Iaşi: Pacheţelul adus de acasă, mâncarea bună din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară” a analizat meniurile celor mai importante unităţi medicale ieşene

Bolnavii de la „Sf. Spiri-don”, Recuperare şi Neurochirurgie se plâng de cantitatea şi de calitatea mesei zilnice.

Mâncarea din spital este una dintre problemele eterne ale sistemului sanitar ieşean. Majoritatea pacienţilor preferă în continuare să vină cu alimente de acasă sau să şi le cumpere de la magazinele din apropierea spitalului unde sunt internaţi. „Adevărul de Seară” a analizat meniul comun oferit bolnavilor din cele mai importante unităţi medicale din Iaşi şi vă prezintă părerile celor cărora le este oferit zilnic.

La Spitalul „Sf. Spiridon” pacienţii sunt serviţi la masa de dimineaţă cu unt, şuncă sau lapte. Porţiile „de lux” îi nemulţumesc totuşi pe bolnavi. „Mâncarea este cam sărăcăcioasă, nu pot să spun că este rea, dar nu te saturi. Trebuie să mai mănânci odată când ajungi în cameră”, afirmă Viorel Cobzaru, din Podu Iloaiei. La Spitalul de Neurochirurgie meniul îi trimite pe bolnavii care se mai pot ţine pe picioare la chioşcurile alimentare. „Avem câte o felie de pâine la fiecare masă. Merg la magazin şi-mi cumpăr de mâncare, că dacă stai aşa nu te mai ridici din pat”, spune Viorel Lupei din Piatra Neamţ.

Urme de carne prin farfuriile bolnavilor

Mai norocoşi, pacienţii din Iaşi internaţi la „Neuro” primesc mâncare gătită din partea apropiaţilor. „Baza este mâncarea de acasă, dacă nu, mori de foame. Carne vezi mai rar, mai bine zis urme de carne”, mărturiseşte Gheorghe Ionescu. În ciuda plângerilor bolnavilor, din meniul oficial al spitalelor carnea lipseşte rar din masa zilnică.

„Omul vine la spital să se trateze şi nu să mănânce. Dacă nu îi place, să vină cu mâncarea de acasă. Pe mine mă interesează să se respecte raţia calorică. Banii alocaţi unităţilor medicale la acest capitol sunt suficienţi. Preţul arată raţia calorică şi nu gustul”, susţine Iulian Şerban, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Nici la Spitalul de Recuperare masa zilnică nu iese din tipar. Pacienţii internaţi aici spun că „dacă îţi place pilaful şi cartofii, atunci nu ai probleme cu mâncarea”. „Ca aici la Recuperare parcă nu a fost nicăieri. Dimineaţa avem margarină cu pâine, marmeladă mai rar, iar la prânz de bază sunt fasolea şi cartofii”, a spus Jăniţa Munteanu.

Meniul unei zile obişnuite în spitale

Neurochirurgie:
- Dimineaţă: pâine, gem, margarină, ceai;
- Prânz: ciorbă de fasole, ciulama de pui cu smântână, pâine;
- Cină: macaroane cu brânză, compot.
Recuperare:
- Dimineaţă: pâine fără sare, margarină;
- Prânz: ciorbă rusească, friptură de pasăre şi cartofi natur, pâine;
- Cină: pilaf, pâine, napolitane şi ceai.
„Sf. Spiridon”
- Dimineaţă: unt, gem, pâine, ceai;
- Prânz: supă de legume, tocăniţă de cartofi, pâine;
- Cină: budincă din paste cu brânză de burduf, lapte

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite