Un bebeluş de cinci luni a murit din cauza rujeolei. Alţii doi copii sunt internaţi la Iaşi cu aceleaşi simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bebeluş de cinci luni din judeţul Vaslui, internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi cu suspiciune de rujeolă, a murit în mai puţin de 30 de ore de la prezentarea în unitatea medicală.

Un bebeluş de cinci luni din localitatea Fereşti, judeţul Vaslui, a murit în urma complicaţiilor determinate de rujeolă. Analizele de laborator au confirmat post-mortem că micuţul a făcut rujeolă.

Potrivit medicilor, copilul a început să se simtă rău de pe 6 mai, când a fost internat cu febră, tuse şi tulburări respiratorii în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Vaslui. După patru zile, pe pielea copilului a apărut o erupţie. Astfel, pe 11 mai, bebeluşul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi cu suspiciunea de rujeolă, iar pe 12 mai şi-a pierdut viaţa.

„Rezultatul de la laborator care a confirmat diagnosticul de rujeolă a venit marţi, 16 mai. Pacientul a ajuns în spital în stare foarte gravă, a fost izolat şi supravegheat în ATI, fiind intubat şi ventilat mecanic“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Bebeluşul decedat nu era imunizat împotriva virusului rujeolic întrucât încă nu are vârsta recomandată pentru efectuarea vaccinului ROR. În spitalul ieşean mai sunt internaţi doi copii cu aceleaşi simptome. Pentru un bebeluş de şapte luni, tot din judeţul Vaslui, laboratorul a confirmat diagnosticul de rujeolă. În cazul unui copil de nouă ani, din acelaşi judeţ, rezultatele nu au venit încă de la laborator, însă medicii suspectează aceeaşi afecţiune. Copilul de nouă ani, în schimb, nu a fost vaccinat cu ROR, medicii infecţionişti necunoscând motivele pentru care minorul nu a fost vaccinat.

„Un copil face rujeolă atunci când nu este vaccinat şi intră în contact cu o persoană bolnavă. Totuşi, în funcţie de sistemul imunitar al fiecăruia, nu toţi contacţii unei persoane bolnave fac musai boala, fie că vorbim de adulţi sau copii. Dacă cineva a intrat în contact cu o persoană bolnavă şi nu a făcut boala, atunci nici nu putem vorbi despre răspândirea virusului“, a mai punctat dr. Hurmuzache.

Potrivit ultimei informări săptămânale a Centrului Naţional de Surpaveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în judeţul Iaşi au fost diagnosticate 15 cazuri de rujeolă, în timp ce în judeţul Vaslui au fost confirmate 11 cazuri. În regiunea de nord-est au mai fost confirmate 39 de cazuri în judeţul Suceava, unul la Botoşani, opt la Neamţ şi patru la Bacău. Singurul deces confirmat la un pacient din Moldova diagnosticat cu rujeolă este cel al bebeluşului din Vaslui. 

Citeşte şi:

OMS: România, focarul de pojar al Europei. Cum am rămas fără vaccin în plină epidemie de rujeolă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite