Mănăstire executată silit din cauza patimilor pentru jocuri de noroc ale stareţului. Cine e funcţionarul care trebuie să primească 50.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stareţul Vitalie Donciu a împrumutat 60.000 de euro de la funcţionarul Gabriel Ghergheşanu. Acum, plăteşte Mănăstirea Golia FOTO Ziarul de Iaşi/Reporteris
Stareţul Vitalie Donciu a împrumutat 60.000 de euro de la funcţionarul Gabriel Ghergheşanu. Acum, plăteşte Mănăstirea Golia FOTO Ziarul de Iaşi/Reporteris

Judecătoria Iaşi a admis executarea silită a Mănăstirii Golia din Iaşi, în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive. Astfel, unitatea de cult urmează să plătească peste 50.000 de euro unui funcţionar care a împrumutat stareţul însă nu a mai primit banii înapoi.

Mănăstirea Golia este executată silit după o cerere formulată de executorii judecătoreşti Gabriel Bîrcă şi Gheorghe Nicolăiţă Lupu. Cei doi au solicitat executarea mănăstirii în numele lui Gabriel Ghergheşanu, consilier al Direcţiei Tehnice de Investiţii din cadrul Primăriei Iaşi, care a câştigat un proces cu Mănăstirea Golia, pentru recuperarea unei datorii de peste 50.000 de euro. 

Banii ar fi fost acordaţi fostului stareţ, Vitalie Donciu, despre care surse au precizat că ar fi cheltuit o parte pe jocurile de noroc.

Gabriel Ghergheşanu a dat în judecată Mănăstirea Golia şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în data de 4 iulie 2016, solicitând suma de 51.500 de euro, plus 1.000 de euro penalităţi. În cererea sa, funcţionarul precizează că, la data de 3 august 2012, a împrumut Mănăstirea Golia, reprezentantă pe atunci de stareţul arhimandrit Vitalie Danciu, cu suma de 53.000 de euro. La momentul respectiv, potrivit acţiunii de chemare în judecată, stareţul ar fi solicitat banii „invocând o nevoie urgentă pentru plăţi pe care trebuie să le facă pentru utilităţi restante ale mănăstirii şi pentru lucrări de restaurare”. În realitate, lucrările de restaurare ale mănăstirii s-au realizat în proporţie covârşitoare din fonduri europene.

În discuţiile cu stareţul, Ghergheşanu spune că a primit asigurări că va primi banii înapoi, întrucât trebuie să îi obţină de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Până să se ajungă la termenul de stingere a datoriei, stareţul ar mai fi solicitat un supliment de împrumut de 7.000 de euro, debitul ajungând astfel la 60.000 de euro.

Abia după ce data scadenţei a expirat, în 2013, funcţionarul primăriei a întocmit un proces verbal de împrumut cu Vitalie Danciu în care era recunoscut creditul. Stareţul a aplicat pe acel document şi ştampila Mănăstirii Golia.

Gabriel Ghergheşanu nu a primit însă banii înapoi şi a aflat că stareţul în care a avut încredere a fost mutat disciplinar de către reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Motivul: stareţul mai împrumutase sume de bani şi de la alte persoane, fără a le mai restitui. Potrivit unor informaţii furnizate de presa ieşeană, Vitalie Danciu ar fi obişnuit să joace inclusiv la jocurile de noroc, variantă neconfirmată niciodată de acesta sau de superiorii acestuia.

În 2011, anul precedent împrumutării mănăstirii, Gabriel Ghergheşanu a avut un venit salarial anual de 25.000 de lei, fără a avea alte câştiguri. Funcţionarul a motivat că „nu are venituri substanţiale însă a făcut economii cu ajutorul fiului său care lucrează în Austria de mai mulţi ani”. Aceste venituri nu apar, însă în niciuna dintre declaraţiile de avere ale funcţionarului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite