Ucigaşii şoselelor, trataţi cu blândeţe la noi, pedepsiţi exemplar în alte ţări. Cât primeşte în SUA un şofer criminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii care comit accidente mortale după ce se urcă băuţi la volan sau încalcă normele rutiere sunt pedepsiţi în România mult mai blând decât în alte state. La noi, în funcţie de circumstanţe, şoferii criminali pot scăpa chiar cu pedepse cu suspendare.

România se află în topul ţărilor europene în privinţa accidentmelor mortale, una dintre cauzele importante ale acestor evenimente fiind şi conducerea sub influenţa alcoolului. În ciuda potenţialului pericol public în care se transformă cei care beau şi se urcă la volan, pedepsele pe care aceştia le primescu sunt mai mici decât în alte state. Potriviti legislaţiei româneşti, încadrarea juridică folosită de anchetatori în cazul şoferilor care produc un accident rutier mortal este uciderea din culpă. Această infracţiune are un cuantum maxim de pedeapsă de 7 ani, însă rareori pedeapsa ajunge înspre maximum.

De altfel, practica judiciară de la Iaşi, oraş în care, în ultima perioadă, au avut loc nenumărate accidente rutiere mortale, arată că, cei care beau, se urcă la volan şi provoacă accidente rutiere nu primesc, de regulă, mai mult de cinci ani de închisoare cu executare. Pentru aceeaşi faptă pentru care un şofer criminal din România primeşte 5 ani de puşcărie, în SUA, de pildă, poate primi lejer 15 ani de închisoare.

Câteva exemple

Mai multe dosare de ucidere din culpă, în care au fost implicaţi şoferi beţi, au fost soluţionate, în ultimii ani, la Iaşi. Aici, Curtea de Apel Iaşi este instanţa care are ultimul cuvânt în cauzele de acest gen, procesele fiind finalizate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doar în situaţiile în care profesia inculpaţilor atrage competenţa acestei instanţe. În iulie 2015, ieşeanul Dan Trufin (foto jos) a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare după ce, cu o alcoolemie în sânge de 1,78 la mie, a pierdut controlul maşinii pe care o conducea şi a ucis un elev de 18 ani de mergea pe marginea drumului, la Ciric.

Într-o discuţie recentă cu corespondentul „Adevărul”, tatăl copilului ucis pe şosea de Trufin aducea în discuţie cuantumul pedepselor mici acordate în România pentru fapte de ucidere din culpă. „E foarte frustrant, nu doar pentru mine, ci pentru orice cetăţean, să vadă cum alţii au comis infracţiuni şi nu le face nimeni nimic. La noi se găsesc tot felul de subterfugii pentru ca infractorii să nu plătească. În cazul uciderilor din culpă oricum se aplică de multe ori pedeapsa minimă“, ne spunea Marius Boţolan.

cezar botolan

 Puţin mai mult de cinci ani de închisoare a primit, recent, de la Curtea de Apel Iaşi, şi avocatul Iulian Gafon, care anul trecut, beat fiind, ucidea un ieşean cu maşina în Nicolina. Cinci ani şi patru luni, mai exact, pentru o suită de infracţiuni rutiere soldată cu moartea unui bărbat. Gafon s-a urcat beat la volan, deşi avea permisul suspendat, şi a intrat cu maşina pentru un ieşean care aştepta la semafor.

Ionuţ Gafon este un cunoscut avocat în Iaşi FOTO

Sunt însă şi pedepse mai mici, pentru fapte similare, acordate de judecătorii ieşeni pentru ucigaşii şoselelor. Toamna trecută, judecătorii ieşeni au condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare un tânăr de 22 de ani din Vaslui care s-a urcat beat la volan, a circulat cu viteză excesivă şi a intrat cu vehiculul într-un pom. Un alt tânăr a murit în urma impactului. Judecătorii ieşeni chiar au majorat pedeapsa lui Andrei Gavril, după ce acesta primisese în primă instanţă doi ani şi patru luni.

Tot din Vaslui este originar şi Nelu Răducanu, un bărbat care a omorât un pieton nevinovat după care a fugit de la locul accidentului. Acesta a fost condamant de judecătorii ieşeni la trei ani de închisoare cu executare după ce prima instanţă îl condamnase cu suspendare. Andrei Popovici, un ieşean care în urmă cu câţiva ani circula cu viteză, a intrat pe contrasens şi a ucis un pieton, a fost condamnat şi el la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, chiar acum câteva zile. Marian Buruiană, un alt şofer care a ucis un pieton pe trecere, a primit o pedeapsă chiar mai mică: 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare. 

Exemple din străinătate

În februarie, la Dallas, SUA, un bărbat de 23 de ani, Travis Elwell, a fost condamnat de instanţă la o pedeapsă de nouă ani în urma unui accident similar cu cele descrise mai sus. Tot în SUA, pe 14 martie, Jeannine Valde a fost condamnată la 15 ani de închisoare după ce, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a condus maşina personală cu 160 de kilometri pe oră, lovind violent o altă maşină. O altă femeie a murit în urma impactului. Şi în Franţa pedepsele sunt mai mari decât în România.

În 2008, un bărbat de 27 de ani a fost condamnat la 8 ani de puşcărie după ce a provocat un accident rutier în urma căruia două persoane şi-au pierdut viaţa. Pedepse mari pentru şoferii beţi care provoacă accidente rutiere se acordă şi în Marea Britanie, acolo unde cuantumul maxim al unei astfel de fapte este de 14 ani.

Citeşte şi: 

Avocaţii şi patima alcoolul. Cazurile tragice de la Iaşi provocate de purtători de robă care s-au urcat beţi la volan

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite