolată”, ne-a explicat chef Mihai Cristian.

Mai puteti citi:

Cum se prepară, după o reţetă simplă, cele mai gustoase şi pufoase clătite

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite