Iaşi: Medicii renumiţi din Moldova: „Adevăraţii noştri inamici sunt beţia şi lenea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre cei mai cunoscuţi doctori din Moldova sunt copleşiţi nu de bolile pacienţilor, ci de regulile absurde prin care este finanţat sistemul sanitar şi de cazurile sociale în exces. Ginecologul Mircea Onofriescu, chirurgul Grigore Tinică şi esteticianul Constantin Stan se izbesc zilnic de neajunsurile Sănătăţii.

Trei dintre cei mai cunoscuţi medici din Moldova s-au pus în pielea ministrului Sănătăţii şi au oferit soluţii pentru un sistem sanitar mai bun. Aceştia ar schimba regulile pentru pensionarea pe caz de boală, ar crea un corp de control care să monitorizeze banii proveniţi din taxa de viciu şi fondurile alocate spitalelor şi ar impune un tarif unic pentru aceeaşi operaţie în toată ţara.

Mai citiţi:

Iaşi: Exodul halatelor albe a început

Grigore Tinică

Adevărul de Seară: Cum caracterizaţi sistemul sanitar românesc?

Grigore Tinică: Este mai bun decât multe domenii ale vieţii publice din România. Puţine domenii s-au dezvoltat atât de bine în România după 1989. Niciun domeniu din România nu a făcut atâtea salturi, atâtea progrese. Sistemul sanitar este subfinanţa. O finanţare corectă este cheia performanţei.

Dacă aţi fi ministrul Sănătăţii care ar fi primele modificări pe care le-aţi face?

Aş finanţa sistemul sanitar mai bine. Acum avem 3,5% din PIB pentru sănătate, ţinta noastră este de 15%. Cu toate că mulţi nu m-ar vota, aş creşte înapoi contribuţia pentru sănătate la 14%. Un alt punct ar fi aducerea banilor colectaţi pe taxa de viciu. Se spune peste tot că au crescut vânzările de alcool, de ţigări, de cafea. Unde este această taxă? Pe de altă parte, avem foarte mulţi pensionari. Este vina sistemului că a produs atât de mulţi pensionari, mai ales pe caz de boală. Regulile după care se pensionau oamenii în 1970 nu mai sunt actuale acum, ar trebui rectificate, speranţa de viaţă a crescut. Noi avem în ţară o armată de asistaţi social. Primesc banii şi se duc la cârciumă. Ce stimulăm? Beţia şi lenevia. Noi trebuie să-i creem omului locul de muncă, nu de lenevie. 

Ce ramură a medicinei vi se pare că mai are de progresat?

Medicina are loc de mai bine, de îmbunătăţiri, la fel ca toate domeniile publice din România. Când vrem să aliniem sistemul sanitar românesc la cel european trebuie să pornim de la premisa că trebuie finanţat la fel.

Mircea Onofriescu

Adevărul de Seară: Care credeţi că sunt cele mai mari nereguli în sistemul sanitar?

Mircea Onofriescu: O aberaţie este că o operaţie făcută la Iaşi costă mai puţin decât o intervenţie chirurgicală făcută la Bucureşti. Nu este normal pentru că au acelaşi gen de spitale, acelaşi profesionalism, aceeaşi echipă medicală.

Dacă aţi fi ministrul Sănătăţii ce aţi schimba?

Aş face un corp de control care să urmărească modul de distribuţie a banilor la nivel de CAS şi de spitale. O a doua schimbare pe care aş face-o priveşte problema consumului de medicamente gratuite şi compensate.

Dumneavoastră v-aţi lăsa viaţa pe mâna sistemului sanitar din România, din Iaşi?

Mi-am lăsat viaţa deja pe mâna sistemului sanitar din România. Am fost operat de către colegii mei din România, sunt tratat în continuare de ei. Consider că există mulţi medici foarte buni în România şi rezidenţi foarte buni. Sunt unele specialităţi mai deficitare, unele nu.

Sunteţi de acord cu coplata?

Da şi mă bucur că s-a pus problema introducerii acestui sistem de coplată. Unele instrumente se uzează şi trebuie să se contribuie pentru achiziţionarea altora. La Maternitatea „Cuza Vodă" am introdus un sistem de coplată pentru lehuze. Mamele care vor să stea mai mult de şapte zile trebuie să plătească o taxă de 50 de lei pe zi.

Constantin Stan

Adevărul de Seară: La ce stadiu este acum chirurgia estetică din România, comparativ cu cea din alte ţări cu tradiţie?

Constantin Stan: La acelaşi stadiu. Absolut la acelaşi nivel.

 Eşecuri au fost?

Sigur! Apar şi lucruri nedorite. Eu le spun pacienţilor mei că în chirurgia estetică nu există garanţie. Ei trebuie să fie pregătiţi pentru o corecţie sau o nouă intervenţie chirurgicală. Eu tratez pacientul ca un partener şi nu ascund lucrurile mai puţin plăcute care pot să apară după operaţie. Le zic că nu trebuie să viseze niciodată la lucruri imposibile. Un eşec l-am considerat operaţia pe care i-am făcut-o unei colege şi care a rămas câteva luni cu probleme de sensibilitate la nivelul feţei. Apoi şi-a revenit, dar mie mi-a creat un stres fantastic.

CV : Mircea Onofriescu, ginecolog

-A absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi;

-Din 1987, timp de trei ani a fost medic secundar la Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Maternităţii „Cuza Vodă", după care a ajuns medic specialist în aceeaşi unitate;

-A urmat numeroase cursuri şi stagii în ţară şi străinătate, a publicat opt cărţi şi a obţinut trei premii internaţionale şi alte două naţionale în cadrul congreselor şi conferinţelor la care a participat.

image

CV: Grigore Tinică, chirurg cardiovascular

-În 1991 a devenit doctorand-bursier al statului român la Clinica de chirurgie vasculară Fundeni din cadrul Universităţii „Carol Davila" din Bucureşti;

-A urmat stagii de specializare în Belgia, Austria, Ungaria, SUA;

-În 2008, Grigore Tinică a înaintat Ministerului Sănătăţii un proiect de construcţie la Iaşi a unui institut de boli cardiovasculare în valoare de 100 milioane de euro;

-În prezent este directorul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

image

CV: Constantin Stan, chirurg estetician

-Absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, cu calificativul "Magna cum laudae";

-Este medic specialist în chirurgie cervico-facială şi oto-rino-laringologie.

-A urmat mai multe cursuri de superspecializare atât în ţară, cât şi în străinătate;

-În 2001 a absolvit masteratul în Chirurgie Estetică la Universitatea din Milano, Italia;

-Este membru al Societăţii Române de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă.

image
Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite