Portret/Costel Moscalu a resuscitat baschetul la Poli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a dat Iaşiul, baschetbalistul Costel Moscalu a făcut performanţă atât ca jucător, cât şi ca antrenor.

A fost atras de mişcare încă de mic, practicând, printre altele, judo şi box. Înălţimea deosebită l-a făcut pe profesorul Dan Pavelescu să-l selecţioneze în echipa de baschet a clubului CSU Unirea Iaşi, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „La 16 ani am fost cel mai tânăr jucător din Divizia A, la Politehnica Iaşi. De asemenea, am fost chemat la lotul naţional de juniori, unde am purtat şi banderola de căpitan“, îşi aduce aminte Costel.

Transferat în 1985 la Dinamo Bucureşti şi apoi la Elba Timişoara şi Farul Constanţa, baschetbalistul ieşean îşi aduce aminte cu plăcere de anul 1992.

A jucat alături de „greii“ baschetului românesc

„Am jucat în primul meu All-Star Game alături de nume grele ca Ghiţă Mureşan şi Sandu Vinereanu. Am creat un show sportiv civilizat pentru prima dată în România. Ne-am comparat cu americanii“, spune Moscalu. Anul următor avea să-i aducă o veste care ar încheia cariera aproape oricărui sportiv de performanţă.

„Aveam 27 de ani, jucam la Poli Iaşi, eram în plină ascensiune. Având un ritm de viaţă foarte alert, mi se părea normal să fiu obosit, înfometat şi să-mi fie sete excesiv, până ce am aflat că am diabet şi multă lume mi-a spus că nu mai pot juca“, povesteşte Costel. Ieşeanul nu a abandonat însă şi a început să se informeze temeinic asupra bolii.

„Am avut noroc să fiu sprijinit de doamna doctor Mariana Graur, alături de care am reuşit să demonstrez că pot juca şi cu diabet. De multe ori nici nu aveam nevoie de insulină înainte de meciuri. Am învăţat că pot să mă descurc singur şi în deplasări, şi în viaţa de zi cu zi. Aceste restricţii au reprezentat o altă provocare pentru mine“, spune baschetbalistul, care a cunoscut cele mai mari performanţe după 1993.

A fost coşgheterul României

Mărturie stau titlul de coşgheter al României cu Farul Constanţa, precum şi medaliile de bronz obţinute cu Elba Timişoara, dar şi acasă cu Poli Iaşi.

De numele lui Costel Moscalu se leagă şi revirimentul baschetului masculin din capitala Moldovei. „În urmă cu trei ani, nu mai aveam echipă la Iaşi. Cu ajutorul lui Sorin Bălănescu am format actuala echipă Poli Iaşi, la care am «repatriat» ieşeni precum Murgoci, Moscalu, Nicolae, şi Ionescu“, explică Costel Moscalu.

Profil

Născut: 5 aprilie 1966, Iaşi.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
Familie: Căsătorit, are un băiat de 19 ani.

Întrebări şi răspunsuri

Diagnosticul de diabet a fost cel mai greu moment din viaţa ta?
Din păcate, nu. Anul acesta am făcut o infecţie severă la piciorul stâng, amplificată de diabet, care s-ar fi putut solda cu o amputaţie. Din nou am avut noroc de doamna Graur, precum şi de ajutorul chirurgului Daniel Lăzărescu şi al doamnei doctor Laura Mihalache.

Infecţia a coincis cu turneul de promovare la care a participat Poli în 2009?
Am avut un ghinion fantastic să am această infecţie cu puţin timp înainte de turneul de la Mediaş. Până la urmă am fugit din spital şi am condus la Mediaş să fiu alături de băieţi, dar pierdusem deja două meciuri şi şansa de a promova.

Ce-i place
Chiar şi după ce s-a retras din competiţii, lui Costel Moscalu îi place să facă mişcare. „Joc foarte mult baschet şi schiez când am timp. Îmi place să vizionez filme, precum şi să ascult muzică şi să dansez“.

Ce nu-i place
Pentru performanţă, Costel a făcut sacrificii. „Cel mai greu mi-a fost să stau departe de cei dragi“, precizează Moscalu. După ce a fost îndepărtat de la Poli Iaşi, echipă pe care a reînfiinţat-o, Costel spune că în România nu sunt apreciate valorile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite