Un director de la firma ministrului Relu Fenechiu, acuzat că a minţit într-un dosar de mare corupţie. În acelaşi dosar prefectul Iaşiului a fost deja condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii ieşeni l-au trimis ieri în judecată pe Cezar Ciprian Ghergheşanu, director comercial la Fene Grup. Acesta este acuzat de mărturie mincinoasă.

Firma la care Ghergheşanu este director aparţine actualului Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Procurorii ieşeni care l-au trimis în judecată pe Ghergheşanu susţin că acesta ar fi dat o declaraţie mincinoasă într-un dosar de corupţie al cărui cap de afiş este prefectul suspendat al Iaşului, Radu Prisăcaru, condamnat deja, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare.

Potrivit rechizitoriului, directorul comercial de la Fene Grup ar fi dat o declaraţie în calitate de martor în faţa judecătorilor de la Curte de Apel Iaşi. Mărturia lui Cezar Ghergheşanu a fost ascultată de de judecători pe 21 septembrie 2011, atunci când procesului prefectului suspendat al judeţului Iaşi se afla în primă instanţă.

Ghergheşanu fusese propus ca martor de către un alt inculpat din dosar, omul de afaceri Cristian Maftei. Prin acea mărturie dată la Curtea de Apel, Ghergheşanu a confirmat o ipoteză lansată de Maftei, acuzat de complicitate la luare de mită.

Povestea celor 25.000 de euro

Procurorii DNA au considerat că Ciprian Maftei era intermediarul unei mite cu un teren, cerute de prefectul Radu Prisăcaru. Totul se petrecea în 2006, atunci când Prisăcaru ar fi solicitat trei hectare de teren pentru a retroceda o suprafaţă de 16 hectare soţilor Forna din Iaşi.

Un hectar din terenul oferit cu titlu de mită ar fi urmat să ajungă şi la şeful de atunci al Agenţiilor Domeniilor Statului, Flavius Ioniţă, trimis şi el în judecată. În toată această afacere, Maftei era considerat intermediar. El a susţinut că, de fapt, cele trei hectare de teren au fost cumpărate de la soţii Forna şi nu primiţi cu titlu de şpagă. Pentru a-şi întări ipoteza, a zis că a şi oferit un avans de 25.000 de euro.

Mărturia lui Cezar Ghergheşanu susţinea ipoteza lansată de Maftei cu privire la plata celor 25.000 de euro către soţii Forna.

Declaraţie dată la cinci ani de la petrecerea faptelor

“La data de 21.09.2011 Ghergheşanu Ciprian  a fost audiat în calitate de martor în dosarul cu nr. 236/45/2007 şi a declarat în faţa instanţei de judecată că în ziua de 21/22.08.2006, în jurul orei 7.00-7.10, în restaurantul Barbarosa din Podu Roş, unde obişnuia să-şi bea cafeaua, s-a întâlnit cu inculpatul Maftei Cristian, care s-a aşezat la o masă şi pe care l-a văzut cum număra nişte bani pe care-i avea într-o sacoşă. Ghergheşanu Ciprian l-a întrebat pe inculpat ce face, iar acesta i-a zis că intenţionează să cumpere un teren pentru părinţii săi şi a aflat de la inculpat că era vorba despre suma de 25.000 euro. La rugămintea inculpatului Maftei Cristian, care nu putea să conducă pentru că era ameţit din cauza unui tratament cu antibiotice, Ghergheşanu Ciprian l-a dus cu maşina la Cabinetul Stomatologic al numitei Forna Norina. Martorul a susţinut că l-a văzut pe inculpatul Maftei Cristian cum i-a înmânat sacoşa cu bani numitei Forna Norina”, se menţionează în rechizitoriu.

La dosarul întocmit de DNA şi finalizat deja în primă instanţă cu două condamnări, procurorii care l-au cercetat pe Ghergheşanu nu au găsit probe care să ateste că ceea ce a declarat în 2011 în calitate de martor se adevereşte.

“Analizând toate probele existente la dosarul cauzei, mărturia inculpatului Ghergheşanu Ciprian vine să sprijine versiunea de disculpare susţinută de către Maftei Cristian”, rechizitoriu Parchet de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Procesul în care prefectul suspendat al Iaşului a fost acuzat de luare de mită s-a încheiat în primă instanţă cu condamnarea acestuia la patru ani de închisoare cu executare. Omul de afaceri Cristian Maftei a primit, la rândul său, cinci ani de închisoare cu executare. Alţi doi inculpaţi din dosar, Flavius Ioniţă şi avocatul Toni Blatag au fost achitaţi. Acum, procesul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, acolo unde se judecă recursul.

Contactat telefonic ieri, Cezar Ghergheşanu a precizat că nu doreşte să comenteze acuzaţiile procurorilor.

Fenechiu are şi el propriul dosar

Ministrul Transporturilor este inculpat în dosarul "Transformatorul", care se judecată de asemenea la Înalta Curte şi care a avut termen zilele trecute. Pe lista inculpaţilor din acest dosar se mai află şi fratele lui Relu Fenechiu, Lucian.

DNA a trimis în judecată şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Procurorii au considerat că SISEE a cumpărat de la firmele lui Fenechiu transformatoare vechi, unele inutilizabile, plătind însă preţuri de catalog Ş=pentru ele. Mai mult, aproape toate transformatoarele nici măcar nu au fost folosite. Prejudiciul creat statului în acest dosar este de 1,8 milioane de euro. Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe averea lui Fenechiu şi a celorlalţi inculpaţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite