Reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum faci cei mai fragezi colăcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele din Moldova pregătesc în această săptămână colăcei gustoşi pentru ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Produsele delicioase, de pe care nu lipsesc mierea şi nuca măcinată, se dau de pomană de sufletul morţilor.

În comunităţile tradiţionale din Moldova, începutul de primăvară este marcat de sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, din 9 martie. Culinar, această zi stă sub semnul pregătirii colăceilor în formă de 8, care reprezintă cifra echilibrului cosmic.

În Moldova, aceste produse sunt de dimensiunile unor colaci şi se coc în cuptor, în timp ce în alte regiuni din ţară sunt mai mici şi se fierb într-un sirop dulce.

Pentru că această perioadă coincide cu Postul Paştelui, unele gospodine preferă să pregătească aluatul cu ingrediente de post, în timp ce altele adaugă lapte şi ouă.


Reţetă pentru mucenici cu aluat de frupt

Ingrediente necesare pentru mucenicii moldoveneşti:

1 Kg de făină;
400 ml de lapte;
200 gr de zahăr;
3 ouă;
25 gr de drojdie;
2 linguri de ulei;
200 gr de nucă;
1 ceaşcă miere de albine;
un praf de sare şi o lămâie.

Mod de preparare:

Zahărul se dizolvă în laptele călduţ. Drojdia se dizolvă cu puţin zahăr şi se pune la crescut în mijlocul castronului cu faină, unde o lăsăm 10 - 15 minute să dospească. Când a crescut drojdia, se adaugă ouăle, sarea, uleiul şi coaja de lămâie rasă. Se frământă bine conţinutul până se formează un aluat asemănător cu cel de cozonac şi se lasă să crească la căldură aproximativ 30 minute.

După ce aluatul a crescut, se rulează şi se împarte în bucăţi egale. Din fiecare bucată se modelează o fâşie de aluat şi se împleteşte formându-se mucenicul în forma cifrei 8. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt şi se aşează mucenicii în tavă. Se mai lasă în tava la crescut 30 minute, se ung cu ou bătut şi se introduc în cuptorul încins până se coc. Se scot din cuptor, se ung fierbinţi cu un sirop din zahar obţinut din 200 ml de apă, 4 linguri de zahar, zeama şi coaja de lămâie, iar după ce se răcesc puţin se ung cu miere de albine şi se presară nuca măcinată deasupra.

Reţetă pentru mucenici cu aluat de post

Ingrediente necesare pentru mucenici:
700 gr faină;
100 gr zahăr;
50 gr margarină;
2 linguri miere de albine;
4 linguri ulei;
25 gr drojdie proaspătă;
300 ml apă;
coaja rasă de lămâie şi portocală;
zahăr vanilat
miere de albine
nucă măcinată

Pentru sirop: 1 linguriţă de zahăr, 4 linguri de apă

Mod de preparare:

Începem prin a pregăti siropul. Fierbem zahărul, 2 linguri de miere, zaharul vanilat şi coaja de lămâie şi portocală. După ce a fiert, luam de pe foc şi lăsăm să se răcească. Topim margarina cu uleiul şi o lăsăm să se răcească. Dizolvăm drojdia în apa călduţă, cu o linguriţă de zahar şi lăsăm compoziţia să dospească 15 minute. Cernem făina într-un vas, facem o adâncitură în mijloc şi punem drojdia. Apoi începem să frământam, adăugând pe rând siropul de zahar şi margarina topită. Aluatul trebuie frământat până nu se mai lipeşte de mâini.

Acoperim cu folie alimentară şi lăsăm la crescut, într-un loc ferit de curent. După ce a crescut, punem aluatul pe masa unsă şi frământam până scoatem aerul din aluat. Apoi îl împărţim în 14 bucăţi. Fiecare bucăţică de aluat se face un rulou lung, pe care îl împărţim în jumătate şi îl împletim, formând un cerc pe care îl răsucit în formă de 8. Tapetam o tava cu hârtie de copt, aşezăm mucenizii şi îi lăsăm să crească 20 de minute. Îi ungem cu siropul de zahar şi îi punem în cuptor pentru 30 de minute, la foc potrivit (180 grade). După ce se răcesc puţin, îi ungem cu miere de albine şi îi trecem prin nucă.

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite