Românii care vor să devină asistenţi maternali trebuie să fie absolvenţi de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Realitatea de Sibiu
FOTO Realitatea de Sibiu

Începând din acest an, cei care vor să devină asistenţi maternali vor putea să-şi depună dosarele şi să obţină un certificat care să le dea posibilitatea să crească un copil din plasament doar dacă au studii medii.

Măsura riscă să scadă numărul asistenţilor maternali, care este deja destul de mic, atât din cauza interesului redus al oamenilor în această privinţă, cât şi a bugetului scăzut ale Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, care nu permite atestarea unui număr mare de persoane.

Conform Codului Ocupaţiilor din România, pot să primească un copil în asistenţă maternal doar persoanele care au studii medii, această măsură adăugându-se celorlalte criterii. Ca să devină asistent maternal, o persoană trebuie să aibă cel mult 50 de ani, condiţii materiale care să permită un nivel de trai decent copilului şi o cameră proprie, să nu fie asistent personal şi să poată ţine în plasament măcar doi copii. 

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) spun că aceste cerinţe au scopul de a se asigura că cel mic va ajunge în casa unor părinţi responsabili, care au mai crescut înainte copii şi care îşi permit să le asigure o viaţă şi o educaţie bună şi celor pe care îi vor lua din centrele de plasament.

„Îndeplinirea condiţiilor materiale sunt o parte importantă. Este indicat ca oameniu să aibă o gospodărie, o casă, animale, dacă e cazul, să fie nişte modele. De asemenea, aceştia trebuie să aibă cel mult doi copii ai lor şi să nu fi ieşit la pensie.Vârsta a fost stabilită astfel pentru că vrem să fie oameni care au mai crescut copii şi au suficientă experinţă cu creşterea lor. Asistenţii maternali trebuie să fie un model de viaţă, să insufle nişte valori şi să fie ancoraţi într-o comunitate”, spune Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Numărul celor care doresc să fie asistenţi maternali a scăzut însă drastic în ultimii ani. Dacă în 2015, la DGASPC Iaşi erau depuse 446 de dosare pentru atestare, în 2016 numărul acestora ajungea la 288, în 2017 la 233, iar în 2018 la 132. În acest context, noua măsură legată de nivelul de studii ar putea să diminueze şi mai mult numărul acestora. Măsura ar putea să discrimineze, în principal, oamenii din mediul rural, cu vârste mai înaintate, care nu au studii medii.

De la începutul anului până în prezent, la DGASPC Iaşi au fost depuse 30 de dosare pentru asistenţă maternal, dar reprezentanţii instituţiei recunosc că nu ştiu cu exactitate câte persoane nu au putut să o facă, deoarece nu au avut actul necesar care să ateste gradul lor de pregătire. Conform acestora, măsura nu este una negativă, pentru că printre atribuţiile unui asistent maternal se numără şi educarea copiilor, astfel că este necesar ca aceştia să fie cât mai pregătiţi.

„Toate aceste deicizii, inclusiv această hotărâre, au fost luate tocmai pentru a sprijini nevoile pe care le au aceşti copii şi pentru a putea fi atinse necesităţile impuse de noi”, au precizat reprezentanţii DGASPC Iaşi. Măsura legată de studii nu se aplică retroactiv, astfel că cei 900 de asistenţi maternali din judeţul Iaşi vor putea continua să aibă grijă de cei 1.200 de copii, indiferent dacă au absolvit sau nu liceul.

Un alt motiv pentru care numărul asistenţilor maternali a scăzut a fost şi faptul că, din cele câteva sute sau zeci de cereri depuse, doar o parte au fost atestate din lipsa bugetului. Dacă în 2015 şi 2016 la Iaşi au fost atestaţi 78, respective 22 de asistenţi maternalui, în ultimii doi ani nu a fost atestat niciunul. Reprezentanţii DGASPC Iaşi spun că atestările s-au făcut „în funcţie de necesităţile şi posibilităţile” de la momentul respectiv.

Pentru a îmbunătăţi situaţia, DGASPC Iaşi a început derularea unui proiect cu sprijinul Ministrului Muncii, numit „Sprijin pentru consolidarea reţelei de asistenţi maternali”, care îşi propune ca până în 2023 să atesteze 225 de asistenţi maternali la Iaşi. Conform acestuia, circa 10 milioane de euro vor fi investiţi „în plata asistenţilor maternali, formare şi evaluare”, urmând ca în 45 dintre aceştia să fie atestaţi în 2019, 75 în 2020, 55 în 2021, 30 în 2022 şi 20 în 2023. Proiectul urmăreşte închiderea centrelor mari de plasament şi incluziunea copiilor în familii şi în societate.

Citiţi şi:

Angajaţii unui spital ieşean protestează faţă de presupusele abuzuri ale managerului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite