Primele imagini cu moldoveanul convertit la Islam şi arestat pentru terorism. Voia să ia legătura cu jihadiştii sirieni şi să arunce în aer „mascaţii” MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul convertit la Islam care ar fi intenţionat să ia legătura cu facţiunile jihadiste din Siria este originar din Roman şi, potrivit unor imagini postate pe pagina sa de Facebook, ar avea copii. Cristian Bîrzu a fost arestat pentru 30 de zile, urmare a unei decizii luate de Curtea de Apel Iaşi.

Cristian Bîrzu a fost arestat alături de alături de Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaei şi Constantin Mandache, toţi originari din judeţele Neamţ sau Vaslui. Pintilie, de pildă, este un vasluian care a fost căsătorit cu o funcţionară bancară din Vaslui, au precizat surse judiciare pentru „Adevărul”.

Într-un comunicat al DIICOT Iaşi se menţionează că Cristian Bîrzu, originar din municipiul Roman, s-a convertit la islam în perioada în care a fost încarcerat într-o închisoare din Germania. Asupra sa existau suspiciuni de radicalizare, credeau anchetatorii, care au mai precizat că Bîrzu şi-ar fi manifestat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale al Ministerului Afacerilor Interne.  

Bîrzu este judecat sub control judiciar pentru o faptă de tentativă la omor ce ar fi fost comisă în 2013. „Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria”, au precizat reprezentanţii DIICOT.

Buletin românesc pentru un cetăţean sirian 

Astfel, anul acesta, Bîrzu ar fi luat legătura cu Mandache, Aştefănoaei, Pintilie şi un alt suspect, cei patru ocupându-se cu contrafacerea de documente. Scopul lui Bţrzu era de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană de a pătrunde ilegal în spaţiul european, folosindu-se de documente false.



„Inculpatul Bîrzu Cristian a aderat la grupare în luna a anului 2017, având rolul de a indentifica clienţi interesaţi să obţină acte falsificate, clienţi de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizării documentelor falsificate. De menţionat este faptul că inculpatul Bîrzu Cristian a obţinut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii”, au mai arătat reprezentanţii DIICOT.

cristian birzu

Aceştia au mai menţionat că, la finele lunii iulie, Bîrzu ar fi identificat un cetăţean sirian căruia i-ar fi trimis în Marea Britanie un buletin românesc fals.



„La data de 12.09.2017,  procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Vaslui şi Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate şi de altă natură falsificate”, au mai arătat anchetatorii. 

cristian birzu
cristian birzu
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite