Ministrul Funeriu pus la zid de sindicalişti: „Legea educaţiei se va schimba odată cu schimbarea factorului politic!“(UPDATE, FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

77 dintre cele mai importante personalităţi ale mediului universitar din România se întâlnesc vineri la Iaşi la Universitatea „Al. I. Cuza".

UPDATE ORA 15.30: Conducerea federaţiei sindicale „Alma Mater“, prezentă la Conferinţa Naţională a Rectorilor a punctat câteva aspecte din Legea Educaţiei care nu vor putea fi realizate, având în vedere actuala situaţie economică şi cadrul legislativ.

„Există în lege o prevedere despre reducerea decalajului dintre mediul rural şi cel urban. Nu ştiu cum se va face acest lucru. Domnul ministru vrea întoarcerea „creierelor“ româneşti din străinătate. Nu ştiu, din nou, cum veţi face acest lucru. Nu ştiu cine va veni în România după ce timp de trei ani aţi blocat posturile. Şcoala doctorală românească se află într-un impas. Mulţi conducători de doctorate pleacă în străinătate deoarece sunt salarizaţi mizerabil“, a spus preşedintele Federaţiei Sindicale.

Acesta a mai afirmat că legea aceasta se va schimba radical odată cu schimbarea puterii. „Legea Educaţiei se va schimba substanţial odată cu schimbarea factorului politic. Trebuia să se ceară ajutor celor care au experienţă pentru ca să nu se schimbe legea într-un an şi jumătate“, a completat acesta.

UPDATE ORA 14.00: „Nu suntem obişnuiţi să respectăm legea. A venit momentul să facem acest lucru. Rectorii trebuie să aibă putere să conducă şi trebuie să mergem spre un model de universităţi antreprenoriale. Facem o lege ca să ameliorăm un sistem", a declarat mistrul Funeriu.

image

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ l-au atenţionat pe ministru cu privire la probleme precum: întoarcerea românilor din străinătate, reducerea decalajului urban-rural, impasul şcolii doctorale româneşti şi salarizarea pe criterii de performanţă

Legea Educaţiei tulbură apele universitarilor

UPDATE ORA 12.00: Majoritatea rectorilor prezenţi la întâlnire sunt de părere că nu mai poate fi schimbat nimic în noua Lege a Educaţiei.

„Nu cred că acest lucru mai este posibil în acest moment, dar urmează să fie elaborate normele de aplicare care sunt foarte importante“, a declarat Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad“.

image

Printre rectorii prezenţi se numără şi reprezentanţi ai universităţilor particulare. Aceştia se plâng că noul act normativ creează discrepaţă în tratamentul universităţilor de stat şi cele private.

„Dacă vine ARACIS-ul în evaluare la universităţile de stat dă cartonaş galben, iar pe cele private le desfiinţează“, a spus un reprezentant al Universităţii private „Mihail Kogălniceanu“

Ora 8.00: Prima întâlnire naţională a rectorilor va avea ca subiect principal de dezbatere noua Lege a Educaţiei Naţionale şi contrângerile pe care aceasta le aduce autonomiei universitare. De asemenea, vor fi dezbătute şi criteriile de ierarhizare a universităţilor propuse de CNCSIS iar cei prezenţi vor fi informaţi şi cu privire la implementarea Registrului Matricol Unic.

image

Lucrările vor începe în cursul acestei dimineţi la ora 10.00 şi se vor finaliza în jurul orei 18.30. Acestea vor avea loc în Aula de la Biblioteca Centrală Universitară.

Iaşi: Universitatea „Cuza“, decorată de preşedintele Băsescu

La reuniunea de lucru de la Iaşi vor participa şi prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti, precum şi rectori, decani şi preşedinţi de la majoritatea instituţiilor de învăţământ superior din ţară. Marele absent al întâlnirii se pare că va fi prof. dr. Andrei Marga, rectorul universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite