Intervenţia care l-a costat funcţia pe un poliţist din Iaşi: a vrut să pedepsească doi hoţi de etnie romă, însă a ajuns să le plătească daune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi a fost condamnat după ce ar fi agresat două doi hoţi de buzunare, ambii minori.

Andrei Scafaru a primit o pedeapsă de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, el fiind găsit vinovat pentru purtare abuzivă. De asemenea, Judecătoria Iaşi – în calitatea de primă instanţă, a mai stabilit ca poliţistul să achite despăgubiri de 2.000 de lei părinţilor celor două victime, dar să şi presteze muncă în folosul comunităţii. 

Cele două victime ale lui Scafaru sunt arhicunoscute în rândul oamenilor legii din Iaşi, ele fiind vizate de zeci de dosare penale de furturi de buzunare. Pentru că au sub 14 ani, în toate dintre aceste dosare penale anchetatorii au fost nevoiţi să dispună clasarea acuzaţiilor aduse celor două minore. Mai mult, mama uneia dintre cele două fete de etnie romă a fost arestată, recent, la Iaşi, fiind inculpată într-un dosar ce vizează părinţii ce îşi trimiteau copiii la furat.

S-a pierdut cu firea

În cazul agentului de Poliţie Andrei Scafaru, faptele imputate de procurori sunt plasate în data de 4 august 2016, în jurul orei 21.30, atunci când poliţistul a preluat minorele A.I.D. şi S.C., (11 şi 12 ani la acel moment) pentru a le conduce la secţie. Cele două erau cunoscute de poliţist că se ocupau cu furtul din buzunare şi când au fost preluate fuseseră reclamate pentru o faptă similară. Înainte de a ajunge la secţie pentru a le lua la întrebări pe cele două copile, procurorii spun că Andrei Scafariu le-ar fi dat jos din autospeciala Poliţiei şi le-a înjurat şi lovit în mod repetat. 

„Minorele au suferit leziuni care au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale, respectiv 1-2 zile de îngrijiri medicale. Ele erau cunoscute de către organele de poliţie ca având preocupări ilicite, fiind bănuite că s-ar ocupa cu furturile din buzunare“, au precizat procurorii ieşeni. De la secţie, cele două minore au fost lăsate să plece acasă şi, zilele următoare, alături de părinţi, au depus plângere la parchet. În prezent, poliţistul ieşean este pus la dispoziţie de către şefii săi iar procedurile arată că, dacă va fi condamnat definitiv, va fi exclus din Poliţie. El nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia instanţei.

Problema hoţilor de buzunare din Iaşi

În municipiul Iaşi, ultimii ani au dus la apariţia unui fenomen ce îngrijorează autorităţile: hoţii de buzunare minori. Profitând de faptul că nu pot răspunde penal, copii cu vârste de până în 14 ani, trimişi adesea de părinţii lor, comit nenumărate furturi de buzunar, autorităţile dovedindu-se, în ultimii ani, neputincioase în a eradica fenomenul. „Comiterea furtu­rilor din buzunare de către mi­nori, pe raza municipiului, re­prezinta un fenomen cu care ne confruntăm. Minore cu vârsta de până la 14 ani nu răspund penal şi, astfel, ei se întorc în stradă, unde comit din nou fapte penale”, au transmis reprezentanţii Poliţiei.

Cei mai mulţi hoţi de buzunare minori provin dintr-un cartier numit Păcureţi, o zonă populată preponderent de populaţie de etnie romă. Zeci, poate sute de copiii din acest cartier au fost transportaţi în ultimii ani şi în alte ţări, în special în Franţa. Recent, DIICOT Iaşi şi autorităţile din Paris au ridicat mai multe persoane de etnie romă care îşi trimitea copii la furat, acuzaţia fiind de trafic de minori. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite