Urgenţă la serviciul de ambulanţă. Iaşul nu a mai primit nicio autosanitară de doi ani, cu toate că serviciul asigură peste 90% din intervenţiile medicale în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Iaşi nu a mai primit nicio autosanitară din 2014, cu toate că majoritatea intervenţiilor medicale în teritoriu sunt asigurate de angajaţii săi.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Iaşi a efectuat în 2015 peste 90%  din intervenţiile medicale efectuate la nivelul judeţului.

Conform datelor raportate la finalului anului trecut de SAJ Iaşi şi de SMURD Iaşi, serviciul care ţine de Ministerul Sănătăţii a preluat peste 120.000 de cazuri medicale care au reprezentat urgenţe medicale, chirurgicale, obstetricale, pediatrice şi de alte specialităţi, în timp ce SMURD a raportat peste 10.000 de misiuni de salvare, acestea reprezentând intervenţii medicale, descarcerare sau asistenţă de persoane.

„Peste 90% din activitatea de prespital o facem noi. Din păcate, muncim în anonimat şi suntem arătaţi doar atunci când nu avem promptitudine la un caz, când maşinile noastre ajung cu întârziere. Din păcate, acestea sunt resursele de care dispunem acum. Noi preluăm 90% din cazuri, dar nu ne medaliază nimeni. Tot din păcate, în România anului 2015, la nivelul Ministerului Sănătăţii, sunt jocuri care nu ţin de noi şi astfel ajungem să pierdem achiziţii de ambulanţe pe toată ţara. Noi nu am mai primit nicio ambulanţă din 2014. Acum toate ambulanţele de tip C2 sunt în service şi le rulăm pe cele de tip B2, cu medic în echipaj“, a explicat asistent principal Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ.

În 2015, ambulanţele SAJ au parcurs în judeţul Iaşi 3,6 milioane de kilometri. Serviciul are în dotare 66 de autosanitare, dintre care patru sunt de tip C2, destinate urgenţelor medicale cu prioritate maximă, cu echipaj format din medic, asistent şi ambulanţier, 43 de maşini sunt de tip B2, destinate intervenţiilor de urgenţă, cu echipaj format din asistent şi ambulanţier, alte 13 autosanitare sunt de tip A1 şi A2, cu ajutorul cărora se transportă cazurile minore şi cele asistate, plus încă şapte ambulanţe care sunt folosite pentru consultaţii la domiciliu, echipajul lor fiind format din ambulanţier cu medic. Pentru a interveni cu cele 66 de autosanitare, SAJ are 23 de medici, 166 de asistenţi medicali şi 163 de ambulanţieri.

Comparativ, SMURD are 16 mijloace de intervenţie, dintre care un echipaj de terapie intensivă - TIM, unul de terapie intensivă neo-natală - TINN, un elicopter, şapte echipaje de prim-ajutor, trei maşini de transport victime multiple şi o maşină de dezastre.

Pe acestea lucrează 20 de medici, 30 de asistenţi medicali şi aproape 90 de paramedici. Medicii şi asistenţii din cadrul SMURD îşi desfăşoară activitatea principală  în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul ”Sf Spiridon”. Potrivit reprezentanţilor SMURD, activitatea medicilor şi asistenţilor în cadrul serviciului mobil este o extensie.

„SAJ şi SMURD colaborează în baza unui ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Sănătăţii care precizează criteriile de dispecerat. La Iaşi, dispeceratul este asigurat o zi de SAJ, o zi de SMURD. Avem un tabel şi în funcţie de principala acuză a pacientului care sună, decidem ce tip de echipă trimitem ca prioritate 1, ca prioritate 2 şi ca prioritate 3, în funcţie de ceea ce avem disponibil la momentul respectiv. De aceea, pe cele mai multe care intervin scrie echipaj B2 de la SAJ sau echipaj de prim-ajutor de la SMURD. Mai funcţionează şi criteriul de apropiere de caz pentru că în dispecerat se urmăreşte în timp real prin telefon şi radio unde se află fiecare echipaj“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD. 

Conform SAJ, la toate misiunile intervin asistenţi medicali, iar la cele cu cod roşu echipajul are şi medic în componenţa sa, spre deosebire de SMURD, unde echipajul este format predominant din paramedici, medicul fiind întâlnit în maşinile de tip TIM, TINN şi elicopter. 

Citeşte şi:

Ambulanţa de la Timişoara a apărut cu 20 de ani înainte de prima "salvare" din România. Un accident îngrozitor a grăbit apariţia căruţelor rapide de intervenţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite