UPDATE Şeful medicilor Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată: „Dosarul de corupţie este un roman SF prost scris“ FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae a fost reales rector la UMF Iaşi pe data de 17 decembrie
Vasile Astărăstoae a fost reales rector la UMF Iaşi pe data de 17 decembrie

Unul dintre cele mai influenţi oameni din lumea medicală din România va fi judecat pentru o fraudă de 6 milioane de lei investigată de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ora 16.24 "În cadrul acestui proiect, inculpaţii Astărăstoae Vasile, rector al U.M.F. Iaşi şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, Druguş Daniela, director general-administrativ al U.M.F. Iaşi şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi Ciureanu Ioan-Adrian, director al Centrului de calcul al U.M.F. Iaşi şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor,  au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea SC"MAGUAY IMPEX"SRL BUCUREŞTI, firma inculpatului Pughin Corvin-Gabriel. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul inculpaţilor TLG, administrator al SC"EURO MANAGEMENT GRUP"SRL şi Pughin Corvin-Gabriel", susţin procurorii DNA.

În acest caz Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri s-a constituit parte civilă cu suma de 4.758.774 lei reprezentând sumele efectiv virate către U.M.F. Iaşi. De asemenea, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale s-a constituit parte civilă cu suma de 852 lei, reprezentând valoarea prejudiciului cauzat de inculpaţii Verner Dan-Alexandru şi Muşat Dănuţ.


"Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa" Iaşi a comunicat că nu se constituie parte civilă cu suma totală de 1.400.407,98 lei, reprezentând partea de cofinanţare de 2% aferentă primelor trei cereri de rambursare aprobate şi echivalentul ultimei tranşe achitate SC"MAGUAY IMPEX"SRL şi SC"EURO MANAGEMENT GRUP" SRL. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Astărăstoae Vasile, TLG, Pughin Corvin-Gabriel, Ciureanu Ioan - Adrian, Druguş Daniela, Muşat Dănuţ, Vătuiu Raluca Isabela, Verner Dan Alexandru, SC"MAGUAY IMPEX"SRL, SC"EURO MANAGEMENT GRUP"SRL Bucureşt ", precizează procurorii DNA.

Ora 16.21 Vasile Astărăstoae a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată
-tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele,
- conflict de interese, în formă continuată

Alături de el au fost trimise în judecată alte nouă persoane fizice şi trei firme. Printre aceştia se numără şi fiica rectorului şi funcţionari din Ministerul Comunicaţiilor.

Ora 13.05: Vasile Astărăstoae este bucuros că dosarul a ajuns la instanţă şi susţine că ar fi victima unei răzbunări. Mă aşteptam ca după ANI să apară şi DNA înainte de alegerile de la Colegiul Medicilor. Sper că rezultatul va fi acelaşi. La Colegiul Medicilor Iaşi am câştigat alegerile cu 82%, funcţia de rector de la UMF am câştigat-o, urmează să câştig alegerile de la Colegiul Medicilor din România“, a declarat Astărăstoae pentru „Adevărul“ de Iaşi.

Rectorul de la UMF susţine că va dovedi în instanţă că este nevinovat. „Mă bucur că dosarul a fost trimis repede la instanţă pentru că pot aduce probe care să arate că sunt nevinovat. Există trei expertize care arată că dosarul DNA este un roman SF prost scris“, a punctat şeful medicilor din România. 

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din România au loc pe 22 decembrie.

Ora 12.07: Procurorii au adus la instanţă 60 de volume cu materialul de urmărire penală întocmit în dosarul corupţiei de la UMF Iaşi. Anchetatorii le-au prezentat magistraţilor şi serverele ridicate de la firma lui Adrian Ciureanu, directorul de comunicare de la Universitate.

„Mă aşteptam să trimită dosarul în instanţă, fiindcă e muncă de un an de zile. Aşa cum i-am spus şi domnului judecător Anton (n.r.- magistratul care i-a audiat acum două luni pe cei trei şefi de la UMF reţinuţi de procurori), în opinia mea nu sunt mai mult de zece minciuni şi 50 de exagerări“, a declarat Adrian Ciureanu.

Ora 11.23: Vasile Astărăstoae, proaspăt ales pentru încă patru ani la conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, a fost trimis în judecată astăzi, 21 decembrie. Procurorii anticorupţie îl acuză de grave infracţiuni, printre care „aderare şi constituire de grup infracţional organizat“.

Vezi şi:

ANI a decis: rectorul Vasile Astărăstoae este incompatibil UPDATE

Alături de rectorul UMF, vor mai fi judecate alte 18 persoane fizice şi juridice, şefi ai instituţiei de învăţământ superior şi directori ai firmei private Maguay Impex SRL.

Directorul UMF Adrian Ciureanu şi Covin Pughin au fost reţinuţi

Miza dosarului este o licitaţie de 6 milioane de lei, care a avut loc la UMF Iaşi şi în urma căreia a fost decisă societatea care să implementeze o platformă electronică de învăţăre la nivelul universităţii.

Citeşte şi:

UPDATE Rectorul Vasile Astărăstoae, reales la conducerea UMF. „Dincolo de murdării, s-a votat continuarea unor proiecte“

Vom reveni cu amănunte!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite