Iaşi: Copilul care şi-a ucis mama cu ciocanul ar putea învăţa la o şcoală publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Copilul care şi-a ucis mama cu ciocanul ar putea învăţa la o şcoală publică
Iaşi: Copilul care şi-a ucis mama cu ciocanul ar putea învăţa la o şcoală publică

Minorii ieşeni care săvârşesc infracţiuni, dar nu răspund penal sunt internaţi într-un centru la Târgu Frumos. Însă aceştia îşi continuă studiile la una din şcolile din localitate

12 copii care au furat sau au cerşit sunt asistaţi de personalul instituţiei. Cel mai probabil, aici va ajunge şi Teodosian, băiatul de 13 ani care şi-a ucis mama cu ciocanul.

 Slab, cu ochii vioi şi zâmbind mereu, Mihai (10 ani) povesteşte că a ajuns la Serviciul Rezidenţial Specializat pentru copilul care săvârşeşte fapte penale, dar nu răspunde penal din Târgu Frumos încă de la înfiinţare, din  2006. „Am făcut o greşeală”, spune copilul. Mihai este cel mai vechi minor asistat de personalul Serviciului şi a fost adus la Târgu Frumos deoarece a fost pus de rudele sale să cerşească şi să fure.


La centru a reuşit să îşi facă prieteni, a mers la şcoală şi anul acesta a obţinut şi premiul I. „Îmi place aici pentru că avem haine, ne dă desert, mergem în oraş”, explică Mihai. Băiatul este singurul copil din centru care stă aici pe o perioadă nedeterminată deoarece tatăl său se află în închisoare, iar mama nu are casă.


La şcoală, în oraş


Pentru că Teodosian (13 ani), copilul care şi-a ucis mama pe 12 iulie cu mai multe lovituri de ciocan, nu răspunde penal ar putea ajunge şi el la centrul din Târgu Frumos. Băiatul va locui acolo doar în cazul în care medicii vor stabili că nu suferă de o boală psihică. Alături de copiii din centru, Teodosian va fi asistat de psiholog, asistent social şi medical, supraveghtor, educator şi instructor animator. Copilul va împărţi camera cu cel mult cinci minori şi îşi va continua studiile la liceu sau la una dintre cele două şcoli generale din oraş.


De obicei noi avem în centru copii care au săvârşit furturi sau au cerşit. Însă dacă instanţa va decide ca minorul să fie adus aici, va fi tratat ca şi ceilalţi copii şi nu va fi marginalizat”, a precizat Ciprian Bursuc, şeful centrului din Târgu Frumos.  După orele de şcoală, Teodosian va putea să lucreze la atelierul de tâmplărie sau să-şi petreacă timpul la laboratorul de informatică.


Dacă va dori să se plimbe prin oraş, va fi însoţit de educatori şi va putea merge şi în excursii. De asemenea, poate fi vizitat de familie de luni până vineri. „De obicei, copiii stau la noi pe perioade determinate. Ulterior se face o anchetă socială şi, dacă mediul familial este propice, se pot întoarce în familie”, a precizat Claudia Negru, coordonatorul centrului.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite