Războiul online al uniformelor. Mii de angajaţi ai Poliţiei Române au semnat o petiţie împotriva Poliţiei Locale, acuzată de “unele abuzuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de poliţişti din ţară au semnat o petiţie prin care se solicită schimbarea denumirii Poliţiei Locale. Foto: Adevărul
Mii de poliţişti din ţară au semnat o petiţie prin care se solicită schimbarea denumirii Poliţiei Locale. Foto: Adevărul

Petiţia a fost postată pe internet pe 6 martie şi în mai puţin de trei săptămâni a adunat peste 2.000 de semnături. Ea este adresată Parlamentului României, cerându-se schimbarea denumirii Poliţiei Locale. Propagarea petiţiei i-a determinat pe poliţiştii locali din Iaşi să publice un comunicat de presă prin care “condamnă” iniţiativa online.

În expunerea de motive a petiţiei postate de internet, autorul susţine că apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor, fapt ce a “diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române.”

“Pentru cetăţeanul obişnuit, Poliţia Locală sau Poliţia Română reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti. De asemenea precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor”, se precizează în petiţia postată pe site-ul www.petitieonline.ro

Reacţii dure pe internet

Semnatarul petiţiei, care nu şi-a dat numele, a mai adus în discuţie şi concidenţa de nume dintre cele două instituţii.

“Considerăm că denumirea «Poliţie» trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de «Garda Publică». În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română”, se mai arată în petiţie.

Până duminică, la orele dimineţii, petiţia online era semnată deja de 2.169 de persoane, deşi aceasta a fost postată pe 6 martie. Acelaşi document poate fi regăsit şi pe site-ul www.politisti.ro, unul dedicat angajaţilor Poliţiei Române din toată ţara. Alte câteva sute de comentarii, multe dintre ele în contradictoriu, au “înroşit” internetul.

“Stiţi care este ironia? Singurii care au impresia că cetaţenii nu ne deosebesc pe noi, poliţiştii locali, de voi, cei de la Pol. RO, din cauza asemănării uniformei sunteţi voi...şi asta pentru că fie aţi uitat să citiţi, fie n-aţi ştiut niciodată...fie nu mai ştiţi cum arată uniforma voastră pentru că nu prea mai aveţi chef s-o purtati...şi aşa în maşini şi pe unde vă ascundeţi numai vă încurcă, e mai mişto în civil, nu? Nu vă mai victimizaţi, mai bine puneţi mâna şi vegheaţi la ordinea şi siguranţa cetăţenilor, că până una alta suntem în slujba lor”, a comentat un vizitator al site-ului petitiionline.ro

Poliţia Locală Iaşi a reacţionat oficial

Nu doar comentatorii anonimi au reacţionat la petiţie ci şi reprezentanţii Poliţiei Locale din Iaşi. Aceştia au publicat pe site-ul propriu un comunicat de presă prin care “condamnă” documentul online semnat deja de mii de persoane.

“Poliţia Locala Iaşi condamnă această propunere din următoarele considerente: prin aprobarea Legii Poliţiei Locale s-a dorit alinierea legislaţiei române cu cea a legislaţiei unor state europene pe linia siguranţei publice la nivel local. Schimbarea denumirii nu ar mai fi oportună, deoarece majoritatea statelor europene folosesc denumirea de Poliţie Locală, Poliţie Municipală, cu scopul de a avea şi competenţe mărite pe linia siguranţei cetăţeanului. În plus, denumirea de Gardă Locală ar presupune diminuarea acestor competenţe, lucru ce ar fi în defavoarea comunităţilor locale. Legea Poliţiei Locale stipulează explicit atribuţiile poliţistului local pe domeniile: ordinea şi linistea publica, precum şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice; disciplina în construcţii şi afişajul stradal; protectia mediului; activitatea comercială; evidenţa persoanelor şi nu există confuzii la nivelul comunităţii pe acest segment de activitate. În sprijinul celor menţionate precizăm faptul că cetăţenii care s-au adresat instituţiei noastre au cunoştinţă despre atribuţiilor poliţiştilor locali, neexistând cazuri în care să fi sesizat aspecte de competenţa poliţiei naţionale”, au menţionat reprezentanţii Poliţiei Locale Iaşi.

Unităţile de Poliţie Locală din fiecare oraş din ţară se află în subordinea primăriilor, atât din punct de vedere administrativ, cât şi financiar, bugetele poliţiilor locale fiind stabilite de autorităţile publice locale.
Modul de organizare actual al Poliţiei Locale a fost stabilit prin Legea nr. 155 din 12 iulie 2010. În trecut, această instituţie s-a mai numit “Poliţia Comunitară” şi ”Garda Publică”.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite