Note vândute ca la bazar la UMF Iaşi. Procuror: „Specializarea studenţilor, profund afectată de cadrele didactice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii instrumentează un nou dosar penal la UMF Iaşi FOTO Ziarul de Iaşi
Procurorii instrumentează un nou dosar penal la UMF Iaşi FOTO Ziarul de Iaşi

Procurorii care instrumentează dosarul studenţilor acuzaţi că şi-au cumpărat nota 5 în sesiunea de restanţe de la UMF Iaşi au făcut o radiografie dură a efectelor care pot apărea asupra societăţii din cauza unor fapte de corupţie de acest fel.

Doi tineri au fost arestaţi şi cel puţin doi studenţi şi un cadru didactic de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Dosarul vizează presupunerea „cumpărare” a unor note de 5 de către studenţi restanţieri de la Facultatea de Medicină, sumele oferite de viitorii medici fiind de până la 450 de euro pentru o notă de trecere. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba de un profesor de la UMF Iaşi care poate influenţa calificativele de la materia Anatomie, procurorii susţinând până la acest moment că nu au identificat cadrul universitar.

Cu toate acestea, în referatul de arestare preventivă, anchetatorii arată că au un indiciu despre identitatea celui în cauză. „În data de 20.07.2017, până la ora 13:48:40, numitul Abdi Mustafa a dat suma de 450 de euro unui cadru didactic neidentificat până în prezent, cunoscut cu apelativul «Stan», din cadrul UMF «Gr.T. Popa» Iaşi, Facultatea de Medicină, Specializarea Medicină, Disciplina «Anatomie», în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor de serviciu, constând în emiterea de note de trecere unei studente restanţiere neidentificate până în prezent decât cu apelativul «Carmen» în sesiunea Extraordinară de Restanţe-Măriri desfăşurată în intervalul 17.07.2017-27.07.2017, prin fraudarea examenului“, se arată în referatul de arestare. 

Mustafa Abdi este student în anul III la UMF Iaşi, el fiind unul dintre cei arestaţi. Pe lângă  cei 450 de euro, sirianul (foto jos, Sursă: Facebook/Mustafa Abdi) ar mai fi dat profesorului încă 300 de euro, pentru o notă de 5.08 acordată unui alt student.

mustafa abdi

Motivarea procurorului

În referatul de arestare preventivă, procurorul d caz spune că notele de trecere pentru disciplina Anatomie făceau obiectul unor adevărate tranzacţii. „Obiectul tranzacţiilor dintre părţile faptelor de corupţie l-a constituit vânzarea/cumpărarea de note de trecere la examene în mediul academic de către actuali studenţi, medici în devenire, însă fără cunoştinţe elementare la materii esenţiale în practica viitoare asupra pacienţilor a căror sănătate ar putea fi astfel pusă în pericol prin intervenţii medicale necorespunzătoare. gravitatea faptelor de corupţie este dată şi de fenomenul generat şi practicat în mediul universitar, de fraudare a examenelor de către studenţi, direct ori prin intermediari, prin săvârşirea de acte ilegale de către cadrele didactice care, după primirea sumelor de bani în valută, remise cu titlul de mită, îndeplinesc acte contrare îndatoririlor de serviciu“, motivează procurorul.

În acest fel, se mai arată în documentul citat, se aduce atingere principiului egalităţii în drepturi, „întrucât procesul de formare, de educaţie, de specializare a studenţilor medicinişti este profund afectat, alterat de înşişi formatorii (cadre didactice) de viitori specialişti“. În referat se mai menţionează că prin „cumpărarea“ notelor  este denaturat sistemul de valori care ar trebui să stea la baza învăţământului. De asemenea, prin acceptarea de către profesori a unor mite pentru a oferi note de trecere, procurorii spun că sunt dezavantajaţi studenţii de bună credinţă, care nu apelează la metode ilicite de fraudare a examenelor. „S-a adus astfel atingere principiului asigurării calităţii educaţiei universitare, principiului respectării drepturilor şi libertăţilor studenţilor şi ale personalului academic, principiului centrării educaţiei pe student (...) Au fost nerespectate şi politicile de echitate şi etică universitară în mediul academic din UMF Iaşi prin recurgerea la metode frauduloase, ilicite de promovare a examenelor, cunoscute şi acceptate atât de studenţi cât şi de profesori care au încălcat codul de etică şi deontologie profesională şi universitară“, se mai arată în documentul citat.

Mai puteţi citi:

Interceptările profesorului-porno de la UMF, supranumit „patu' sau patru“: „Stai relaxată. În primul rând, întinde-te“

Profesorul de sex de la UMF Iaşi şi-a plagiat doctoratul. Cum înţelegea el să-i înveţe pe studenţi carte: luare de mită, tentativă de viol, şantaj şi „copy-paste“

Bucuria lui Vasile Astărăstoae: "Să serbăm, procurorii nu vor mai avea ce să caute în cabinetul medical"

Socrul profesorului de la UMF vizat de atentatul cu bombă: „Ginerele meu s-a speriat foarte tare!“

Profesorul UMF cu maşina explodată, bătut pe stradă acum două luni

EXCLUSIV Paradoxul legii îl ajută pe Astărăstoae: un dosar penal îi poate salva scaunul şefului medicilor din România

Ministerul Educaţiei a început demersurile pentru demiterea lui Vasile Astărăstoae după ce acesta a fost condamnat pentru conflict de interese

Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv de Înalta Curte pentru incompatibilitate. ANI cere revocarea lui din fruntea Colegiului Medicilor şi a UMF Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite