Iaşi: Gheorghe Nichita, cel mai înstărit primar din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia de avere a primarului din Capitala Moldovei este destul de stufoasă, cu proprietăţi, conturi grase, bijuterii şi tablouri de valoare.

Gheorghe Nichita conduce în topul celor mai bine plătiţi edili din oraşele reşedinţă de judeţ, potrivit portalului econtext.ro. Nichita a avut în 2009 un venit lunar de 8.422 de lei, cu peste 3.000 de lei mai mult faţă de cel al lui Sorin Oprescu, primarul Capitalei. Anul trecut, Nichita a sărăcit cu 564 de lei, încasând de la Primărie un salariu de 7.858 de lei lunar.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, şeful oraşului a avut cea mai mare leafă din ţară deoarece în 2009 a câştigat un proces în urma căruia i s-au plătit nişte stimulente restante. Prin acest proces, 240 de angajaţi ai municipalităţii au primit în total în jur de 3,9 milioane de lei.

Are nouă conturi bancare

Edilul-şef deţine trei terenuri în Galaţi, Suceava şi Iaşi, cumpărate sau moştenite, în suprafaţă totală de de 2,53 de hectare. Nichita se poate lăuda cu două imobile, o garsonieră în Iaşi, de 37 de metri pătraţi, moştenită în 1993, o vilă în Copou, de 347 de metri pătraţi cumpărată în 1984, şi un foişor construit acum câteva luni. Până în 2008, el a adunat bijuterii din aur şi argint de 7.500 de euro şi tablouri, obiecte de artă decorative şi statuete de ceramică de 8.000 de euro.

Artiştii preferaţi de edilul-şef sunt Victor-Mihăilescu Craiu, Adrian Podoleanu, Dan Hatmanu, Costache Agafiţei, Mihai Cămăruţ şi Constantin Tofan. Primarul stă bine şi la conturi bancare, în număr de nouă, cu o valoare totală de 155.000 de lei, mai mult cu 30.000 de lei faţă de 2009.

Edilul Timişoarei, îmbogăţit de soţie

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, îl urmează în top pe Gheorghe Nichita, cu un salariu de 8.161 de lei. Potrivit declaraţiei de avere, Ciuhandu a mai obţinut pe lângă aceşti bani şi aproximativ 5.000 de lei din închirierea a două apartamente, 2.700 de lei din subvenţia terenurilor agricole date în arendă şi contravaloarea a trei tone de grâu.

Declaraţia de avere a primarului Gheorghe Ciuhandu arată că acesta deţine împreună cu soţia aproape 30 de hectare de teren agricol la Salonta, obţinute prin moştenire, dar şi un teren la Buziaş, dobândit în acelaşi fel. La capitolul clădiri, familia Ciuhandu bifează un apartament în Timişoara şi o casă la Văliug, iar la capitolul maşini nu figurează nimic. Soţii Ciuhandu au reuşit, însă, să pună ceva bani „la saltea“. Numai în acest an au deschis un cont de 9.000 de euro.

Bugete mici, salarii mari

Pe podiumul salariilor mari este şi Dorin Florea, edilul din Târgu Mureş, care a încasat 7.472 de lei, iar pe locul patru se poziţionează primarul din Brăila, Aurel Simionescu, cu un venit lunar de 5.550 de lei. Bugetul total al municipiului Iaşi a fost stabilit pentru 2011 la 718 milioane de lei, din fondul de salarii pentru funcţionarii municipalităţii în valoare de 18,5 milioane de lei fiind asigurate şi veniturile lui Nichita. Comparativ, edilul din Timişoara a schiţat un buget al oraşului mai mare decât cel din capitala Moldovei, de 810,8 milioane de lei, în timp ce veniturile sale sunt mai mici.

Pe de altă parte, în timp ce lefurile primarilor sunt mari în Târgu Mureş şi Brăila, bugetele oraşelor sunt aproape la jumătate faţă de cel al Iaşiului, fiind în valoare de 483,17 milioane de lei, respectiv, 372,3 milioane de lei. Mai mult, în timp ce bugetul Capitalei este de 4,58 miliarde de lei, salariul lunar al primarului Sorin Oprescu este de 5.302 lei. ;

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite