Iaşi: Portret/ Ovidiu Cârjă: „În universitate am un sentiment de stabilitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Cârjă
Ovidiu Cârjă

Decanul celei mai bune facultăţi din ţară, Facultatea de Matematică de la Universitatea „Cuza“, este pasionat de meseria sa.

Pasiunea pentru matematică a dobândit-o de mic, de când fratele său îi trimitea din Iaşi „Gazeta Matematică“ din care rezolva probleme cu pasiune. În clasa a IXa a părăsit satul natal pentru a veni la Iaşi, la Colegiul „C. Negruzzi“. „Atunci intram cu examen de admitere, nu ca acum. Încă din liceu gândul meu a fost să studiez matematica. De aceea, în clasa a X- a am intrat la clasa specială de matematică, sub îndrumarea prestigiosului profesor Traian Cohal. După aceea, la Facultatea de Matematică am întâlnit alţi profesori deosebiţi. Am avut noroc“, spune decanul de la Matematică.


Studiile le-a terminat în anul 1984 cu o teză de doctorat coordonată de academicianul Viorel Barbu. Chiar şi acum îşi aduce aminte cu nostalgie de cercurile de matematică la care participa în timpul facultăţii, de seminariile la care mergea săptămânal, făcând naveta de acasă, din Vaslui. Timp de şapte ani, până în 1990, a fost asistent doctor în cadrul facultăţii pe care astăzi o conduce, deoarece posturile erau blocate. După Revoluţie cariera sa a intrat pe un făgaş normal. A devenit „un profesor pasionat“, care a avut rezultate bune şi în cercetare.


Acest lucru a fost confirmat şi de bursele pe care le-a câştigat de-a lungul carierei. „Am fost bursier Fulbright, în Statele Unite ale Americii, la UCLA, bursier NATO în Portugalia, la Lisabona şi bursier DAAD, în Germania. Puteam rămâne şi în Statele Unite, dar nu am vrut“, spune Ovidiu Cârjă.

„Matematica este ca arta“

Gala Premiilor de Excelenţă în Educaţie de săptămâna trecută a confirmat, din nou, faptul că pasiunea şi un management profesionist pot contribui la recunoaşterea adevăratelor valori. Profesorul Cârjă a intrat în al şaptelea an la conducerea „celei mai bune facultăţi din ţară“, după ce timp de patru ani a fost prodecan. El susţine că a participat la Gală cu intenţia clară de a câştiga, fiind sigur de munca şi valorile care s-au dezvoltat la Iaşi. „A fi decan la Matematică nu-i uşor deloc. Sunt oameni foarte valoroşi. E un lucru delicat, dar când eşti înconjurat de astfel de oameni e chiar o onoare să fiu în poziţia aceasta. Matematica este ca arta, este accesibilă doar celor care o pricep“, a conchis decanul celei mai bune facultăţi din ţară.

întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales să rămâneţi în ţară?
Eu mă simt foarte bine în universitate. De fiecare dată când intru am un sentiment de stabilitate. Chiar dacă mă duc în străinătate, sunt mândru că sunt un produs al acesteia şi că lucrez aici. Şcoala de matematică de la Iaşi este foarte puternică. 
A scăzut calitatea studenţilor de-a lungul timpului?
La noi vin studenţi care au o oarecare pasiune. Cine vine aici are o atracţie pentru matematică. Din păcate, a decăzut mult învăţământul preuniversitar, în special cel liceal. Acest lucru se răsfrânge şi asupra calităţii studenţilor care vin la noi. De aceea preocuparea noastră este să lucrăm cât mai bine cu studenţii pe care îi avem.

ce-i place
Cel mai mult mă bucur atunci când văd studenţi care înţeleg ceea ce le spun. Ei gustă matematica şi acest lucru se vede în ochii lor. Este, într-adevăr, o satisfacţie deosebită când înţeleg ce le spun, când înţeleg matematica.

ce nu-i place
Nu îmi plac oamenii duplicitari, cei leneşi care vor să obţină mai mult decât dau. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să dea mai întâi şi abia după aceea să se aştepte la roade. Matematica e o facultate foarte grea, dar satisfacţia rezultatelor este cu atât mai mare.

profil
născut. 20 februarie 1953, localitatea Cârja, judeţul Vaslui.
studii. Doctor în matematică la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
familie. Este căsătorit, are o fiică.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite