Iaşi: Ion Dafinoiu: Terapeutul care a adus hipnoza la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei este omul de la catedră, are un cabinet de psihoterapie şi ţine cursuri de specialitate pentru medici şi psihologi.

Când era mic, voia să devină învăţător, şi visul a durat cel puţin până în adolescenţă, când a mers la Liceul Pedagogic. Aici, Ion Dafinoiu s-a apropiat însă de domeniul psihologiei şi a schimbat visul pe unul foarte apropiat, acela de a se face profesor.

Astfel, a urmat specializarea Psihologie-Sociologie la Iaşi, facultate absolvită în 1976, ca şef de promoţie pe ţară. Imediat după terminarea cursurilor a primit repartizare în Bucureşti, la Spitalul Municipal, iar din 1978 a profesat tot în Capitală, dar la Spitalul „Carol Davila“. Deşi condiţiile sociale şi istorice erau nefaste, psihoterapeutul se mândreşte cu faptul că a reuşit totuşi să practice hipnoza şi terapeutica şi în timpul comunismului.

În 1990, a fost chemat însă la Iaşi pentru reînfiinţarea Facultăţii de Psihologie, a dat concurs şi a intrat, iniţial pe un post de lector. Predă în special cursuri de psihodiagnostic clinic şi de psihoterapie, unde le transmite studenţilor o lecţie esenţială: „Le spun adesea că, aşa cum în economie trebuie să investeşti ca să câştigi, dar îţi asumi şi riscul eşecului, în psihologie trebuie să ai încredere ca să te vindeci, altfel, singurătatea devine boală“, afirmă terapeutul. O parte din munca sa s-a materializat şi în cele peste 60 de studii de specialitate şi mai multe cărţi în domeniu, debutul editorial având loc în 1996, cu lucrarea „Sugestie şi hipnoză“.

Profesor de carieră internaţională

Însă, ceea ce este poate cel mai important pentru şcoala de psihologie ieşeană, Ion Dafinoiu a deschis primul cabinet de hipnoză clinică în oraş. Fiind şi formator, în cadrul unei firme personale, unde ţine cursuri medicilor şi psihologilor, cu durata de patru ani, acreditate, nu se mai poate considera acum şi singurul specialist.

Activitatea didactică nu se opreşte încă. Ion Dafinoiu predă în cadrul unui master european, intitulat „Perspective europene asupra incluziunii sociale“, care presupune că studenţii din diferite ţări au aceiaşi profesori, care se deplasează, în funcţie de un orar, în diverse oraşe. Între proiectele de viitor, Ion Dafinoiu pregăteşte, alături de profesori de la universităţile din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, realizarea unui manual de psihologie clinică.

„Intenţia noastră este de a forma un fond comun de cunoştinţe studenţilor facultăţilor de psihologie, facilitându-se astfel şi accesul la programele de studii şi dialogul real cu alte centre universitare din ţară“, completează psihoterapeutul. Până atunci, însă, profesorul urmează să participe, pe 1 decembrie, la una dintre cele mai mari conferinţe internaţionale de psihoterapie din lume, intitulată „Evolution of Psycho-Therapy“.

Teoria şi practica, mereu îmbinate

Preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză Clinică şi Terapie Ericksoniană, în pofida muncii de la catedră, are mândria de a nu fi abandonat niciodată practica clinică. „Nu poţi să predai psihoterapie fără să faci psihoterapie, nu ai credibilitate în faţa studenţilor. Este ca şi cu mersul pe bicicletă, nu-l înveţi din cărţi, ci exersându-l“, mărturiseşte profesorul ieşean.

În toate cele trei ipostaze, de profesor, de psihoterapeut şi de formator de specialişti în domeniu, Ion Dafinoiu se simte un om norocos, căci toate îi permit să împărtăşească din ştiinţa şi experienţa sa, lucru pe care îl consideră esenţial în orice tip de relaţie.

Profil
Născut. 19 octombrie 1952, satul Gurguieţi, judeţul Brăila.
Studii. Doctor în Psihologie al Universităţii „Al. I Cuza“ din Iaşi.
Familie. Căsătorit, are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri
Ce e nou în practica dumneavoastră psihoterapeutică?
Sunt adeptul unei abordări terapeutice de tip integrativ, flexibil, care combină tehnici cu baze teoretice diferite - o terapie cognitivă, alta centrată pe obiective şi soluţii - şi hipnoză. Ceea ce am iniţiat şi practic eu la Iaşi este hipnoza clinică şi terapia ericksoniană (după numele lui Milton Erickson). 
Se poate vorbi în România de o şcoală de psihologie?
N-aş spune chiar o şcoală. Dar ca practică, cel puţin în domeniul psihoterapiei, am afirmat mereu că ceea ce se întâmplă la noi nu e cu nimic mai prejos de ceea ce se întâmplă în Europa sau în America de Nord.

Ce-i place
Lui Ion Dafinoiu îi place propria profesie şi se consideră norocos pentru faptul că poate îmbina activitatea de psihoterapeut cu cea didactică. Cele două, aşa cum le practică, se sprijină pe valorile creştine pe de o parte, iar pe de altă parte pe încrederea în resursele oamenilor de a-şi rezolva problemele cu care se confruntă. Resimte ca pe un dar divin prietenia. De asemenea, îi place să călătorească.
Ce nu-i place
Psihoterapeutului ieşean îi displace impostura şi incompetenţa. Crede că cei mai mulţi oameni nu ştiu că nu ştiu şi se comportă ca şi cum ar fi cunoscători. Iar asta e deranjant.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite