Iaşi: Reabilitarea termică, la foc automat în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Reabilitarea termică, la foc automat în Moldova
Iaşi: Reabilitarea termică, la foc automat în Moldova

Autorităţile din Regiunea Nord-Est ar trebui să cheltuiască până la sfârşitul anului peste 45 de milioane de lei pentru lucrările de refacere ale faţadelor de bloc.

Citeşte şi:

Moldovenii fac coadă să-şi izoleze termic blocurile

Pe zeci de imobile construite în perioada 1950-1990 din judeţele Moldovei s-au ridicat deja schele pentru a interveni la izolaţia termică. Potrivit contractelor semnate pentru lucrările de reabilitare, în această iarnă ar trebui ca sute de moldoveni să plătească facturi mai mici la utilităţi. Banii pentru 2009 necesari intervenţiilor la izolaţia termică au fost repartizaţi de la Ministerul Dezvoltării  încă de la mijlocul anului, iar în multe judeţe au fost deja semnate contracte pentru execuţia lucrărilor.

Locatarii sunt deja nemulţumiţi
„Pentru municipiul Iaşi au fost repartizate de la minister, în acest an, în jur de 4 milioane de lei, dar putem achita lucrări doar de jumătate din sumă. Noi am demarat două licitaţii. Una a fost adjudecată pentru două blocuri, iar alta, pentru proiectare şi execuţie la zece imobile, este în curs de soluţionare“, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Iaşi. Cu toate acestea, în unele zone deja au fost înregistrate probleme. Astfel, în această lună, firma Alconf din Iaşi a obţinut contractul pentru lucrări de reabilitare termică la două blocuri din municipiu. Societatea s-a angajat ca până la începutul lunii octombrie, pentru un milion de lei, fără TVA, să izoleze termic în jur de 90 de apartamente. Nici bine nu s-au montat schelele pe blocuri, că locatarii au şi început să protesteze.

„Nu ni s-a spus nimic de acest proiect şi nici nu am plătit înainte pentru reabilitare. O să vedem cât o să fie şi dacă ne permitem“, a spus Ilie Gherasim, locatar în blocul din strada Măgurii, aflat pe lista imobilelor incluse în programul de reabilitare termică. „Au fost nişte probleme între locatari, dar s-au rezolvat. Suntem în grafic cu lucrările şi credem că ne vom respecta contractul, chiar dacă mai apar neînţelegeri“, a explicat Dana Bugeac, directorul Alconf.

Conform legii, proprietarii trebuie să achite 20% din valoarea lucrării, 30% este contribuţia autorităţilor locale, iar jumătate din sumă este suportată de la bugetul de stat. Pentru acest an, autorităţile nemţene au primit cele mai mari sume. Astfel, pentru municipiul Piatra Neamţ s-au repartizat peste 11 milioane de lei. „Vom cheltui toţi banii până la sfârşitul anului. Vom finaliza 33 de blocuri din cele 117 incluse în proiect. Lucrările sunt mai complexe. La cele 33 de blocuri vor fi realizate şi mansarde“, a spus Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite