Operaţiunea „Dezinterceptarea“: primari, poliţişti şi interlopi, pe lista suspecţilor de corupţie de la Iaşi care vor să profite de decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interceptările realizate de SRI au fost declarate neconstituţionale de către CCR FOTO Adevărul
Interceptările realizate de SRI au fost declarate neconstituţionale de către CCR FOTO Adevărul

Neconstituţionalitatea articolului ce permitea Serviciului Român de Informaţii (SRI) să realizeze interceptări pentru organele de anchetă este o adevărată gură de oxigen pentru persoanele inculpate în dosarele de corupţie din întreaga ţară.

La Iaşi, cei mai mulţi dintre avocaţii care reprezintă clienţi în dosare ce au ataşate interceptări realizate de SRI au înaintat sau urmează să înainteze cereri către instanţe prin care să ceară înlăturarea acestora din materialul probator. Într-un dosar de trafic de influenţă în care inculpaţi sunt trei persoane apropiate lumii interlope din oraş, avocatul unuia dintre acuzaţi spune că a solicitat deja instanţei să înlăture interceptările de la dosar.

„Ne aşteptăm ca instanţele de judecată să ţină cont de prevederea expresă că aceste hotărâri sunt obligatorii de îndată pentru instanţa de judecată. Probabil, ca şi consecinţă, vor urma foarte multe restituiri de cauze la Parchet sau achitări. Probele, în speţă cele ale DNA, sunt făcute în special pe înregistrari audio-video, ambientale şi denunţuri. Aceste probe vor fi îndepărtate”, a precizat Alex Bernic, apărătorul lui Gheorghe Corduneanu, unul dintre inculpaţii din acest dosar. Alături de Tiberiu Cristodorescu şi de Gheorghe Clapon, Corduneanu este acuzat că ar fi solicitat de la o persoană condamnată pentru trafic de persoane 40.000 de euro pentru a o scăpa pe aceasta de puşcărie.

Şi apărătorii primarului-suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, judecat la Iaşi în dosarul spionării amantei, au precizat că vor invoca excepţia de neconstituţionalitate. În timpul judecării în cameră preliminară, avocaţii lui Nichita au solicitat deja, înainte de decizia Curţii Constituţionale, înlăturarea acestor probe. Motivul invocat iniţial a fost însă faptul că interceptările s-ar fi realizat în baza unor mandate presupus greşite. Acea solicitare a fost însă respinsă de Tribunalul Iaşi. „Am contestat înregistrările din dosar şi am cerut excluderea acestora din materialul probator având în vedere că mandatele în baza cărora au fost efectuate sunt nule. Un argument suplimentar pentru excluderea acestora din probele dosarului este decizia Curţii Constituţionale avand în vedere că DNA a beneficiat de sprijinul SRI la efectuarea interceptărilor, decizie pe care o vom invoca în contextul în care dosarul este în etapa camerei preliminare şi decizia se aplică dosarelor în curs de soluţionare pe rolul instanţelor”, a spus Sandra Grădinaru.

Aceasta reprezintă şi mai mulţi poliţisti de la Iaşi judecaţi în fază de apel pentru corupţie, după ce au fost condamnaţi cu executare de prima instanţă. Grădinaru a precizat că urmează să invoce excepţia de neconstituţionalitate şi în cazul acestora.

Un alt dosar de notorietate de la Iaşi este cel în care preşedintele-suspendat al Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, este judecat pentru fapte asimilate celor de corupţie. Contactat telefonic, Daniel Atasiei, avocatul lui Adomniţei, a precizat că urmează să analizeze dacă va solicita sau nu înlăturarea interceptărilor.

Referitor la modul în care decizia Curţii Constituţionale va influenţa dosarele în care interceptările s-au realizat cu ajutorul SRI, avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi, este de părere că vor fi afectate doar cauzele instrumentate pe actualul Cod Penal, nu şi cele începute pe vechea legislaţie. „Interceptările facute sub imperiul vechiului cod de procedură penală (aplicat pânp la 31 ianuarie 2014) nu sunt vizate de excepţia admisă de CCR. În toate celelalte cazuri, instanţele de judecată vor decide, în funcţie de fiecare dosar în parte, cât păstrează din interceptări. Spre exemplu, într-un dosar care a trecut deja de camera preliminară, nulitatea relativă a interceptărilor nu va mai putea fi invocată şi nici admisă”, e de părere Striblea.
 

Citeşte şi: 

Magistraţii din Iaşi tremură. Interlopul Tiberiu Cristodorescu ar fi "sifonat" la DNA nume grele din justiţie

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite