Iaşi: Georgian Ciobanu: Dă personalitate calculatoarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgian Ciobanu înfrumuseţează computerele cu led-uri puternic colorate, cu bucăţi de aluminiu sau de plastic şi cu tuburi de la chipsuri

Georgian Ciobanu învaţă la Iaşi de doi ani, iar printre cursuri îşi face timp pentru „modding“, o tehnică prin care se decorează calculatoarele cu accesorii ochioase, inspirându-se atât din viaţa de zi cu zi, cât şi din filme celebre.
Tânărul a aflat de pe internet că mai există şi alţi oameni preocupaţi de imaginea propriului PC.


„Ca să arate mai bine, la primul calculator am înlocuit led-urile din faţă cu altele şi mi-am montat şi nişte coolere (n.r.-sisteme de răcire) pe carcasă. Am căutat apoi pe internet şi am descoperit că mai sunt persoane care au această pasiune, ceea ce m-a ambiţionat”, povesteşte Georgian Ciobanu.Studentul a început să facă schimb de experienţă cu oamenii pe forum pentru a-şi perfecţiona stilul de lucru.

Orice material este permis

Pentru a modifica un PC, tânărul foloseşte aproape orice: de la aluminiu şi până la water cooling (n.r.- sistem de răcire cu apă). Nu se fereşte să utilizeze materiale neobişnuite precum tuburile de chipsuri, plasticul şi aluminiul pentru ca, la final, unitatea să arate cât mai bine, dar să fie şi funcţională. „Poţi porni cu o idee şi să vezi mai târziu că din cauza ei se încinge procesorul sau se poate bloca fluxul de aer. Dacă n-ai pus bine nişte fire, poate pocni calculatorul”, râde Georgian.
Fiecare piesă greşită este ca o întâlnire ratată: plăteşti timpul pierdut, dar şi banii cheltuiţi pe accesorii, care pot ajunge şi la 180 de lei.

 
Georgian petrece şi câte trei ore pentru a finisa o bucată de plastic, dar spune că, în funcţie de dificultate, un „modder“ poate lucra şi două zile la o singură piesă.Studentul este mândru că a mutat deşeurile periculoase din containere pe calculatorul său. Lucrarea „Deşeuri toxice“ i-a luat o lună jumătate până să o realizeze.
„Ca să termin unitatea am cheltuit 180 de lei pe materiale, în afară de cele pe care le aveam deja acasă. Sunt norocos că pot compensa cu răbdare şi cu imaginaţie. În rest, munca se face”, declară el.

Deviza lui: „Inspiraţie şi fonduri”


Studentul se mândreşte că a fost apreciat de Bill Owen, un american considerat în breaslă drept unul dintre cei mai buni „modderi“ din lume. Owen i-a recomandat lui Georgian să posteze poze cu lucrarea sa pe forum pentru că „it looks awesome“ (n.r.- arată extraordinar)”, îşi aminteşte studentul. Până acum, Georgian şi-a modernizat computerele cu banii primiţi de la părinţi. „Cu bugetul e mai greu. De asta, spun că deviza unui „modder“ este «Inspiraţie şi fonduri!»“, adaugă studentul.

Profil


Născut
21 aprilie 1987, Mangalia
Educaţie
de doi ani modifică PC-uri
Experienţă
Student la Facultatea de Construcţii de Maşini Iaşi
Familie
necăsătorit

Întrebări şi răspunsuri

Cum împaci facultatea cu „moddingul“?
G. C.: Nu prea se împacă bine pentru că amândouă cer timp. Stau şi jumătate de zi ca să termin un „modding“ şi, în timpul acesta, nu trebuie să fiu întrerupt sau deranjat.  

Ce planuri de viitor ai?
G. C.: Momentan, lucrez la a treia cutie de calculator cu tema „Fierul vechi“ şi mă inspir din filmul „Mad Max“. La unitatea nouă voi folosi două tuburi de chipsuri. Nu se va cunoaşte niciodată ce a fost acolo pentru că le revopsesc şi vor fi două măşti bune pentru un sistem de răcire pe bază de apă. Dacă îmi reuşeşte, bine. Dacă nu, am să le las ca simple măşti şi le voi pune nişte beculeţe pentru a fi mai faine.


Ce-i place
Lui Georgian îi plac peştişorii de acvariu, pasiune pe care a preluat-o de la tatăl său în urmă cu 11 ani, artele plastice şi filmele.

Ce nu-i place
Georgian urăşte să i se spună ce să facă şi, mai ales, termenele limită pentru că se simte presat şi nu reuşeşte să dea tot ce e mai bun din el.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite