DOCUMENT Papa caută posibili colaboratori ai Securităţii în cadrul Bisericii Catolice din România. Vaticanul a trimis o cerere la CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc FOTO EPA-EFE
Papa Francisc FOTO EPA-EFE

O cerere inedită a fost trimisă CNSAS-ului de către Miguel Buendia, reprezentat al Sfântului Scaun, nunţiu apostolic şi decan al corpului diplomatic. El solicită clarificarea unor eventuale relaţii cu Securitatea în ceea ce priveşte mai mulţi preoţi catolici din România.

„Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iaşi cu Securitatea Stalului spre sfârşitul perioadei comuniste“, se arată în debutul cererii pe care Miguel Maury Buendia a trimis-o CNSAS-ului.

„În vederea clarificării naturii acestor eventuale relaţii, aeastă Nunţiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare CNSAS pentru orice informaţie utilă oferită“, se mai arată în cerere.

Surse apropiate bisericii spun că verificările ar avea legătură cu posibile schimbări de episcopi.

Reprezentanţii Sfântului Scaun au cerut verificarea următoarelor persoane:

- Dâscă Isidor, paroh şi decan de Bacău
- Farcaş Benone, rector al institutului „Sfântul Iosif“ din Iaşi
- Fechet Alois, actualmente rezident în Italia
- Iacob Ieronim, paroh de Constanţa
- Păuleţ Iosif, paroh şi decan de Suceava
- Solomon Pavel, actualmente rezident în Austria.

cerere vatican cnsas

Cererea e semnată de Miguel Maury Buendia, nunţiu apostolic în România şi decan al corpului diplomatic.

Ce spun cei vizaţi

„În vederea clarificării naturii acestor eventuale relaţii, aeastă Nunţiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare CNSAS pentru orice informaţie utilă oferită“, se mai arată în cerere ajunsă la CNSAS.
În cererea amintită sunt invocate explicit numele a şase preoţi a căror verificare s-a cerut. Este vorba de Isidor Dâscă, paroh şi decan de Bacău, Benone farcaş, rector al institutului „Sfântul Iosif“ din Iaşi, Alois Fechet, rezident în Italia, Ieronim Iacob, paroh de Constanţa, Iosif Păuleţ, paroh şi decan de Suceava, Pavel Solomon, rezident în Austria.

În cursul zilei de joi, ziarul de reuşit să ia legătura cu trei dintre cei amintiţi. Isidor Dâscă, decanul de la Bacău, ne-a precizat că ştie de investigaţie şi că şi-a dat acordul pentru a i se studia dosarul. Întrebat explicit dacă a colaborat sau nu cu Securitatea, Dâscă a spus: „Eram prea mititel. Nu am colaborat”. Ieronim Iacob, monsenior al Basilicii Sfântul Anton din Constanţa, nu a vrut să poarte un dialog pe acest subiect, subliniind că nu era preot în perioada comunistă.

„Nu am avut nicio legătură“, a răspuns şi rectorul Institutului Sf. Iosif de la Iaşi, întrebat dacă a avut vreo legătură cu fosta Securitate. Farcaş a precizat că el a fost hirotonit preot în iunie 1989 şi nu ştia de investigaţia CNSAS, nici de solicitarea reprezentanţilor Sfântului Scaun. 

Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi au catalogat cererea ca „o procedură normală în vederea unor viitoare informări”. „Face parte din procedurile normale pe care le intreprinde nunţiul apostolic în România”, ne-a spus Adrian Blăjuţă, purtătorul de cuvânt al episcopiei, care a mai arătat că nu există nicio hotărâre definitivă prin care clerici catolici să fi fost declaraţi colaboratori ai Securităţii. 

Adrian Blăjuţă a mai precizat că reprezentanţii episcopiei nu au fost informaţi cu privire la solicitarea reprezentantului Sfântului Scaun în România. Potrivit unor surse, investigaţia ar precede o eventuală nominalizare pentru funcţii de conducere în cadrul Bisericii Catolice din România.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite