Primăria Iaşi introduce taxa de divorţ. Aflaţi cât costă partajul în judeţele Moldovei

Primăria Iaşi introduce taxa de divorţ. Aflaţi cât costă partajul în judeţele Moldovei

Doar soţii fără copii pot apela la divorţul la Starea Civilă

Chiar dacă au anunţat că vor impune cea mai mică taxă de divorţ administrativ din Moldova, şefii din Primăria Iaşi vor percepe din luna mai 500 de lei pentru desfacerea căsniciilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cuplurile care vor dori să încheie mariajul pe cale administrativă vor trebui să achite o taxă de 500 de lei, la fel ca în Botoşani, Suceava şi Bacău.În schimb, partenerii de viaţă plătesc doar 300 de lei la Piatra Neamţ şi 600 de lei la Vaslui.

Ieşenii se îmbulzesc la divorţuri. Două cupluri au venit în fiecare zi la Starea Civilă să renunţe la certificatul de căsătorie

Şefii din Primăria Iaşi motivează valoarea taxei prin volumul mare şi suplimentar de muncă care presupune divorţul administrativ.

„Pentru îndeplinirea actelor procedurale sunt efectuate cheltuieli de resurse umane şi materiale suplimentare, impunându-se instituirea unei taxe dimensionate potrivit complexităţii procedurii, importanţei actelor întocmite şi consecinţelor juridice ale acestora, fără restrângerea accesului persoanelor interesate şi fără încurajarea luării unor decizii grăbite“, susţin reprezentanţii Primăriei.

Desfacerea căsătoriei pe cale administrativă este posibilă doar dacă ambii soţi sunt de acord cu acest lucru şi nu există copii rezultaţi din căsătorie. După depunerea cererii, se acordă un termen de graţie de 30 de zile în care cei doi parteneri au posibilitatea să revină asupra deciziei. Dacă şi după această perioadă îşi menţin poziţia, autoritatea locală pronunţă divorţul în maxim cinci zile.

citeste totul despre: