UPDATE Cinci elevi, sufocaţi după ce au mimat moartea în clasă. Medic: „Un copil ne-a spus că nu jucau Balena Albastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eveniment deosebit de grav a avut loc în dimineaţa zilei de vineri, 17 martie, la Şcoala gimnazială „Veronica Micle“ din Iaşi, unde mai mulţi copiii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat un joc periculos, de întrerupere a respiraţiei. „Balena Albastră“, jocul care împinge la sinucidere, se numără printre ipoteze.

UPDATE ORA 16.22 Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a postat pe Facebook: „Am fost informat în jurul prânzului despre incidentul din Iaşi. 4 copii s-au jucat, iniţial în toaletă, ulterior în sala de clasă, ţinându-şi respiraţia în timp ce erau îmbrăşiţaţi. Toţi copiii, cei patru şi încă un copil care a reclamat stări de rău, au beneficiat de asistenţă medicală şi sunt în afara oricărui pericol. Încă nu este clar ce joc au jucat, nici nu se ştie dacă este vorba de un joc online.

Am cerut inspectoratului să intensifice acţiunile de consiliere. Doamna inspector general mi-a comunicat că a dispus ca în săptămâna viitoare să se întrunească comisia diriginţilor, urmată de şedinte cu părinşii şi, desigur, asigurare a consilierii pentru elevi. Solicit tuturor conducerilor inspectoratelor şi şcolilor să intensifice acţiunile de consiliere. Nu orice joc e joc, iar cu sănătatea nu te joci!“.

UPDATE 16.00 Directorul Şcolii Gimnaziale „Veronica Micle” nr. 2, profesorul Gabriel Gavriluţ, a explicat că patru din cei cinci copii internaţi au jucat un joc periculos, iar al cincilea s-a simţit rău după ce i-a văzut pe ceilalţi în stare alterată. Profesorul a precizat că nu crede că este vorba despre jocul sinucigaş „Balena Albastră” şi că va oferi un răspuns sigur după ce va finaliza ancheta. După incident, elevii de clasa a VI-a au fost trimişi acasă.

„Am vorbit cu copiii şi mi-au spus că patru dintre elevii care au ajuns la spital jucau un joc cunoscut de zeci de ani: cine îşi ţine respiraţia mai mult, ajutat de altcineva din spate. Când au renunţat la joc, copii prezentau probleme de respiraţie şi au intrat în panică. Profesorul de servicu şi întregul colectiv didactic a acţionat imediat, a chemat asistentul medical al şcolii şi apoi a a sunat la 112. Părinţii copiilor au fost chemaţi la şcoală, apoi au mers la inspectorat şi la spital. La joc au participat patru copii. Al cincilea s-a simţit rău după ce a văzut ce se întâmplă cu colegii lui. Până în acest moment ştim că elevii au jucat un joc periculos, dar nu avem informaţii potrivit cărora au jucat «Balena Albastră»”, a declarat Gabriel Gavriluţ.

UPDATE 15.50 Reprezentanţii Spitalului de Copii „Sfânta Maria” au precizat pentru „Adevărul” că doi dintre cei cinci elevii ajunşi în Unitatea de Primire Urgenţe sunt în stare gravă, dependenţi de oxigenoterapie. Starea celorlalţi este stabilă, arată medicii ieşeni.

„Cei cinci pacienţi au ajuns la spital după ce Într-o pauză au practicat un joc colectiv. Un coleg le-ar fi ordonat copiilor să nu respire, iar altul i-a strâns în braţe până şi-au pierdut starea de conştienţă. Doi pacienţi sunt mai grav după ce au suferit o sincopă şi au nevoie de oxigenoterapie. Copiii au fost investigaţi în echipă multidisciplinară şi au rămas internaţi pentru supraveghere”, a arătat dr. Tamara Roşu Solange, şefa UPU de la Spitalul de Copii din Iaşi. Potrivit medicului, unul dintre copiii care nu se află în stare gravă i-ar fi explicat că jocul din cauza căruia i s-a făcut rău nu ar avea legătură cu „Balena Albastră”. „Copiii au arătat că este un joc pe care îl cunoşteau, dar pe care nu l-au mai practicat până acum. Cei cinci elevi nu aveau niciun semn pe mâini sau pe picioare, aşa cum prevede jocul Balena Albastră”, a mai arătat medicul ieşean. Remintim că până la această oră nu este foarte clar dacă elevii din şcoala din Iaşi chiar jucau „Balena Albastră“ sau doar un joc periculos de întrerupere a respiraţiei. La puţin timp după incident, unul din copiii din şcoală a declarat presei că una din fete s-a simţit rău după ce a jucat jocul Balena Albastră.

UPDATE 14.00 Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi, apelul iniţial la 112 a fost înregistrat la ora 11.15. Iniţial, solicitarea a fost făcută pentru doi elevi cu vârsta de 12 şi 13 ani care se confruntau cu tulburări respiratorii. „Solicitarea s-a făcut pentru doi pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Iniţial a intervenit un echipaj medical cu asistent. Odată ajunşi la locul solicitării, întrucât simultan au mai apărut trei cazuri, a mai fost făcută o solicitare pentru un echipaj. Echipajele medicale au aflat că este vorba despre un joc colectiv prin care copiii îşi ţineau respiraţia, îşi încrucişau mâinile în formă de «X» pe piept, iar altul îi strângea pieptul, să rămână fără aer. Prin jocul acesta, doi copii au intrat în stare de inconştienţă şi au căzut, lovindu-se la cap şi la coloană”, a arătat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Până la această oră, nu este foarte clar dacă elevii din şcoala din Iaşi chiar jucau „Balena Albastră“, sau doar un joc periculos de întrerupere a respiraţiei.

UPDATE 13.40 Corespondentul „Adevărul”a luat legătura telefonic atât cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean cât şi cu directorul Şcolii „Veronica Micle” din Iaşi. Ambii au refuzat să ofere detalii despre incident. 

UPDATE 13.30 Elevii preluaţi de la Şcoala gimnazială „Veronica Micle” au fost transportaţi în stare stabilă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Potrivit medicilor, copiii ar fi leşinat încercând să-şi ţină respiraţia. „Două echipaje ale SAJ Iaşi s-au deplasat la locul solicitării şi au preluat cinci copii cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, patru fete şi un băiat, cu stări de lipotimie şi cu traumatisme prin cădere de la acelaşi nivel. Pacienţii au fost transportaţi în stare stabilă la Spitalul de Copii «Sfânta Maria»”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

UPDATE 13.20 Copiii care au avut nevoie de îngrijiri medicale au vârste cuprinse între 12 şi 13 ani. Colegii lor spun că ar fi primit o provocare pe Internet în timp ce jucau „Balena Albastră” însă autorităţile nu confirmă momentan această ipoteză. 

UPDATE 12.40 Potrivit unor surse medicale numărul copiilor care au avut nevoie de îngrijiri medicale a ajuns la cinci. Sursele ne-au mai precizat că adolescenţii îşi ţineau respiraţia ţinându-şi mâinile pe piept, mimând astfel poziţia unei persoane decedate. Un alt elev le apăsa pe piept. Riscul la care se supunea copiii era de a suferi un stop cardio-respirator.

_____________________________________________________________________________

Ştire iniţială
 

Mai multe ambulanţe şi echipaje de Poliţie au ajuns vineri la Şcoala de „Veronica Micle” din Iaşi, acolo unde mai mulţi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, ar fi vorba de patru fete ce au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital, toate fiind în afara oricărui pericol. Două dintre acestea au fost preluate din sala de clasă iar alte două dintr-o toaletă a şcolii. Potrivit altor informaţii, numărul copiilor ce ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale ar fi mai mare. 

Surse apropiate cazului au precizat pentru „Adevărul” că elevii care au avut nevoie de medici şi-ar fi ţinut respiraţia în timp ce jucau „Balena Albastră”, un joc despre care „Adevărul” a scris zilele trecute că a ajuns şi în rândul adolescenţilor români şi care în Rusia a provocat sinuciderea a peste 130 de copii. 


În ce constă "Balena Albastră"

Flagelul a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului. 

Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse. 

Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite