Toţi oamenii rectorului. Lista profesorilor suspecţi de corupţie la UMF Iaşi în 7 ani de mandat ai lui Astărăstoae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, doi dintre cei mai importanţi oameni din conducerea UMF Iaşi, aduşi cu duba Poliţiei la instanţă
Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, doi dintre cei mai importanţi oameni din conducerea UMF Iaşi, aduşi cu duba Poliţiei la instanţă

Vasile Astărăstoae a ocupat timp de şapte ani funcţia de rector a UMF Iaşi, perioadă în care alţi zece colegi de-ai săi, dar şi el însuşi, au avut grave probleme cu legea fiind implicaţi în dosare de corupţie. În paralel, studenţii s-au văzut în situaţia de a da mită pentru a promova examenele în timp ce fiii sau fiicele unor medici de renume au ajuns peste noapte cadre didactice la UMF.

În conferinţa de presă în care şi-a anunţat demisia din funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iaşi, Vasile Astărăstoae a spus că iese “învingător” în lupta pe care a avut-o cu procurorii şi cu inspectorii de integritate. “Dacă mă uit în urmă, nu îmi pare rău”, a spus acesta.

Mandatul lui Astărăstoae la şefia universităţii ieşene a fost unul măcinat de scandaluri cu iz penal, cel mai recent fiind cel al încătuşării a trei cadre universitare acuzate de corupţie. “Lupta” la care face referire Vasile Astărăstoae a început la finele anului 2011, atunci când la UMF a izbucnit cel mai mare scandal de corupţie al ultimilor ani.

Astărăstoae, dar şi prorectorul Dragoş Pieptu, directorul administrativ Daniela Druguş şi directorul de comunicaţii Adrian Ciureanu erau acuzaţi de procurorii DNA că ar fi trucat un proiect european, e-learning, favorizând o firmă din Bucureşti la licitaţie. “Lotul UMF”, cum a fost denumit acesta de presă, a fost trimis în judecată în acelaşi an însă din cauza unor bâlbâieli legislative dosarul a stagnat o bună perioadă de timp, acesta aflându-se în prezent pe rolul Tribunalului Suceava.

În aceeaşi perioadă, rectorul Astărăstoae era implicat şi într-o luptă cu inspectorii de la Agenţia Naţională de Integritate. Prin două comunicate succesive, rectorul Astărăstoae era declarat în incompatibilitate şi în conflict de interese. O dată pentru că ar fi cumulat nu mai puţin de cinci funcţii de conducere simultan, iar în al doilea rând pentru că şi-ar fi angajat fiica, dar şi pe sine, în proiecte europene derulate de Institutul de Medicină Legală Iaşi în perioada în care a condus şi această instituţie.

Acuzaţiile ANI aveau să se materializaze într-un nou dosar penal în care Astărăstoae a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În prezent, dosarul este în curs de soluţionare pe rolul Judecătoriei Iaşi.


Clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi FOTO Adevărul

Probleme cu legea în timpul mandatului lui Astărăstoae au avut şi alte persoane cu funcţie de conducere din UMF Iaşi. Decanul celei mai importante facultăţi de la universitatea ieşeană, cea de Medicină Generală, a fost şi el pus sub învinuire de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. Doina Azoicăi este cercetată în prezent în stare de libertate după ce ar fi primit o tavă şi un ceainic de argint pentru a înlesni, ilegal, înscrierea la UMF a unul student din Maroc.

Un alt profesor important de la univesitatea ieşean, ortopedul Paul Botez, a fost luat în cătuşe de procurorii ieşeni, în 2013, după ce ar fi cerut o mită de 5.000 de lei de la un pacient care avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la şold. În biroul său, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi aveau să descopere o mică avere, de peste 60.000 de lei şi 40.000 de euro. S-au găsit chiar şi ruble ruseşti în biroul profesorului de la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

umf iasi


Maşina profesorului-interlop Dumitru Păduraru, cercetată de criminalişti după ce o bombă a explodat sub ea în 2010 FOTO Adevărul

Adrian Covic şi Carmen Volovăţ, alte două cadre didactice de la UMF Iaşi sunt puşi sub urmărire penală de procurorii DNA într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi dat contracte publice unor firme apropiate. La rândul său, Adrian Covic mai este acuzat şi de faptul că ar avea o avere de peste 400.000 de euro pe care nu o poate justifica. O verificare în acest sens este derulată în prezent de Curtea de Apel Iaşi.

Lista cercetaţilor sau judecaţilor de la UMF este completată de soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, aflaţi în prezent în arest după ce au fost puşi sub acuzare de DNA pentru luare de mită. Cei doi soţi luau câte 100 de euro de la studenţi pentru a-i promova la examene. La rândul său, conferenţiarul Dumitru Păduraru, membru al Senatului universităţii este şi el în arest după ce a cerut favoruri sexuale unei studente pentru a o promova la disciplina de Anatomie.

Nepotismul de la UMF

Pe lângă dosarele penale, zeci de membri ai Senatului universităţii conduse de Astărăstoae au fost amendaţi recent, de ANI, după ce au refuzat să pună în aplicare sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României prin care Vasile Astărăstoae a fost declarat vinovat de conflict de interese şi i s-a interzis să mai aibă funcţii publice de conducere.

Pe lângă multitudinea dosarelor penale de la UMF, în mandatului lui Astărăstoae s-a perpetuat la universitate şi nepotismul. Mulţi dintre copiii unor cadre didactice de la UMF au ajuns la vârste fragede cadre universitare. Exemple în acest sens sunt fiii sau fiicele medicilor Mircea Onofriescu, Norina Forna, Dragoş Pieptu sau Marin Burlea.

masina profesor


Astărăstoae s-a remarcat în ultimii ani printr-o prietenie strânsă cu primarul PSD-ist de Iaşi, Gheorghe Nichita, care l-a făcut cetăţean de onoare al oraşului Iaşi

În ceea ce priveşte realizările, Astărăstoae a derulat mai multe proiecte europene ultimul dintre acestea, anunţat recent, fiind “Piaţa Naţiunilor”, care presupune modernizarea spaţiului din proximitatea universităţii. Referitor la realizări, Astărăstoae a mai menţionat în cadrul conferinţei de presă prin care şi-a dat demisia şi de Institutul de Oncologie. “Dacă ne uităm la această universitate pe care toţi s-au repezit ca şacalii să o blameze, vă rog să vedeţi ce era acum şapte zile şi ce este acum. Iar această universitate este una puternică indiferent de furtunile care se abat sau de ceea ce fac unii sau alţii ea va merge înainte. Spun că mă despart uşor pentru că am alături oamenii din această universitate, că această universitate nu mai poate fi întoarsă înapoi. Planurile strategice au fost îndeplinite. Proiectele care au fost demarate se vor duce până la capăt şi aceste proiecte vor face ca această universitate să meargă până la capăt”, a spus Astărăstoae.

________________________________________________________________________

Listă persoane cercetate sau judecate de la UMF

astarastoae nichita
  • Vasile Astărăstoae – judecat în două dosare penale, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Declarat incompatibil de ANI
  • Dragoş Pieptu – judecat pentru fapte de corupţie
  • Daniela Druguş – judecat pentru fapte de corupţie
  • Adrian Ciureanu – judecat pentru fapte de corupţie
  • Doina Azoicăi – cercetată penal pentru fapte de corupţie
  • Carmen Dorobăţ – arestată pentru fapte de corupţie
  • Gheorghe Dorobăţ – arestat pentru fapte de corupţie
  • Dumitru Păduraru – arestat pentru fapte de corupţie
  • Adrian Covic – cercetat pentu fapte de corupţie
  • Paul Botez – judecat pentru fapte de corupţie
  • Carmen Volovăţ – cercetată pentru fapte de corupţie

___________________________________________________________________________


Discursul lui Astărăstoae, prin care şi-a anunţat demisia:

Poate mulţi dintre dumneavoastră nu au observat însă eu am candidat pentru senatul universităţii şi fiind trei candidaţi pe acel loc am obţinut 79,5% din voturi ceea ce pentru mine a fost un mesaj foarte clar că această comunitate respectă tot ceea ce am făcut până în prezent. În aceste condiţii, spre marea bucurie a prietenilor mei de la ANI, intru într-o stare de incompatibilitate. NU poţi să fii şi rector şi, în acelaşi timp, şi membru al senatului, aşa spune Legea Educaţiei Naţionale. Am luat decizia de a opta pentru funcţia de membru în Senatul universităţii. Această decizie am luat-o pe data de 1 august, când am împlinit 65 de ani,  era şi decizia Înaltei Curţi. Nu am făcut-o până acum (n.r. renunţarea la funcţia de rector) dintr-un motiv strict pragmatic. Tot aşa cum spune în lege arfi trebuit să fie organizate alegeri interimare în decurs de trei luni de zile, după care se intra din nou în alte alegeri.Pentru ca universitatea să îşi poată desfăşura activitatea în mod corect am pregătit această strategie. Recunosc că nu am spus-o nimănui şi îmi cer scuze de la colaboratorii mei. Am făcut de aşa manieră încât alegerile să fie alegerile normale pentru că, cu opt luni înainte de a începe ciclul electoral nu se pot organiza alte alegeri şi se dă interimat. Voiam să fac acest anunţ săptămâna viitoare, dar lucrurile s-au precipitat şi atunci vreau să vă spun despre acest anunţ.

Am făcut o mare bucurie familiei mele deci nu mă despart greu (n.r. de funcţia de rector). Dacă privesc în urmă am construit.Am construit un Institut de Medicină Legală cum nu mai este altul în ţară. Am făcut pentru Iaşi un lucru deosebit, mi-am pus pielea la bătaie, că atunci am început să devint dintr-un om cinstit marele penal, şi anume am salvat Institutul de Oncologie. Să nu uitaţi acest lucru, chiar dacă unii se laudă că ei l-au făcut, eu i-am pus bazele.

Dacă ne uităm la această universitate pe care toţi s-au repezit ca şacalii să o blameze, vă rog să vedeţi ce era acum şapte zile şi ce este acum. Iar această universitate este una puternică indiferent de furtunile care se abat sau de ceea ce fac unii sau alţii ea va merge înainte. Spun că mă despart uşor pentru că am alături oamenii din această universitate, că această universitate nu mai poate fi întoarsă înapoi. Planurile strategice au fost îndeplinite. Proiectele care au fost demarate se vor duce până la capăt şi aceste proiecte vor face ca această universitate să meargă până la capăt.

Dacă cineva îşi închipuie, măcar un minut, că mă voi retrage în turnul de fildeş şi că îmi voi linge rănile se înşeală. Am rezistat şapte ani de zile fără a reacţiona la diferite atacuri. De acum, îmi pare foarte rău, dar voi reacţiona. Voi intra şi în societatea civilă şi voi  milita în continuare pentru proiectele Iaşiului, chiar dacă unii din Iaşi nu sunt foarte mulţumiţi. Şi vreau să vă spun că Spitalul Regional se va face în Iaşi şi va fi deschis până în 2018.

Mai puteţi citi:

Scandalul „sex la examen” în Iaşi. Vasile Astărăstoae şi-a dat demisia din funcţia de rector al UMF Iaşi. Interimar, un prorector cu limbaj de mahala

Urmaşa lui Astărăstoae la şefia UMF Iaşi este acuzată că a primit mită o tavă de argint, prin poştă, la sediul universităţii. Colegii săi consideră acuzaţiile ridicole

EXCLUSIV Paradoxul legii îl ajută pe Astărăstoae: un dosar penal îi poate salva scaunul şefului medicilor din România


ANI i-a amendat pe membrii senatului universitar de la UMF Iaşi pe motiv că nu l-au demis pe rectorul Vasile Astărăstoae

Ministerul Educaţiei a început demersurile pentru demiterea lui Vasile Astărăstoae după ce acesta a fost condamnat pentru conflict de interese
 

UPDATE Rectorul UMF Iaşi cercetat pentru o licitaţie trucată se lasă aşteptat de procurorii DNA

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, implicat în scandalul de corupţie de la Medicină, aplaudat de sute de persoane la Seara Valorilor

Limbaj de mahala al prorectorului învinuit în scandalul de la UMF Iaşi: „Se spune că mă-sa îi cu...ă, iar tac-su îi laba...u“

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite