Imagini inedite cu fresce de 100 de ani restaurate în corpul din Copou al Universităţii „Cuza“ FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii au finalizat deja restaurarea intrării în Aula Universităţii „Gheorghe Asachi" din Copou.

Frescele vechi de peste un secol care decorează intrarea în Aula „Gheorghe Asachi din corpul principal de clădire al celei mai vechi universităţi din ţară pot fi, în sfârşit, admirate de ieşeni. După un an de muncă migăloasă echipa de restauratori a redat frumuseţea intrării într-una dintre cele mai valoroase săli din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza".

Frescele de la UTI, recondiţionate din banii studenţilor chiulangii

„La intrare renovarea este complet finalizată. Sala nu a fost scoasă din circuit pe parcursul lucrărilor. La vară va fi, însă, închisă, când se va trece la restaurarea lucrărilor din interior", susţine Ion Giurmă, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi".

Frescele din Aula de la UTI au fost restaurate

Daţi click pe colaj pentru imagini cu frescele din Aulă

Picturie vechi de la intrare au fost respectate întocmai de specialiştii restauratori. Frescele cu modele florale au fost acoperite cel mai probabil după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, care au distrus o bună parte din corpul principal de clădire de la „Cuza". Restaurarea a fost realizată cu foiţe de aur, iar în zonele în care a fost posibil acest lucru, a fost păstrată chiar fresca iniţială.

Iaşi: Vezi mistria şi ciocanul cu care s-a pus piatra de temelie de la Universitatea „Cuza“ (GALERIE FOTO)

Civilizaţia Cucuteni, la Muzeul Universităţii

În curând restauratorii vor intra şi în interiorul Aulei, unde conducerea Universităţii se aşteaptă să găsească noi surprize. „Cu siguranţă mai sunt picturi ascunse pe care urmează să le descoperim. În interiorul sălii este mai mult de lucru, deoarece pe cupolă au apărut infiltraţii de la precipitaţii. Vom vedea ce vom mai descoperi şi aici", susţine rectorul de la UTI. De interiorul sălii se va ocupa aceeaşi echipă de specialişti care a lucrat şi la reabilitarea sediului Bibliotecii Centrale Universitare. Investiţia în aula Universităţii Tehnice se ridică la câteva sute de mii de lei, bani care au fost asiguraţi în totalitate din bugetul instituţiei de învăţământ.

Pagini de istorie adunate la Muzeul „Cuza“ din Iaşi

Peste câteva zile ieşenii vor putea admira şi alte vestigii inedite la Muzeul Universităţii care-şi deschide porţile pentru public chiar pe data de 1 decembrie. „Accesul va fi gratuit de marţi până vineri, între orele 9.00 - 16.00 şi sâmbătă şi duminică în intervalul orar 10.00 - 15.00", susţin reprezentanţii instituţiei.
Printre obiectele inedite ce vor putea fi văzute de ieşeni aici se numără mistria şi ciocanul cu care a fost pusă piatra de temeile a celei mai vechi universităţi din ţară, dar şi o colecţie impresionantă de artefacte aparţinând civilizaţiei Cucuteni.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite