„Respectul“ unui jandarm pentru comandantul său: „Băga-ţi-aş p... în gură, că şi aşa plec“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Zaharia FOTO NewsPascani
Mihai Zaharia FOTO NewsPascani

Un subofiţer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Iaşi a fost condamnat la o amendă penală după ce nu a ascultat de superiorul ierarhic.

Plutonierul major Mihai Zaharia, pensionat înainte de condamnare, şi-a recunoscut fapta însă nu e mulţumit cu cuantumul amenzii penale de 8.400 de lei şi a formulat apel. Procesul său se va relua la Curtea de Apel Militară Bucureşti, unde va avea termen joi, 7 decembrie.

Potrivit motivării primei instanţe, Zaharia ar fi comis infracţiunea de „insubordonare” în data de 23 noiembrie 2016, atunci când a insultat şi ameninţat comandantul detaşamentului de jandarmi din oraşul Târgu Frumos, a refuzat să se prezinte la sediul grupei pentru instructaj şi s-a prezentat la serviciu fără a avea ţinuta completă.

,,Leonte, mă laşi să scriu? Dacă nu, ieşi afară…du-te dracului. (...) Haide mă, băga-ţi-aş p... în gură, că şi aşa plec. F… morţii mă-tii eu de rapăn (...) Moartea ta e în mâinile mele (...) Eu te omor cu mâinile mele!”, ar fi fost cuvintele folosite de Zaharia la adresa locotenentului Florin Leonte. În timpul procesului, mai mulţi colegi de-ai jandarmului au fost audiaţi şi au confirmat faptele lui Zaharia. La rândul său, acesta a recunoscut şi regretat cele întâmplate.

Ce spun reprezentanţii inspectoratului 

Judecătorii au aflat că Mihai Zaharia „s-a considerat defavorizat de lt. Leonte pe parcursul relaţiei profesionale pe care a avut-o cu acesta, considerând că nu era agreat de ofiţer în timp ce alţi subofiţeri din grupă erau agreaţi de acesta”. Cu toate acestea, jandarmul nu a raportat niciodată inspectorului şef despre atitudinea lt. Leonte la adresa sa.

„Subofiţerul la care faceţi referire nu mai face parte din cadrele active, fiind trecut în rezerva de aproximativ şapte luni”, ne-a precizat Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi.

Infracţiunea de „insubordonare” este prevăzută la articolul 417 din Codul Penal şi prevede: „Refuzul de a executa un ordin cu privire la îndatoririle de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”. Dacă fapta lui Zaharia ar fi fost comisă în timp de război, acesta ar fi riscat până la şapte ani de închisoare, potrivit legislaţiei penale.  

Citeşte şi: 

Respectul unor interlopi faţă de un şef de post de la sat: „Îi vom tăia gâtul“. Măcel cu hârleţul şi sapa de faţă cu poliţiştii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite